shop.musicserver.cz
Camouflage - Nová deska bude ještě tvrdší

Camouflage - Nová deska bude ještě tvrdší

Vydáno: 05.04.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

"Rozhovor. Teď!" čapnul mě náš fotograf Petr a rychle mě odtáhl do backstage, abychom Camouflage alespoň na chvilku stihli. Miluju tuhle větu. Na celý rozhovor jsme měli s bídou patnáct minut před jejich koncertem, a tak jsme se zaměřili spíš na připravovanou desku než na historické souvislosti kapely.

Camouflage, KC Vltavská, Praha, 19.03.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vaše nové album má vyjít příští rok, je to pravda?

Marcus: Snad jo. (smích) Mělo by tam být deset nebo dvanáct písniček, ale je to ještě v přípravách, tak uvidíme. Zatím bychom ani nebyli schopni říct, kolik skladeb máme hotových.

Myslíte, že bude výsledná nahrávka podobná těm předchozím?

Marcus: Asi ano, ale fakt je, že na tom pořád ještě děláme, takže o písničkách jako takových toho zatím moc nevíme. Je to stále ve vývinu, myslím, že je ještě brzy o tom mluvit.

Mám na mysli, že jste teď přece jen o něco starší...

Oliver: A tím jako chceš říct co? (smích)
Heiko: To sice jo, ale neřekl bych, že jsme nějak výrazně dospělejší. (smích)
Marcus: Zatím to vypadá, že zvukově bude příští album ještě tvrdší než předchozí dvě, "Sensor" a "Relocated". Jestli je to známka dospělosti, to nevím. Na to si musí přijít každý sám. (smích) Pro nás byly vždycky velice důležité melodie a nápad, které tam snad budou - snažíme se. Ale bavit se teď o nějakých detailech je ještě opravdu předčasné.

Camouflage, KC Vltavská, Praha, 19.03.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vaše poslední deska "Relocated" vyšla před pěti lety. Proč jste s další nahrávkou tak dlouho čekali?

Marcus: Vždycky nám desky trvaly dlouho. Jsme hodně sebekritičtí, snažíme se vždycky dosáhnout maxima, kromě toho Camouflage není naše hlavní zaměstnání. Všichni máme i jiné činnosti, které nejsou spojeny s kapelou. Takže pro nás udělat nové album je velká věc. Dlouhou dobu nám trvá, než napíšeme písně... Než se vždycky sejdeme a uděláme nějaké rozhodnutí, tak je rok pryč... Vždycky potřebujeme hodně času na přípravu desky.
Heiko: Kromě toho nezapomeň, že jsme před dvěma lety vydali live DVD, což taky zabralo spoustu času. Celkově jsme tomu věnovali rozhodně aspoň rok příprav, takže to není tak, že bychom se těch pět let váleli doma na gauči. (smích) Pochopitelně nahrát studiovou desku je časově náročnější. Musíš nasbírat zkušenosti a nápady. Když nemáš čas, nejsou ani nápady, a když nejsou nápady, nemůže ani ta deska být dobrá. Je to taky zodpovědnost vůči fanouškům, nechtěli bychom jim prodávat něco, co podle nás není poslouchatelné.

Camouflage…

Camouflage, Tanx, KC Vltavská, Praha, 19.03.2011
…je synth-popová kapela z Německa, často bývají promováni jako "němečtí Depeche Mode". Tvoří ji Marcus Meyn, Oliver Kreyssig a Heiko Maile. Skupina se narodila v roce 1983, kdy pod názvem Licenced Technology zkoušeli jako kytarovka s hardcorovými riffy. Změna názvu na Camouflage přišla o rok později na základě stejnojmenného hitu tehdejší japonské kapely Yellow Magic Orchestra. Camouflage stojí za hity jako "Love Is A Shield", "The Great Commandment", "One Fine Day" nebo "Here She Comes".
Českému publiku se muzikanti poprvé představili v roce 2007 v Litvínově, kde zahráli repertoár z řadové desky "Relocated" (2006). O rok později patřili mezi hvězdy Sázavafestu v Kácově. Do holešovického KC Vltavská dorazili 19. března a setkali se se zcela zaplněným sálem.
Na fotogalerii z pražského koncertu se podívejte zde.

Co děláte kromě hudby?

Marcus: Já dělám v nahrávací společnosti Sony Music, Heiko pracuje pro filmovou společnost, píše hudbu k filmům pro Weberfilm Musik.
Heiko: Když připravuji nový film, všechno ostatní musí jít stranou. Dokonce i když přemýšlíme o koncertování nebo o pobytu ve studiu a dalších věcech kolem kapely, filmy mají vždycky přednost.

Takže Camouflage je v podstatě jen taková "brigáda"?

Heiko: To ne, tak jsem to nemyslel. Samozřejmě kapelu miluju, ale dneska už mě to neuživí. A když dostanu od Weberfilmu za úkol udělat muziku k nějakému snímku, dostanu s tím vždycky i deadline, který prostě nemůžu překročit, to nejde. Teď to bude znít možná špatně, ale představ si, když vydáme desku o rok později, než jsme třeba plánovali, prakticky se nic zásadního nestane. Myslím nic existenciálně zásadního. Ale pokud nestihnu svou práci, pozdrží se celý film, čekají na to všichni: tvůrci, herci i diváci. A to si nemůžu dovolit.

Poslední dobou se ta vaše scéna začíná zase vracet. Za rok snad přijdete s novinkou vy, loni vyšla po sedmi letech nová deska Alphaville. Jak moc sledujete hudební kroky ostatních new wave kapel?

Marcus: Abych řekl pravdu, ani moc ne. S Marianem Goldem z Alphaville si občas napíšeme nebo zavoláme, toho mám hodně rád. "Catching Rays On Giant" jsem si poslechl a líbí se mi to. Je bezvadné, že se do toho zase dali, držím jim palce.

Camouflage, KC Vltavská, Praha, 19.03.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Marcusi, co se ti stalo s nohou, zvládneš dnes vůbec vystoupit?

Marcus: Včera jsme hráli v Bratislavě a při jednom z posledních songů jsem to nějak neustál. Celou dobu jsem tancoval a nic se nestalo, a těsně před koncem jsem si nějak narazil kotník. Děsně to bolelo, ale dokončil jsem aspoň koncert, až dnes ráno jsem šel k doktorovi na rentgen, který potvrdil zlomeninu.
Oliver: Ono to vůbec bylo zábavné, protože Marcus si myslel, že je to jen naražené, takže po koncertě až do rána pařil na afterparty, občas trochu fňuknul, ale věřil, že se z toho vyspí. (smích) Pak byl hrozně překvapený, když mu dali nohu do gypsu.
Marcus: Jo, je to otrava, dneska to bude první koncert v životě, kdy budu sedět. Poprvé za třicet let kariéry, to je neuvěřitelný. Přitom vždycky po tom pódiu skáču stejně, a nikdy se mi nic nestalo, až teď. Tak snad pražští fanoušci nebudou zklamaní. (smích) (Nebyli.)

Nemyslím si, že by byli. Kromě toho, v Praze dnes hrajete úplně poprvé, tak se můžeš tvářit, že sedíš běžně...

Oliver: V Praze sice hrajeme poprvé, ale v České republice jsme už hráli. Bylo to asi před dvěma roky na festivalu Sava... Savas...

Sázavafest.

Jo, to je on. (smích)

Camouflage, KC Vltavská, Praha, 19.03.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Zvláštní, že si to ještě pamatujete a že vám to v těch všech ostatních koncertech nesplývá.

Oliver: Po pravdě to není tak, že bychom si to zvlášť pamatovali, ale nedávno se nás na to někdo ptal, tak se nám to vybavilo. (smích) Měli jsme tam dost málo času na nějaké výlety, obhlídky nebo něco podobného. Jen jsme odehráli koncert, našim dětem jsme nakoupili trička s Krtečkem a šli jsme.

Marcusi, ty jsi už prý ale v Praze byl...

Marcus: Ano, v roce 2003 jsem tu strávil Nový rok a byla to paráda. Praha je opravdu překrásné město, a neříkám to jen proto, že tu teď s tebou mluvím. Vážně to tady miluju.

Jak jsi tady trávil silvestra?

Marcus: Byli jsme tu tenkrát s manželkou na víkend. O půlnoci jsme stáli na Karlově mostě a dívali se na ten fantastický ohňostroj... Spousta barev, rachejtle a krásná atmosféra. Na obloze se pak dokonce rozsvítilo neonové srdce... No prostě romantika.

Romantika, ale taky fakt klišé...

Marcus: To ano, ale já to mám rád. Možná už fakt stárnu. (smích)

Camouflage - Suspicious Love (live)

NÁZORY
  • Pozor na překlep (Martin Kanta, 05.04.2011 08:06) Reagovat

    V textu se uvádí "Skupina se narodila v roce 1993", což samozřejmě není pravda. Jak jinak bych mohl mít doma album z roku 1988? :-)

    • Re: Pozor na překlep (Katarína Straková, 05.04.2011 08:08) Reagovat

      Pardon, je to samozřejmě 1983.
      Díky moc za upozornění.

      • Re: Pozor na překlep (Martin Kanta, 05.04.2011 08:11) Reagovat

        ...v poho, přeji hezký den a díky za článek :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Camouflage dodatečně oslaví třicetiny alba "Bodega Bohemia" (08.03.2024 11:41)
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)
- Naživo: Koncert Alphaville v pražské Lucerně potěšil, ale nenadchnul (18.11.2022 08:12)
- Fotogalerie: Alphaville zahráli v Lucerně na nostalgickou notu (17.11.2022 12:16)
- Alphaville v Praze představí kolekci největších hitů (10.10.2022 19:04)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Alphaville přepracovali své hity do orchestrální podoby (15.09.2022 15:52)
- Camouflage oslaví třicetiny alba "Meanwhile" výpravnou reedicí (26.06.2021 08:39)
- Alphaville vydávají reedice alb "Afternoons In Utopia" a "The Breathtaking Blue" (07.05.2021 12:26)
- Heiko Maile vydá své rané nahrávky z doby před Camouflage (01.05.2021 17:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu