Kam jede Alice Springs?

05.06.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po čtyřech řadovkách vydává zpěvačka Alice Springs výběr "Road Movie - The Best Of".
6/10

Alice Springs - Road Movie (The Best Of)

Celkový čas: 60:54
Alice Springs je tak trošku podivná postava české pop music. Ve svém poměrně mladém veku má za sebou už čtyři desky ("Just", "22", "Dej mi pusu" a "Barvy"), přičemž většinu skladeb si na ně složila sama. I když se celou dobu pohybuje v intencích rádiového popu (první dvě desky ovšem byly v angličtině s několika českými bonusy), nějak se stalo, že nikdy nebyla kdovíjak úspěšná. V hlavách posluchačů možná utkvěly písničky jako "Jízda", "Zvláštní svět" či "Dej mi pusu", ale jinak asi nic. Přiznám se, že mi to přijde zvláštní, protože například dosud poslední řadovka "Barvy" podle mě přinesla opravdu vkusný pop, který by rádia mohla hrát od rána do večera a ono nic. Každopádně se firma rozhodla její kariéru už zrekapitulovat, a tak se před několika dny na pultech objevila kompilace s názvem "Road Movie - The Best Of Alice Springs".

Výběr otevírá jediná nová písnička, která dala desce název - "Road Movie". Ačkoli by se mohlo zdát, že se Alice vrátila k angličtině, není tomu tak. Jedná se o česky zpívanou příjemnou písničku, která nijak nevybočuje z dosavadní tvorby zpěvačky. Stejně jako její dřívější skladby by se v pohodě mohla stát velkým hitem, ale u Alice Springs je to prostě nějak podivné - dělá poměrně chytrý pop, který je navíc chytlavý, ale na posluchače (myslím tím v širším měřítku) nějak nezabírá. Zbylých šestnáct písniček je rovnoměrně vybráno ze všech čtyř doposud vyšlých desek, přičemž anglicky zpívané jsou čtyři, zbytek je česky.

Z alba je hodně patrné, že Alice za celou dobu nijak zvlášť nezměnila přístup ke skládání. Stále to jsou jednoduché popové písničky s klasickou stavbou sloka-refrén. Co se týká aranží a vůbec zvuku, hodně důležitá je přítomnost Jardy Helešice (jinak taky člen a producent nové desky Support Lesbiens), který zvláště novějším kouskům přidal jemný nádech elektroniky, který jim jen prospívá. Nedá se říci, že by člověk musel souhlasit s názorem samotné Alice, že je geniální, na druhé straně jí člověk musí přiznat, že je na současné české scéně přece jen výjimečná. Některé z písniček jsou vskutku velmi povedené (zvláště ty z poslední desky jako "Víkend", "Všechno nejlepší" či "Holkám nesluší"), deska se příjemně poslouchá, ale ničeho přespříliš zajímavého se nedočkáte. Kdo zpěvačku nezná a nevěděl by, že se jedná o best of, klidně by "Road Movie" mohl považovat za řadovou desku.

K výběru toho nejlepšího Alici Springs opravňuje spíš jen počet vydaných desek než úspěchy či kvalita jejích skladeb. Pokud však máte rádi vkusný český pop, "Road Movie" se vám určitě bude líbit. Ovšem v žádném případě nedoporučuji číst krátký proslov samotné Alice zaznamenaný v bookletu, mohli byste se možná i osypat...

CD k recenzi poskytla firma Universal.

Album: Alice Springs - Road Movie (The Best Of)
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 60:54
Skladby: Road Movie, Jízda, Pondělí, Zvláštní svět, Time To Do It All, Stokrát, Someone To Adore, Dej mi pusu, Lies, Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Když mě líbáš, Jak chceš sám, Víkend, Život je báječnej, Všechno nejlepší, Až přijde den, Holkám nesluší



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY