Modlitba za kýč

04.01.2011 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

O smyslu kompilací by se dalo debatovat dlouho. Někdo je považuje za spásu, někdo za mor, někdo k nim přistupuje alibisticky bez názoru. R. Kelly má jasno. Poradil se se svým egem a zjistil, že má v zásobě tolik bombastických songů, že by si za ně zasloužil pomník právě v podobě kompilace "Epic".
4/10

R. Kelly - Epic

Skladby: Heal It (Prelude), Sign Of A Victory, I Believe, World's Greatest, Victory, Peace, Turn Back The Hands Of Time, Fireworks, Spirit, I'm Your Angel, Can You Feel It, I Believe I Can Fly
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 53:20
Vydavatel: Sony Music
Písničky, které se dostaly na seznam kolekce "Epic", jednoznačně dávají slovu epický obsah. A rovněž, bohužel, dokazují, jak nudná dokáže pompéznost být, pokud je jí tolik pohromadě. Vláčný rozjezd za podpory smyčců či kláves a nekomplikovaného beatu se pozvolna rozrůstá do patřičně naléhavého kázání sborového gospelu. Poprvé, podruhé, podvanácté. Chvílemi čekáte, jestli vám z přehrávače nevyletí hejno bílých holubic.

"Epic" je vlastně dokonalou učebnicí. Díky neustále se opakující stavbě všech skladeb by něco podobného dokázal po poslechu alba vyprodukovat kdokoliv. Například i Vypsaná fiXa. A nepochybuji, že by to bylo daleko zábavnější než tenhle sborník Kellyho apokalyptického hudebního kýče. Jeho snaha zopakovat úspěch "I Believe I Can Fly" zkrátka nabyla přímo patologického rozměru.

R. Kelly měl za sebou v době vydání výběrovky "Epic" devět studiových sólových desek. Přesto jsou v tracklistu zastoupeny pouze tři. Zbytek se objevil na různých společných projektech, ať už na podporu filmu, konkrétního politika, nebo fotbalového mistrovství. A pak je tu čtveřice novinek. Zapamatujete si dvě. "Victory", protože je to díky podupávání a tleskání taková malá vykrádačka Queenů, a "Fireworks", která jako jediná zůstává alespoň jedním palcem u nohy na zemi. Stejně si ale nakonec nejvíce užijete závěrečnou "I Believe I Can Fly". Škoda že R. Kelly ještě neuvěřil, že nic podobného se mu zkrátka už složit nepodaří. Právě "Epic" je toho jedinečným důkazem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY