Půvabný chaos, díl druhý

05.11.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Britové ji milují, zažila úspěšnou kariéru jako členka dívčí skupiny, sólová dráha jí vychází také výborně, nečekaně se dostala do boje o život kvůli vážném případu malárie a nyní se vrací. Cheryl Cole. Je "Messy Little Raindrops" dospělejší, vyzrálejší, lepší? Ani jedno z toho, ale průšvih to také není.
6/10

Cheryl Cole - Messy Little Raindrops

Skladby: Promise This, Yeah Yeah (feat. Travie McCoy), Live Tonight, The Flood, Amnesia, Everyone (feat. Dizzee Rascal), Raindrops, Hummingbird, Better To Lie (feat. August Rigo), Let’s Get Down, Happy Tears, Waiting
Vydáno: 1.11.2010
Celkový čas: 43:32
Vydavatel: Universal
Cheryl Cole má v základní výbavě: dokonalou postavu, roztomilý akcent, statisíce fanoušků, nevěrného manžela, zkušenosti z působení v novodobých spajskách Girls Aloud a kamaráda will.i.ama. Cheryl Cole se ovšem dodává bez: hlasového rozsahu, rozpoznatelného vokálu, uměleckých ambicí, prozíravosti a jakékoliv snahy přinést něco nového.

Cheryl je v podstatě taková roztomilá copycat. Její druhá studiovka "Messy Little Raindrops" si totiž vypůjčuje ingredience z hudebních rendlíků známějších kolegyň a zpěvačce ve výsledku stačí nahodit pár svých cukrbliků a vše jí zbaštíte rovnou z ruky. Deska přímo přetéká nešvary současného (a místy i trochu zastaralého) popového mustru, kdy každý správný hit potřebuje jakýsi popěvek, slovo nebo frázi, kterou stačí stokrát během písně zopakovat a máte vyhráno.

Úvodní "Promise This" je toho zdárným příkladem. Při prvním seznamování může nejednomu posluchači přivodit akutní nutkání zlomit nad Cheryl hůl, protože song je tak trochu zběsilý. Navzdory tomu však dokáže zaujmout milou klavírní linkou, která zpřístupní galimatiáš alarm-samplů a kurzor magicky přetáhne od volby "delete" k volbě "replay".

Složení dvanácti písní drží pospolu stejně vachrlatě jako vteřiňákem poosmé přilepené ucho hrnku, ale přesto záhadně funguje. Album zjevně nemá slovo "messy" v názvu jen tak z legrace. Rychlý track střídá princeznovská balada a prásk - zase taneční flák. Ploužáky bohužel až příliš odhalují tu část, kterou u Cheryl vyhlíží spíše menšina lidí - její hlas. Navíc je jich přítomno až nezdravě moc, taneční vypalovačky přitom Cheryl sedí daleko více.

Kdo by ovšem čekal nálož nových hitovek ve stylu "Fight For This Love" nebo "Parachute", bude překvapen. Jednoznačných hitů je tu oproti minulé desce méně, ale přesto je z čeho vybírat. Vanessa Carlton a její největší hit "A Thousand Miles" znovu ožívá jako sampl v závěrečné "Waiting", jež reprezentuje to nejlepší, co na albu najdete. Povedla se i atmosférická "Everyone", na které uslyšíte i Dizzeeho Rascala.

Studiová dvojka sympatické ostrovanky Cheryl Cole dopadla hodně podobně jako její chvílemi nudný debut. Kolekce příjemných popových songů s absolutně recyklovanou formou (přežvýkanou již mnohokrát dříve) neznamená pro interpretku žádný posun - ani dopředu, ale naštěstí ani dozadu. Stále si přešlapuje na osvědčeném místě a původně avizované prvky techna se (díky bohu) nekonají.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY