Pod povrchem opera

09.09.2010 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Od nedobrovolného odchodu Tarji Turunen z finské formace Nightwish uplynulo již pět let. Zpěvačka se s elegancí osamostatnila a nyní vydala jako uznávaná umělkyně novou sólovou desku "What Lies Beneath". Jestli sopranistka splnila přání fanoušků a nachystala tvrdší písně, se dovíte uvnitř recenze.
7/10

Tarja - What Lies Beneath

Skladby: Anteroom Of Death, Until My Last Breath, Dark Star, Underneath, Little Lies, Rivers Of Lust, In For A Kill, Montañas de Silencio, Falling Awake, The Archive Of Lost Dreams, Crimson Deep
Vydáno: 6.9.2010
Celkový čas: 66:49
Vydavatel: Universal
Po rozpačitě přijaté sólovce "My Winter Storm", vydané v roce 2007, stál před Tarjou Turunen nelehký úkol. Fanoušci totiž začali toužit po tvrdších skladbách. Operní pěvkyně se do nich tedy pustila. Neotálela a s přípravami začala už v červnu roku 2008. Na plody tvrdé práce nemusela čekat dlouho. Pilotní singl "Falling Awake" s hostujícím Joem Satrianim se jí velice povedl a dočkal se kladných ohlasů. Stejně tak se posluchačům líbily další nové singly "I Feel Immortal" a "Until My Last Breath". Není se čemu divit, právě to jsou ryze symfometalové songy, kvůli kterým máme Tarju tak rádi. A také jedny z nejlepších z celého alba.

Samozřejmě bychom na její novinkové desce "What Lies Beneath" našli i další dobré songy. Jmenujme hlavně "Underneath", "Little Lies" nebo "Dark Star", na které se podílel Philip Labonte z americké formace All That Remains. Tyto momenty, kde se Tarjin vokál vznáší, chvíli se směje, hladí a jindy skoro pláče nebo bodá, střídají ale rozpačité pocity. Už samotný otvírák alba "Anteroom Of Death" s hostujícím seskupením Van Canto je docela nešťastná volba. Umístit hned na úvod celé nahrávky kompozici tak náročnou a teatrální může některé odradit. Jinou prapodivnou kombinací ryze operního vokálu, roztahaného klavíru a vláčných rytmů jsou písně "Rivers Of Lust" a "Archive Of Lost Dreams". Do výčtu ještě skvěle padne kousek "In For A Kill". Více než metalistům se bude líbit fanouškům tradiční opery.

Ať už si novinku koupí příznivce Dvořáka, nebo Nightwish, určitě se shodnou, že Tarja umí zpívat. Je to trénovaná profesionálka - studovala na stejné vyhlášené akademii jako hoši z Apocalyptiky. Není tedy divu, že operní zpěv zakomponovala i do své nové desky, i když by neškodilo trochu ubrat. Místy se navíc zdá, že to s aranžemi přehání. Zřejmě vlivem četných úprav působí materiál "přeprodukovaně" a ne tak pestře. Buď posloucháte baladu, nebo trochu agresivnější skladby s výraznějšími kytarami. "What Lies Beneath" si ale určitě zaslouží nadprůměrné hodnocení. Je podstatně lepší a silnější než jeho předchůdce, a tak se nebojím dát ještě o jeden bod navíc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY