shop.musicserver.cz
Tarja - What Lies Beneath

Pod povrchem opera

Vydáno: 09.09.2010 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Od nedobrovolného odchodu Tarji Turunen z finské formace Nightwish uplynulo již pět let. Zpěvačka se s elegancí osamostatnila a nyní vydala jako uznávaná umělkyně novou sólovou desku "What Lies Beneath". Jestli sopranistka splnila přání fanoušků a nachystala tvrdší písně, se dovíte uvnitř recenze.

7/10

Tarja - What Lies Beneath

Vydáno: 6.9.2010
Celkový čas: 66:49

Skladby: Anteroom Of Death, Until My Last Breath, Dark Star, Underneath, Little Lies, Rivers Of Lust, In For A Kill, Montañas de Silencio, Falling Awake, The Archive Of Lost Dreams, Crimson Deep

Vydavatel: Universal

Po rozpačitě přijaté sólovce "My Winter Storm", vydané v roce 2007, stál před Tarjou Turunen nelehký úkol. Fanoušci totiž začali toužit po tvrdších skladbách. Operní pěvkyně se do nich tedy pustila. Neotálela a s přípravami začala už v červnu roku 2008. Na plody tvrdé práce nemusela čekat dlouho. Pilotní singl "Falling Awake" s hostujícím Joem Satrianim se jí velice povedl a dočkal se kladných ohlasů. Stejně tak se posluchačům líbily další nové singly "I Feel Immortal" a "Until My Last Breath". Není se čemu divit, právě to jsou ryze symfometalové songy, kvůli kterým máme Tarju tak rádi. A také jedny z nejlepších z celého alba.

Samozřejmě bychom na její novinkové desce "What Lies Beneath" našli i další dobré songy. Jmenujme hlavně "Underneath", "Little Lies" nebo "Dark Star", na které se podílel Philip Labonte z americké formace All That Remains. Tyto momenty, kde se Tarjin vokál vznáší, chvíli se směje, hladí a jindy skoro pláče nebo bodá, střídají ale rozpačité pocity. Už samotný otvírák alba "Anteroom Of Death" s hostujícím seskupením Van Canto je docela nešťastná volba. Umístit hned na úvod celé nahrávky kompozici tak náročnou a teatrální může některé odradit. Jinou prapodivnou kombinací ryze operního vokálu, roztahaného klavíru a vláčných rytmů jsou písně "Rivers Of Lust" a "Archive Of Lost Dreams". Do výčtu ještě skvěle padne kousek "In For A Kill". Více než metalistům se bude líbit fanouškům tradiční opery.

Ať už si novinku koupí příznivce Dvořáka, nebo Nightwish, určitě se shodnou, že Tarja umí zpívat. Je to trénovaná profesionálka - studovala na stejné vyhlášené akademii jako hoši z Apocalyptiky. Není tedy divu, že operní zpěv zakomponovala i do své nové desky, i když by neškodilo trochu ubrat. Místy se navíc zdá, že to s aranžemi přehání. Zřejmě vlivem četných úprav působí materiál "přeprodukovaně" a ne tak pestře. Buď posloucháte baladu, nebo trochu agresivnější skladby s výraznějšími kytarami. "What Lies Beneath" si ale určitě zaslouží nadprůměrné hodnocení. Je podstatně lepší a silnější než jeho předchůdce, a tak se nebojím dát ještě o jeden bod navíc.

NÁZORY
  • Recenze (Johnny, 09.09.2010 13:32) Reagovat

    S recenzí celkem souhlasím... za mě tedy spíše 8/10 a doporučuji si pořídit deluxe verzi - ty tři bonusové songy jsou taky velmi dobré:-) Jinak Anteroom of Death je jedna z nejlepších písniček na albu a stylem bych jí přirovnal k (tvrdším a operním) Queen, pokud toto někoho jako otvírák odradí tak je to prostý a jednoduchý posluchač, který takovou hudbu stejně nedokáže ocenit... dále bych ještě zdůraznil andělsky filmovou Rivers of Lust a temně epickou Crimson Deep... Tarja se vytáhla.

    • Re: Recenze (Bexrt, 09.09.2010 21:40) Reagovat

      Johny má pravdu :) já jsem skalák, takže jsem možná neobjektivní, ale rozhodně si myslím, že si album zaslouží víc než o jeden bod víc, než MWS :) i když mws dle mého byl hezký začátek a album jako takové mám ráda :)
      Musím říct, že tedy Rivers of lust je skvělá píseň, naživo jsem si ji opravdu vychutnala a asi i proto jsem se na album těšila, protože si ji budu moci dát do ipodu :) jinak, Anteroom of death je dle mého skvělý "opening" song... koho odradí, ten myslím nemá proč poslouchat Tarju, protože Tarja rozhodně nedělá hudbu pro ucho průměrného popového posluchače, člověk si musí zvykat, je to trochu náročnější a každého člověka, který už Tarju naposlouchanou má, je to myslím skladba nádherná.
      Little lies a Dark star jsou super písně, ale In for a kill a také Crimson deep jsou na stejné úrovni.
      A rozhodně jako Johny doporučuji Deluxe verzi, jelikož We Are je skvělá, hlavně sloky jsou fantastické... Naiad je dle mého také velice povedená, i když ne na první poslech :) ale každý určitě má zkušenost, že nakonec nejvíce ocení a má rád to, co se na první pohled nezdá tak dobré :)
      no a cover Still of the night se myslím také povedl :)
      celkově mi album rozhodně nepříjde přeprodukovatné, myslím si, že mu nic moc nechybí a je takové, jaké si ho Tarja představovala a tedy alespoň na mě (možná je to jen můj názor) působí naprosto dotaženě a do detailu provedené... nevidím tam žádná hluchá místa, jsou tam i předehry, písně mají hlavu patu (na MWS byl problém ten, že buď zpívala Tarja, nebo nastala hluchá místa, nebyly prostory pro sóla na kytaru, nebyly delší předehry, mezihry, nic :))
      toť můj názor, jsem se zase rozepsala

      • Re: Recenze (RaCa, 29.10.2010 06:56) Reagovat

        Přesněěěěě...Anteroom Of Death je dost dobrá. Jen lamatron, odkojený Ivetou Bartošovou, tuhle skladbu přeskakuje ;-)

        • Re: Recenze (Lískulka, 21.09.2012 07:42) Reagovat

          Naprosto souhlasím, Anteroom of Death je těžší píseň a i já, která poslouchám Tarju několik let od počátků její sólové kariéry i předtím v NW, jsem měla problémy tuto píseň pochytit- vlastně se mi skoro vůbec nelíbila, ale nevzdala jsem se a pustila jsem si jí víckrát... no a nakonec to je jedna z mých nejoblíbenějších písní tohoto alba. Jinak hodnocení WLB je u mě 9/10 a to jen proto, že 10 /10 nechávám pro Tarju na další album- jde krásně vidět, jak se zlepšuje :))

    • Re: Recenze (kudryj, 30.09.2010 16:17) Reagovat

      Nelze recenzi než pochválit,ale malinko i zkritizovat.Z mnoha recenzí a nejen z této stále cítím srovnávání s NW.Berme to,tak že z Nightwish je teď popmetalová kapela a do symphonicmetalu má daleko jako Tarja do old Nightwish.Přesto si dovolím dát albu 8/10 a taktéž souhlasím,že Anteroom of Death,neodradí ba naopak sem ho už naposlouchal a je velmi zajímavý,mám taktéž deluxe verzi a sem s ní velmi spokojen.Until my last breath jako č.2 je velmi blízko old nw a o famózním I feel immortal ani nemluvím,in for a kill je předehrou k nášupu Underneath pak zvolníme a dáme si pohodu u little lies a rivers of lust kde oceníme Tarjin soprán,který nám dá krásný operní přednes,před peckou Dark Star.Falling Awake známý už ze singlu je další skvělou skladbou na albu a The Archive Of Lost Dreams nás pošle do snu předneseného Tarjou.Crimson deep je typickou symphometalovou skladbou,plnou přechodů a každého kdo má rád tajemno posadí na zadek.We Are,Naiad a Still Of The Night,proto máme přeci deluxe verzi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kytaroví velmistři Joe Satriani a Steve Vai spojili síly v bizarním klipu "The Sea Of Emotion, Pt.1" (05.04.2024 12:19)
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Recenze: Floor Jansen si od Nightwish odskočila k popové sólovce "Paragon" (29.04.2023 08:00)
- Mistr elektrické kytary Joe Satriani předvede své umění i v Praze (28.03.2023 10:45)
- Floor Jansen z Nightwish porazila rakovinu (22.11.2022 09:48)
- Nové desky 14/2022 - od Camily Cabello přes Jacka Whitea po Papa Roach (13.04.2022 08:00)
- Video: Joe Satriani láká na album "The Elephants of Mars" zasněným klipem "Sahara" (22.01.2022 13:51)
- Nejvíc nej: Porno, zadnice i očkování: 10 + 1 nejčtenější článek roku 2021 (31.12.2021 08:00)
- Nové desky 31/2021 - od Willa Younga přes Wohnout po Nase (10.08.2021 17:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu