Dobročinně kvetoucí lyrika

05.07.2010 00:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Dvacetiminutové EP bipolárního paktu brooklynského projektu Dirty Projectors a islandské hudební královny Björk nese titul "Mount Wittenberg Orca". Je zase "zvláštní"? A je to proto, že chrání moře i dna oceánů violoncellem, třemi vokalistkami a dvěma nezapomenutelnými hlasy za doprovodu akustické kytary? Ne.
9/10

Dirty Projectors + Björk - Mount Wittenberg Orca

Skladby: Ocean, On And Ever Onward, When The World Comes To An End, Beautiful Mother, Sharing Orb, No Embrace, All We Are
Vydáno: 30.6.2010
Celkový čas: 21:19
Žánr: alternative folk
Vydavatel: sami, kupte zde
Vydání kolaborace experimentálně rockových Dirty Projectors a multiikony Björk bylo na jejím webu oznámeno čtyři dny před oním datem. Jedná se o dobročinný projekt a fyzicky nejspíše ani nevyjde, zisky z prodaných souborů jdou kompletně na charitu nebo lépe řečeno na organizaci National Geographic Society a její projekty "Oceans Initiatives" sloužící k ochraňování ekosystémů moří.

Celý koncept tohoto EP vznikl díky nápadu známého hudebního publicisty a jednoho z šéfů serveru Stereogum.com Brandona Stosuye. Speciální písně pro ensemble pěti hlasů, kytary a cella napsal David Longstreth, principál mnohokrát inovovaného projektu Dirty Projectors, a cílem tohoto happeningu byl jeden benefiční koncert pro Housing Works (neziskovka, která pečuje o bezdomovce a HIV pozitivní - pozn. aut.). Koncert se uskutečnil osmého května 2009 v Housing Works Bookstore & Café v New Yorku. Jako předkapelu této akci zvolila Björk rovněž islandskou indie postavu Ólöf Arnalds. "Mount Wittenberg Orca" má být podle tvůrců prostější nahrávkou, pocitovkou míchanou s prvky raných rokenrolů z padesátek. Björk a Dirty Projectors na zmíněný jednorázový koncert nacvičovali tři dny v Rare Book Room v Brooklynu, celé toto minialbum bylo rok poté natočeno opět za tři dny na konci dubna letošního roku. Základy skladeb byly nahrány, co nejrychleji a co nejživěji to jen šlo, přizpívané jsou ve výsledku pouze hlavní linky vokálů a vybraná sóla.

Personálu sedmi zdatných muzikantů se podařilo vytvořit nahrávku zcela odlišnou od spektra zvuků Björk, ale i předchozí tvorby Dirty Projectors. V popředí jsou hlasy a seversky zavánějící linky vokálních harmonií v podání členek kapely Amber Coffman, Haley Dekle a Angel Deradoorian (arménskou slečnou známou i například z hostovačky v písni "I Wanna Be Your Boyfriend" desky "LP" projektu Discovery). Hlavní vokály patří z poloviny Davidu Longstrethovi a z poloviny Björk. Ve výsledku tedy skladbičkám dominují dva velmi specifické hlavní hlasy s osobitým projevem v doprovodu technicky nápaditých vokalíz. Prvotní asociace mohou již nyní svádět k počinu "Medúlla" Björk z roku 2004 a nutí posluchače tázat se, dočká-li se alespoň nějaké změny, nebo jestli jen zkrátka dostane dohru zmíněného alba. Neuvěřitelně a překvapivě, uši vyleští opět jiný harmonický náhled a další rozměr hudebních manýr Björk. Její rukopis je podepsaný i pod mixáží všech stop a, co si budem povídat, je to slyšet.

Je sporné, je-li deska neprávem klasifikovaná jako EP, faktem ale zůstává, že tato kumulovaná spontánní a kultivovaná lyrika dostála svého sobě předepsaného hudebního záměru a představuje jinou hudební stránku obou zúčastněných jmen. O hudebnosti nejvíce vypoví pochopitelně ukázka, "All We Are" je poslední skladbou nahrávky "Mount Wittenberg Orca".

Melancholií a ladnou krásou nabitá nahrávka může nejednomu páru uší zprostředkovat přinejmenším hlubší umělecký zážitek, svým švihem a stručností neurazí nejspíše ani ty žánrově nejomezenější. Oslovit nebo potěšit může oproti mnoha jiným počinům Björk mnohem více lidí, protože je zcela výjimečně sycená nefalšovanými harmoniemi, lyrikou, a až nevídanou energií i optimismem. Vkusně kombinované "Mount Wittenberg Orca" oplývá specifickým průsečíkem žánrů folku a školených historismů s padesátkami v akustickém a violoncellem uhlazeném kabátě. Jak si povede a kolik té mořské plochy zachrání, je stále ještě ve hvězdách, jistou věcí ale je, že zklamaných a rozhořčených kupců nebudou s největší pravděpodobností řady.


Upoutávka před vydáním alba


  • tot vse... (pan S, 07.07.2010 20:17) Reagovat

    genialny album....

  • Hm.. (Martin Hons, 19.07.2010 22:21) Reagovat

    Bjork jsem mel vzdycky rad, ale tohle je tak protivne, ze jsem to musel po chvili vypnout. Ale neodsuzuji, kazdemu co se libi

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY