Idol. Billy Idol.

28.06.2010 11:51 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Punkový guru Billy Idol zahrál v neděli v SaSaZu. Konala se přehlídka Idolova typického křivého úsměvu, odbarveného číra, kytarových preludií, nadupaného setlistu i kompletně plného klubu. Idol nám přijel ukázat, že ze scény ho hned tak někdo nedostane, a už vůbec ne únava.

Live: Billy Idol

místo: SaSaZu, Praha
datum: 27. června 2010
setlist: Ready Steady Go, Dancing With Myself, Love Is Strange, Flesh For Fantasy, Scream, Sweet Sixteen, Eyes Without a Face, Kings & Queens, L.A. Woman, King Rocker, Boss Sound, Blue Highway, Rebel Yell, Přídavek: White Wedding, Mony Mony
Fotogalerie

Billy Idol, SaSaZu, 27.6.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Jsou víkendy, které jsou opravdu příjemné. Jako třeba když si v sobotu skočíte na Gossip a v neděli na Billyho Idola. Oba koncerty se konaly ve stejném klubu a nutno říci, že na Idolovi bylo podstatně více narváno a osobně jsem SaSaZu takhle přecpané ještě neviděla. O půl desáté byla před vchodem stále ještě dvacetimetrová fronta a procpat se dopředu chtělo opravdu hodně ostré lokty. Ty jste museli však před ochrankou dobře schovat, protože se zabavovalo vše možné i nemožné, včetně propisek (pokud mi někdo v komentářích sdělí jeden relevantní důvod, ráda ho uslyším...).

Těžko říct, jestli Billy Idol zrovna fetuje nebo ne, ale každopádně tráví hodně času v posilovně. Mít skoro v pětapadesáti a po pětatřiceti letech na scéně takové tělo je až k nevíře. Billy ho samozřejmě rád ukazuje a nejinak tomu bylo i v SaSaZu. Zpěvák vyjel na turné se svým kytaristou Stevem Stevensem, který měl co do činění i s Michaelem Jacksonem nebo Robertem Palmerem. Zbývající část kapely tvoří basák Stephen McGrath, klávesista Derek Sherinian, kytarista Billy Morrison a bubeník Jeremy Colson.

Billy Idol, SaSaZu, 27.6.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Idol nikdy nezpíval úplně čistě, vždy vypadal trošku zvláštně a dělal spoustu průserů. Zkrátka typická punková star. Jako homme fatal punkové scény se v plné kráse ukázal i v neděli v Praze. Koncert byl průřezem celé Idolovy kariéry, včetně jeho počátků s kapelou Generation X. Jejich songem "Ready Steady Go" show začala a dále zazněly všechny největší hity jako "Dancing With Myself", "Scream", "Sweet Sixteen", "White Wedding" nebo doják "Eyes Without a Face". Při závěrečné "Rebel Yell" zpěvák konečně odhodil koženou bundičku a SaSaZu bylo u vytržení. Tento song byl opravdu vrcholem večera a kapela byla samozřejmě vytleskána zpět. V přídavku se rozjel Steve Stevens, který už poněkolikáté za večer předvedl kruté sólo, a kytáru pořádně prohnal i sám Idol. Na úplný konec do strun hrábli všichni kytaristi najednou a dunění jejich nástrojů vzápětí vystřídal hřmotný potlesk. Velice zasloužený potlesk.

Billy Idol, SaSaZu, 27.6.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Publikum spadalo většinou do kategorie 40+, tedy taťkové, co si šli připomenout idola Idola z mládí, ale i mladší punková generace. Někteří rodiče vzali na koncert i své pětileté děti, inu co se v mládí naučíš... Vtipné bylo i pozorovat Billyho odbarvené "dvojníky" mezi publikem. Jestli takhle fungují i za všedního dne, si netroufám odhadnout. A kdo natahoval pořádně ruce, měl šanci zachytit jednu z mnoha podepsaných paliček, které Billy rozhazoval.

Vystoupení bylo nadupané od začátku až do konce a Billy působil jako velká reklama na energy drink. Pokud jste koncert nestihli a bijete se do hlavy, máte ještě šanci vyrazit na jeden z následujících koncertů v Německu nebo se podívat do naší fotogalerie z koncertu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY