Orpheus, Anaïs, Eurydika?

22.03.2010 00:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Je Anaïs Mitchell obyčejná písničkářka? Před několika lety si ji vzala pod křídla její největší inspirace, osobitá diva amerického folku Ani DiFranco. Nyní má Anaïs bezmála třicet a představuje album "Hadestown" s prestižními hosty a hudbou k folkové opeře, kterou napsala na motivy jednoho řeckého mýtu...
8/10

Anaïs Mitchell - Hadestown

Skladby: Wedding Song [Justin Vernon & Anaïs Mitchell], Epic (Part I) [Justin Vernon], Way Down Hadestown [Ben Knox Miller, Ani DiFranco, Justin Vernon, Anaïs Mitchell], Songbird Intro, Hey Little Songbird [Greg Brown, Anaïs Mitchell], Gone I'm Gone [Anaïs Mitchell, The Haden Triplets], When the Chips are Down [The Haden Triplets], Wait for Me [Ben Knox Miller, Justin Vernon], Why We Build The Wall [Greg Brown], Our Lady of the Underground [Ani DiFranco], Flowers (Eurydice's Song) [Anaïs Mitchell], Nothing Changes [The Haden Triplets], If It's True [Justin Vernon], Lover's Desire, His Kiss The Riot [Greg Brown], Doubt Comes In [Justin Vernon], I Raise My Cup to Him [Anaïs Mitchell, Ani DiFranco]
Vydáno: 9.3.2010
Celkový čas: 57:18
Žánr: folk, neofolk, experimentální, cabaret
Vydavatel: Righteous Babe Records Inc.
Provedení antického tématu Orfea a Eurydiky podle Anaïs Mitchell nemá nic společného s Gluckovou operou, ani se nejedná o operu. Prezentuje originální neofolkovou variaci příběhu o Orfeovi a jeho bezbřehé lásce, nádherném zpěvu a podmaněném Hádovi, i o oné fatální malicherné chybě a podle promo zpráv je zasazen do postapokalyptického amerického období.

Deska je díky své instrumentaci řazena do folkových kategorií právem. Dominují jí akustická basa, americky znějící kytary (místy až bluegrassové), housličky, mandolíny, piáno a živé bicí. Nahrávku oživuje spektrum atypických nástrojů a kvanta perkusí, což má za výsledek různorodě působící písně, které se ve své kombinaci příjemně protnou.

Výborná postprodukce zprostředkovává pestrou škálu efektů a filtrů, které ruší očekávání standardně nudné, ryze folkové nahrávky. Technická nápaditost způsobuje příjemný spád alba, který má za výsledek, že se posluchač může již v polovině těšit, až si Hádovo město vychutná znovu. Další vyčnívající složkou nahrávky je i nezapomenutelný hlas iniciátorky projektu Anaïs Mitchell, který je doplněn a vyvážen zajímavými hosty. Vedle Anaïs v roli Eurydiky slyšíme i ikonu politicky emocionálního folku Ani DiFranco jako Persefonu, toho předního z Bon Iver, tedy Justina Vernona v roli Orfea, nebo folkaře Grega Browna v roli Háda.

"Hadestown" je zajímavou nahrávkou, jejíž poslech spíše potěší, než aby urazil. V kategorii folku vyčnívá a najde si posluchače i z jiných řad, kteří se shodnou, že se jedná o hodnotný a hudebně příjemně vyvážený artefakt.


Anaïs Mitchell - Wedding Song


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY