Květy třešní, gameboy a fůra čokolády

03.03.2010 13:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Koncem února vyšla sedmá studiovka Xiu Xiu. Jaká může být první nahrávka experimentálního projektu od odchodu léty osvědčené, té druhé nejpodstatnější tváře? A mohou se vůbec princezny nahrazovat zvracejícími Asiatkami? Ano. "Dear God, I Hate Myself" je toho důkazem.
9/10

Xiu Xiu - Dear God, I Hate Myself

Skladby: Gray Death, Chocolate Makes You Happy, Apple For A Brain, House Sparrow, Hyunhye's Theme, Dear God I Hate Myself, Secret Motel, Falkland Rd., The Fabrizio Palumbo Retaliation, Cumberland Gap, This Too Shall Pass Away (For Freddy), Impossible Feeling
Vydáno: 23.2.2010 (USA)
Celkový čas: 36:06
Žánr: experimentální indie rock, noise pop
Vydavatel: Kill Rock Stars
Základ autorského projektu Jamese Stewarta se zvučným názvem Xiu Xiu byl již mnohokrát obměněn. Vloni jej opustila i členka s nejdelší trvanlivostí - Stewartova sestřenice Caralee McElroy. Multiinstrumentalistka známá možná i díky gangu Cold Cave. Jejího místa v Xiu Xiu se zčistajasna chopila jakási neznámá Angela Seo, která na sebe jako na novou tvář roky zaběhaného projektu upozornila velice nápaditě, a to zvracením ve videoklipu k titulnímu singlu alba "Dear God, I Hate Myself". Kontroverzní klip představil nejen originální přístup ke konceptům a umění nové členky, ale napověděl i cosi o fatální zvukové inovaci nových šůšů.

První řadovka v obnovené sestavě nabízí nemálo. Příznivci hudebně experimentální agrese budou nejspíše potěšeni. Znečištěné melodie a pošpiněné beaty, banjo, mandolíny, gameboye, violoncello a zakalený orchestr katolické školy, kytary, klávesy, rachot a srdceryvné naléhání Stewarta... To všechno je opět doplněno strhujícími texty, typicky poetickými, lehce revolucionářskými i sebedestruktivními obrazy, což již napovídá samotný název alba.

Skepticky optimistické melodie jsou hudebnímu výrazu Stuarta bezpochyby blízké; tento jeho dar vyznívá díky komerčnější postprodukci až nyní. Deska působí oproti předchozím nahrávkám Xiu Xiu mnohem vyrovnaněji a čistěji, technicky i hudebně. Hlavní melodie a zpěvy jsou zcela výjimečně v popředí, celé album proto zní mnohem popověji, prodejněji a poslouchatelněji, říkejme tomu jakkoliv.

"Dear God, I Hate Myself" nabízí nejednu geniální skladbu. Kusy "Apple For A Brain", "The Fabrizio Palumbo Retaliation", "Chocolate Makes You Happy" nebo "Hyunhye's Theme" mohou tomuto tvrzení posloužit jako hodnotný důkaz. Příznivci hudebních experimentů a ryzí hudby toto album bezpochyby ocení, těm jiným může přijít poslech nepříjemný či nesnesitelný a mohou doslova trpět, podobně jako při nahrávkách Animal Collective...


Xiu Xiu - Gray Death


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY