Návrat v dobré náladě

21.12.2009 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Timbaland si po dvou a půl letech od "Shock Value" pozval do studia zase své kamarády a výsledkem je opět výborná deska. "Shock Value II" je neméně hudebně pestrá jako jednička, její síla je ale spíš v celku než v jednotlivých skladbách. Což ovšem neznamená, že by se na desce nenacházely výborné hity.
8/10

Timbaland - Shock Value II

Skladby: Intro, Carry Out feat. Justin Timberlake, Lose Control feat. JoJo, Meet In Tha Middle feat. Bran' Nu, Say Something feat. Drake, Tommorow In The Bottle feat. Chad Kroeger & Sebastian, We Belong To Music feat. Miley Cyrus, Morning After Dark feat. Nelly Furtado & SoShy, If We Ever Meet Again feat. Katy Perry, Can You Feel It feat. Esthero & Sebastian, Ease Off The Liquor, Undertow feat. The Fray & Esthero, Timothy Where You Been feat. Jet, Long Way Down feat. Daughtry, Marching On (Timbo Version) feat. OneRepublic, The One I Love feat. Keri Hilson & D.O.E., Symphony feat. Attitude, Bran' Nu & D.O.E.
Vydáno: 7.12.2009
Celkový čas: 73:06
Vydavatel: Universal
Druhá polovina roku 2006 a první polovina roku 2007 bylo Timbalandovo hvězdné období. Produkoval "Loose" Nelly Furtado a "FutureSex/LoveSounds" Justina Timberlakea, přispěl na Rihannino "Good Girl Gone Bad" a zazářil s vlastní produkční deskou "Shock Value". Během roku se mu de facto podařilo změnit populární hip hop. Od té doby už se mu ale tolik uznání nedostávalo. Jeho hity pro 50 Centa, Duran Duran, Flo Ridu, Madonnu, Pussycat Dolls nebo Keri Hilson sice nebyly špatné, o konstantním proudu výborné kvality se však mluvit nedalo. Že by si um schovával pro vlastní album? říkalo se. Už to tak vypadá.

Důležitou hodnotou podceňované desky "Timbaland Presents Shock Value II" je její zvuková konzistence. Dvojka není o nic méně různorodá než "Shock Value", Timbaland je zde ale jako by zachycen v jednom momentu a všech sedmnáct skladeb výborně funguje jako celek. A to i přesto, že se autor opět vydal napříč žánry a je tu zastoupen jak hip hop a r'n'b, tak pop, ale i špetka rocku. Sedmdesát tři minut hudby je díky stylu beatů zvedačem nálady - každá píseň má pozitivní vibe. Ukázkovým příkladem je pilotní singl "Morning After Dark" s Nelly Furtado a SoShy. Pokud jste měli rádi zvuk "Return The Favor", tak novinku budete zbožňovat, za rozpustilý electro sound v refrénu by si Timbaland zasloužil medaili. Kromě Nelly na desku přispěli i další Timbalandovi frekventovaní kolaborátoři Justin Timberlake a Keri Hilson. Pravdou je, že oba s Timbem v minulosti dokázali vytvořit lepší kousky...

Na "Shock Value II" se Timbalandovi překvapivě nejvíc povedla ta nejpopovější část prezentovaná skladbami s Katy Perry, JoJo a Miley Cyrus. JoJo se k nahrávání vrátila po delší odmlce a na výborné "Lose Control" mladá r'n'b zpěvačka potvrdila svůj velký talent. Píseň obsahuje i nekreditovanou pasáž od rappera Hayese, kterého Timbo objevil s Dr. Drem. Miley Cyrus sice nesahá JoJo ani po paty, její jednoduchá chytlavá skladba "We Belong To The Music" však patří k tomu nejlepšímu z alba a má spadeno na rádiový úspěch. Kdekomu se Timbaland angažováním v teenagerském popu definitivně zhnusí, já však musím tleskat. Hiphopově založeným pak určitě bude více sedět "Say Something" s Drakem nebo "Symphony", kde se objevuje i zpěvačka Brandy pod pseudonymem Bran' Nu.

Mezi rockovými hosty vyčnívá Chad Kroeger z Nickelback, kterému refrén "Tommorow In The Bottle" sedl skvěle. Dalším překvapením je pak kapela Jet, jíž můžete znát spíše z vypalovaček jako "Cold Hard Bitch", Timbaland si však vzal do parády jejich pomalou "Timothy" a vzniklo "Timothy Where You Been". Ve skladbě se Timbaland věnuje svému dosavadnímu životu a dosaženým úspěchům, svým kytarovým podkladem připomíná "Deliverance", jíž produkoval pro Bubbu Sparxxxe.

Kdyby se vybralo pět nejlepších písní z prvního SV, tak by rozhodně deklasovaly výběr pětky z SV2; jednička v tomto směru zůstane nepřekonaná. Každá skladba na "Shock Value II" je však minimálně nadprůměrně kvalitní a skvěle jim to klape jako celku, a to jsou Timbalandovy produkce hodně pestré (například latinsko-americký konec "Ease Off The Liqour"). K tomu si ještě přidejte příjemnou náladu nahrávku a máte jednu z nejpovedenějších (a nejméně očekávaných) letošních desek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY