Blíží se zima, čas smutku

13.11.2009 12:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Sting přichází se svou další nerockovou deskou. "If On A Winter's Night" je zimním albem, které ukazuje, že i o Vánocích se dá zpívat jinak, než je dnes obvyklé. Že zima neznamená jen rozhazování, komerci a vánoční shon. Ale také samotu, rozjímání a hluboké přemítání o dosavadním životě.
8/10

Sting - If On A Winter's Night

Skladby: Gabriel's Message, Soul Cake, There Is No Rose Of Such Virtue, The Snow It Melts The Soonest, Christmas At Sea, Lo How A Rose E'er Blooming, Cold Song, The Burning Babe, Now Winter Comes Slowly, The Hounds Of Winter, Balulalow, Cherry Tree Carol, Lullaby For An Anxious Child, Hurdy Gurdy Man, You Only Cross My Mind In Winter
Vydáno: 26.10.2009
Celkový čas: 49:50
Vydavatel: Universal
"If On A Winter's Night" je další, ale už ne tak překvapivý Stingův úkrok stranou. Jako rocker stagnuje už deset let. Vrcholu dosáhl albem "Brand New Day", a od té doby jako by čerpal a hledal další inspiraci, kde se dá. Sám přiznal, že s deskou "Sacred Love" není příliš spokojen, a tak se věnoval reunionu The Police, poklonil se alžbětinskému loutnistovi a písničkáři Johnu Dowlandovi na desce "Songs From The Labyrinth" nebo nahrál dvě písně na album tradičních pirátských odrhovaček "Rogue's Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs And Chanteys".

Aktuální zimní deska sice vznikla na přání vydavatelství, ale na výše zmíněné nahrávky zřetelně navazuje. Sting byl osloven, aby nahrál vánoční album, ale protože Vánoce zrovna nemiluje, rozhodl se téma rozšířit na zimu. A bylo to šťastné rozhodnutí. Celé zimní i sváteční období podává velmi tradičně, poanglosasku. Nejsou tu tedy žádná lesklá pozlátka, Santa Clausové, Coca Cola ani ztřeštěné honičky za rolničkami. Namísto toho tu máme vážný, příjemně depresivní a posvátný pohled na toto období.

Stingovi hodně pomáhá jeho nezaměnitelný hlas. Ten neškolený tenor jako by byl předurčen pro podobné depresivně tajemné písně. Už jenom díky němu dodává starým tradicionálům, skladbám Franze Schuberta ("Hurdy Gurdy Man"), J. S. Bacha ("You Only Cross My Mind In Winter") i těm současným (najdete zde třeba "Lullaby For An Anxious Child", což byla B strana singlu "You Still Touch Me" k albu "Mercury Falling", a "The Hounds Of Winter" vydanou přímo na stejné desce) skladbám přesnou, jednolitou a těžko popsatelnou atmosféru. Sting se pohybuje někde na hranici mezi vážnou a tradiční lidovou anglickou hudbou. Kromě něj tu jsou samozřejmě další muzikanti a nástroje, které atmosféru dokreslují k dokonalosti. Slyšet jsou akustické kytary, housle, dudy, violoncello, tamburína, trumpeta nebo vokalistky z Webb Sisters.

Stingova zima je taková, jaká by měla být. Temná a zastřená. Je obdobím, kdy příroda spí a lidé mají čas na ohlédnutí, vzpomínku na mrtvé členy rodiny. Je nejdepresivnější částí roku s velmi silnou atmosférou, časem smutku. S albem "If On A Winter's Night" budete hlavně sami. Pomůže odpoutat pozornost od běžných problémů života, od reklamy, od televize, od internetu. A nechá nahlédnout do vlastního nitra a pěkně postaru si užít krátké dny a dlouhé noci, absenci světla a vše, co vždy bylo přirozenou součástí závěru roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY