Sting si po Brnu, Pardubicích a Praze podmanil i Plzeň

06.06.2024 13:00 - Tomáš Parkan | foto: Jiří Platzer / Spark

Čeští fanoušci Stinga museli zkousnout poměrně dost odkladů, než se k nám s turné My Songs konečně dostal. Anglický hudebník jim to ale náležitě vynahradil. V relativně krátké době u nás uspořádal už čtvrtý koncert, tentokrát v plzeňském amfiteátru Lochotín, který má většina z nás spojený s folkovou Portou.

Live: Sting

support: Giordana Angi
místo: Amfiteátr Lochotín, Plzeň
datum: 4. červen 2024
setlist: Voices Inside My Head, Synchronicity II, Message In A Bottle, If I Ever Lose My Faith in You, Englishman in New York, Every Little Thing She Does Is Magic, Fields Of Gold, I Wrote Your Name On My Heart, Never Coming Home, Mad About You, When We Dance, Fortress Around Your Heart, Driven To Tears, Can't Stand Losing You / Reggatta de Blanc, Shape Of My Heart, Walking On The Moon, So Lonely, Desert Rose, King Of Pain, Every Breath You Take
Přídavky: Roxanne, Fragile

Sting, Amfiteátr Lochotín, Plzeň, 4.6.2024
© Jiří Platzer / Spark
Historii plzeňského amfíku Stingovi bezpochyby někdo osvětlil, protože když on sám osobně ohlašoval předskokanku Giordanu Angi, činil tak v černém kovbojském klobouku a tomu odpovídajícím outfitu. Sympatická Italka s ním spolupracuje už nějaký čas, objeli společně lán světa, dokonce nahráli společný song "For Her Love/ Il Nostro Amore". Ale v úterý se jí vůbec nedařilo.

Podstatnou část svého půlhodinového setu zpívala falešně, což by u jejích vlastních písniček, které člověk neznal, ještě šlo se skřípěním zubů snést, ale ve chvíli, kdy nasadila "Man! I Feel Like A Woman!" od Shanii Twain, musela většina publika vyloženě trpět. Jestli na vině bylo to, že se zpěvačka sama doprovázela na kytaru a ještě se musela trefovat do základů hrajících z počítače, těžko říct. V danou chvíli si ale pamětník plzeňských Port musel povzdechnout, že leckterý český písničkář nebo písničkářka by vystoupení zvládli daleko lépe.

Naštěstí její krátký koncert, společně s místy rozbahněnými a pořadateli pečlivě střeženými místy areálu, za něž lze vinit maximálně tak počasí a možná i o pár dní dříve v amfiteátru proběhnuvší Metalfest, byl poslední kaňkou na jinak skvělém večeru. Ve chvíli, kdy se na scénu opět vrátil Sting a rozjel téměř dvouhodinovou salvu hitů, vše negativní upadlo do zapomnění.

Sting, Amfiteátr Lochotín, Plzeň, 4.6.2024
© Jiří Platzer / Spark
Zatímco tři předchozí tuzemské zastávky proběhly v rámci turné nazvaného "My Songs", Plzeň už se stala součástí šňůry s titulem "Sting 3.0 Tour". Za tímto názvem se ukrývá počet muzikantů na pódiu, kde někdejšího člena The Police doprovázejí už pouze věrný souputník Dominic Miller na kytaru a bubeník Chris Maas.

Nový koncept koncertů sice návštěvníky lochotínského amfiteátru ochudil o doprovodné zpěváky, klávesy a další nástroje, nikomu to ale v zásadě nevadilo. Většině diváků to naopak možná imponovalo, protože Sting se tak vrátil blíže k rocku. V písničkách, kde to bylo nutné, si navíc trio vypomohlo technikou - třeba v případě "Desert Rose". Ta sice zpočátku pouze za zvuku kytar a bicích startovala poněkud rozpačitě, posléze se ale, podpořená předtočeným podkladem, rozjela takovým způsobem, že z ní Lochotín ve finále nadšeně bouřil.

Sting přednosti plzeňského amfiteátru využil dokonale. Na betonovém jevišti nechal pouze postavit nízké pódium, takže obě tyto úrovně byly pohodlně propojené. Anglický baskytarista tudíž trávil větší část večera na dosah publiku, a to jak stojícímu mezi tímto piedestalem a lavičkami, tak vlastně i divákům sedícím na nich. Není divu, že se již několik dní předem beznadějně vyprodaný Lochotín skvěle bavil, a to i přes to, že muzikanti odehráli v podstatě celý koncert za světla. Světelný design a animace na velkoplošné projekci tím pádem nehrály moc velkou roli. Nikomu to ale zřejmě nijak zvlášť nevadilo, protože v případě jeho koncertů jde stejně především o hudbu.

Sting, Amfiteátr Lochotín, Plzeň, 4.6.2024
© Jiří Platzer / Spark
Gordon Matthew Thomas Sumner, jak zní jeho celé skutečné jméno, všechny koncerty tohoto turné startuje trojicí písniček The Police, na kterou navazuje "If I Ever Lose My Faith In You". Pak už setlist různě mění a přehazuje. V Plzni například následovala skvělá "Englishman In New York", která v Bratislavě zazněla až v druhé půli večera. Na prvních čtyřech zastávkách si fanoušci mohli užít takřka raritní "When The Angel Fall", zase jim ale musela chybět skvělá "Every Little Thing She Does Is Magic", nicméně při počtu Stingových hitů to tak bude vždy.

Osobně bych třeba rád slyšel něco z "Mercury Falling", zejména taková "I'm So Happy I Can't Stop Crying" by do Lochotína zapadla dokonale, rozhodně to ale neznamenalo, že bych se bavil o to méně. A nejinak tomu bylo i v případě ostatních návštěvníků, kteří se Stingem poctivě zpívali a od "Every Breath You Take" už i stáli na nohou. Po závěrečné, akusticky pojaté "Fragile" ho pak vyprovázeli hlasitým aplausem.

Sting, Amfiteátr Lochotín, Plzeň, 4.6.2024
© Jiří Platzer / Spark
Existuje hned několik interpretů, kteří baví a budou bavit snad v jakémkoli věku a pojetí svých vystoupení. Sting mezi ně bezesporu patří. Dneska je vlastně úplně jedno, v jaké sestavě zrovna přijede, protože nadchne už tou neskutečnou škálou hitů nebo jednoduše svým muzikantstvím. Dokázal to i v plzeňské trojici, jejíž rockovější a přímější pojetí přijala většina diváků s nadšením a i na něm bylo patrné, že si večer opravdu užívá.

Když Sting lochotínský areál opouštěl, slíbil, že se brzy vrátí. Jaké asi české, moravské, či snad slezské město si vybere tentokrát?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY