Fantaskní víla a její nabušená mašina

09.11.2009 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Francouzská Björk. Třetinová. O třetinu mladší a o třetinu méně desek na kontě. Émilie Simon totiž podobně jako paní Islanďanka v posledních letech několikrát ukázala, že její jméno je z kategorizované pop music docela vyčnívající. Čtvrtá řadová deska “The Big Machine“ to potvrdila a jako bonus nezklamala.
7/10

Émilie Simon - The Big Machine

Skladby: Rainbow, Dreamland, Nothing To Do With You, Chinatown, Ballad Of The Big Machine, The Cycle, Closer, The Devil At My Door, Rocket To The Moon, Fools Like Us, The Way I See You, This Is Your World
Vydáno: 14.9.2009
Celkový čas: 47:11
Žánr: electropop
Vydavatel: Universal
Inovační postupy této jednatřicetileté mademoiselle, ať už jen její proslavená robotická ruka (alias efektující rukavice), nahrávání a samplování kupříkladu zvuku sirek či vody a nezapomenutelně citlivé, vrstvené vokály, magická a až pohádková forma jejích výstupů, jsou velice vzácným a působivým dokladem jakéhosi (nejen) francouzského nadvkusu.

Toto album je v mnoha směrech velice výjimečné. Émilie Simon, princezna z Montpellier, nám poprvé prezentuje nahrávku zpívanou celou v angličtině, poprvé také nechává vyznít i ryze dechovou sekci ensemblu či sbor, ale především velice příjemně zdrsněla svůj nezaměnitelně křehký pěvecký projev. Přesto ale stále zůstává fantaskní vílou, která nám velkoryse předkládá své snové představy, precizně řemeslně vypracované, se špetkou afektu a nasládlým francouzským akcentem.

Vybíraví popoví neposluchači se jistojistě dočkají specifické liškovitosti jejího hudebního výrazu, rafinovaných kompozicí skladeb i atypických kombinací tónin a v neposlední řadě jejího pověstného způsobu vrstvení linek vokálů.

Industriální electro-mechanismy, piáno, unikátně předimenzovaný zvuk, specifický a nezaměnitelný rukopis, zkrátka, výjimečná deska a věřím, že tento veliký stroj může nadchnout jak běžné hudební konzumenty, tak i feinschmeckery.


Emilie Simon - Dreamland
by Emilie-Simon


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY