shop.musicserver.cz
Björk - Voltaic

Trochu moc vrchovatý pozdní sběr

Vydáno: 16.11.2009 05:00 v sekci Recenze - Karel Zich | foto: virginmedia.com

Björk to s přídavkem k předloňské "Voltě" vzala vážně - k nemálo očekávanému koncertnímu DVD s hned dvěma živými záznamy zvládla nastrkat remixy, klipy a audio živák. Výpověď o dvou letech s "Voltou" nazvaná "Voltaic" je to vyčerpávající, jenže celková kvalita právě proto zaostává.

7/10

Björk - Voltaic

Vydáno: 15.6.2009
Celkový čas: asi 71 minut + asi 69 minut + 47:48 + 71:47

Skladby: DVD 1 "The Volta Tour":
Live In Paris: Brennið Bið Vitar, Earth Intruders, Hunter, Immature, Jóga, Pleasure Is All Mine, Vertebrae By Vertebrae, Where Is The Line, Who Is It, Desired Constellation, Army Of Me, Bachelorette, Wanderlust, Hyper-Ballad, Pluto, Declare Independence
Live In Reykjavík: Pneumonia, My Juvenile, Vökuró, Sonnets/Unrealities XI, Mouth's Cradle
DVD 2 "Volta Videos": Earth Intruders, Declare Independence, Innocence, Wanderlust, The Dull Flame Of Desire, Declare Independence - The Making Of, The Dull Flame Of Desire - The Making Of, The "Innocence" Video Competition - Top Ten Runners-Up.
CD 1 "Songs From The Volta Tour Performed Live At Olympic Studios": Wanderlust, Hunter, Pleasure Is All Mine, Innocence, Army Of Me, Earth Intruders, I Miss You, All Is Full Of Love, Pagan Poetry, Vertebrae By Vertebrae, Declare Independence
CD 2"Volta Mixes": Earth Intruders (XXXChange Remix), Innocence (Simian Mobile Disco Remix), Declare Independence (Matthew Herbert Remix), Wanderlust (Ratatat Remix), The Dull Flame Of Desire (Modeselektor Remix for Girls), Earth Intruders (Lexx Remix), Declare Independence (Ghostigital Remix), The Dull Flame Of Desire (Modeselektor Remix for Boys), Innocence (Alva Noto Unitxt Remodel), Declare Independence (Black Pus Remix, previously unreleased), Innocence (Simian Mobile Disco Dub Remix)

Vydavatel: Universal

Pouhý zákusek k poslední řadovce, anebo spíše hlavní chod? Očekávání byla různorodá. Za "Voltu" obdržela Björk tradičně mnoho chvály (však si připomeňte naši recenzi nebo makrorecenzi), kritičtější proud byl k ní však tentokrát méně milosrdný než kdy předtím. Vokální piruety věhlasné Islanďanky už se za dvě dekády oposlouchaly a kreativní oddech v druhé půlce alba byl až příliš znatelný. "Volta" byla vskutku moc krátká a místy nedokončená na to, jak se o ní i v souvislosti s využitím dechové sekce, hostováním fenoménu Antonyho Hegartyho či pro někoho překvapivé spolupráce s Timbalandem mluvilo. A pak přišel dosud nejenergičtější, nejživelnější pojízdný festival jménem Volta Tour, se kterým vše začalo dávat větší smysl a díky němuž i ohlášené DVD vzbuzovalo pocit, že vrchol barevné dvouleté éry možná přichází až teď.

Z luxusního balení standardní evropské verze boxu "Voltaic" (možných variant je celkem pět) se na vás ovšem vykutálí hned čtveřice disků. Klipové DVD a remixové a živé CD prozatím odkliďme stranou - a pokud jste vybíraví, není až takovou chybou je tam zanechat - jediné skutečně podstatné je tu totiž DVD koncertní. Záznamy jsou hned dva, přičemž běžnou zastávku v pařížské Olympii doplňuje kratší komorní vystoupení z reykjavického kostela, připomínající druhou, intimnější, byť slabší stránku "Volty". V Paříži se událo vše podle klasického mustru. Na pódium slavnostně vpochoduje nejprve desetihlavý ženský dechový ansámbl The Icelandic Wonderbrass, hlavní poznávací znak celé tour jak instrumentálně, tak vizuálně (sladěné pestrobarevné kostýmy, každá mající na zádech připevněný vlastní prapor - radost pohledět stejně jako v případě grónského sboru při "Vespertine Tour"), následně zbytek sestavy (bicí, dvakrát elektronika, cemballo) a konečně Björk. Otevírák "Earth Intruders" se potvrzuje být jednoznačně koncertní skladbou - zatímco albová verze zůstávala intenzitou daleko za hesly "Turmoil! Carnage!", naživo s tančící dámskou jedenáctkou, lasery a závěrečnou světelnou explozí to sice pořád není masakr, poměrně slušná vřava už ale ano.

Přeskočíme-li v tracklistu o něco dopředu, vřavu skutečnou rozjede hlavně doslova kulometným beatem poháněná, nasupená a dobře vystavěná "Where Is The Line". Právě tahle i další skladby z vokálního experimentu "Medúlla", k němuž se vzhledem k náročnosti živého provedení a těžkostem se shromážděním funkční sestavy konala pouze dvě studiová vystoupení, představují na pařížském koncertu hodně čerstvý vítr. "Who Is It" přes nasamplovaný beatbox díky dechům rozkvétá v hodně radostný popěvek, "Desired Constellation" je zase místem úplného ztišení a momentem, kdy je možné obdivovat supermoderní elektronický nástroj zvaný reactable. Poměr skladeb "Medúlla" vs. "Volta" je překvapivě pět ku pěti, přičemž mezi nominovanými za "Voltu" je černým koněm "Vertebrae By Vertebrae" se strhujícími úvodními dechovými ataky Wonderbrass. Naproti tomu starší hity už mohou po skvostném a zaznamenaném provedení v Royal Opera či Cambridge těžko tak nadchnout - a skutečně se tak neděje. Zvlášť kvůli absenci smyčců a přidušenému zpěvaččinu vokálu hodně zanikne kouzlo "Jógy", o něco líp dechy nahrazují chybějící smyčce v "Bachelorette", masově snad nejoblíbenější "Hyper-Ballad" radši nechá Mark Bell zmutovat do svého hardcore-techno tracku "Freak". V plné síle se vrací jedině apokalypsa "Pluto". To finální synchronizované naklánění ze strany na stranu v podání hlavní hvězdy už tu sice také bylo, v součinnosti se zbytkem Wonderbrass je to ale už opravdu masakr a bod číslo jedna, díky kterému stojí za to tohle DVD vidět.

Skvělé momenty tu najdeme, přesto mohlo být ještě lépe. A to hlavně co se týče hlasové formy Björk, v té době bojující s chřipkou a tudíž i s evidentní - a později přiznanou - psychickou nepohodou. Pár falešných míst si už člověk během těch let zvykl odpouštět i vzhledem k vyvažujícím místům excelentním, jenže těch je tentokrát minimum a i občasný nespokojený výraz hlavní hvězdy naznačuje, že tentokrát šlo o vydřený zápas. Přitom skutečně nejde o vypovídající obrázek, vždyť třeba triumfální "Wanderlust!" znělo na začátku turné z úst Islanďanky plně a nesmírně intenzivně, její hlas rozhodně nepřeskakoval jako v závěrečném manifestu "Declare Independence" a když připočteme, že se tehdy na pódiu objevoval zmiňovaný Antony či hráč na exotickou pipu Min Xiao-Fen, je prostě škoda, že to nakonec "dopadlo" zrovna na tu Paříž.

Na komorním vystoupení z Reykjavíku Björk nepůsobí jako vizionářská umělkyně, pojetí vystoupení je spíše konzervativní, čemuž nahrává i výběr méně zajímavých skladeb z rejstříku posledních dvou alb. Což ovšem nevylučuje jistou působivost, zvlášť v případě převzaté islandské "Vökuró" se smíšeným sborem a cemballem. Zasténat lze opět kvůli ne zcela doléčenému, lehce roztřesenému hlasu zpěvačky, zarýpat pak konstatováním, že lepší doplněk k pařížskému koncertu by býval obstaral nevydaný záznam z francouzských studií Canal+. Právě na něm za doprovodu nejen sboru, ale i hrdelních zvuků Tagaq a Rahzelova beatboxu vynikly skladby z "Medúlly" - jako zde závěrečná "Mouth's Cradle" - skutečně naplno.

Zbylé disky bohužel neúprosně spadají do kategorie sběratelského materiálu. Upřímně, DVD s klipy včetně dvou bonusů a desítky rovněž podprůměrných finálových příspěvků o nejlepší videoklip k singlu "Innocence" by mohl klidně nést podtitul Jak se nám klipy k Voltě nepovedly. Rozpačitý je Gondryho happening "Declare Independence" a (jako v případě obdobných iniciativ Radiohead či Nine Inch Nails) nedopadly po umělecké stránce dobře ani počiny fanoušků. Zábleskem originality v jinak nepříjemně tuctové remixové sbírce (únavně střídající převážně tanečnější předělávky singlů "Earth Intruders", "Innocence" a "Declare Independence") je dostaveníčko Björk s newyorskými Ratatat - její úchvatný a navíc zvýrazněný vokál + jejich pazvuky a elektrická kytara, výtečně překopaná melodie a stále přítomná gradace = originálu překvapivě konkurenceschopná varianta (a snad i inspirace pro osobité, avšak na albech zatím hodně oposlouchatelné Ratatat). Problém posledního CD "Live At Olympic Studios" tkví zase v naprosto vyčištěném zvuku, kvůli němuž prakticky nelze rozpoznat, že se jedná o živou nahrávku; převládá tudíž sterilita a chybí jakékoli napětí. Smysluplné snad v případě radikálních aranžérských obměn, ty jsou ale navzdory zapojení dechové sekce naopak vyloženě kosmetické (v případě "Innocence" lze vyhlásit soutěž o nalezení deseti rozdílů) a chybějí i jakékoli další momenty, třeba i detaily, které by překonávaly originály nebo starší živé verze.

S potenciálem živého speciálu "Voltaic" to nakonec dopadlo nejednoznačně. Využit byl v případě koncertního DVD, které na druhou stranu obsahuje jeden z nejslabších pěveckých výkonů za celé turné. "Voltaic" nakonec "Voltu" nepřekonává tím spíš, že kromě svých předností zbytečně dává na odiv i slabiny. OK, v kontextu celé přeplněné diskografie žádné překvapení. Ale vraťme se do doby "Vespertine": vytříbenou desku tehdy korunovalo skvostné DVD "Live At The Royal Opera" (mimochodem nadále nejlepší koncertní počin islandské divy), žádná kupa "povinných" rozpačitých přídavků. Teď je situace jiná - Björk se připravila o možnost utlumit jednoduše vydaným, bezchybným koncertním záznamem diskuze o své dosud nejrozpačitější éře. I když to rozhodně nebyla éra nezajímavá - obzvlášť pokud jste byli při tom skutečně naživo.

NÁZORY
  • xx (toque, 16.11.2009 15:33) Reagovat

    trochu nechapu, ze recenze se objevila 7 mesicu potom, co voltaic vysel. ale aspon ze vysla :) a jedna mala oprava - na vespertine tour nebyl sbor islandsky, ale gronsky. to je ale jen takovy rejpani staryho bjorkisty...
    jinak s recenzi celkem souhlasim, nejvetsim zklamanim je hlavne live cd - je to live ze studia, neco jako kdyz jsou koncerty v radiu. takze chybi ten live prozitek i ti divaci. clovek potom mnohem vic oceni pravy "live" livebox mapujici predchozi turne (krom greatest hits tour, tam uz se asi bohuzel nikdy nedockame ani cd ani dvd)
    opravdu je skoda, ze bjork byla v dobe nataceni dvd nemocna - bylo to nejakou dobu po beneficnim islandskem koncertu nattura - zatimco divaci pred venkovnim podiem stali v pletenych cepicich, bjork pobihala po stagei jen v elastakach a naboso. coz se velmi rychle podepsalo na jejim hlase, uz v pulce koncertu byla dost ochraptela. par nasledujicich koncertu musela dokonce zrusit.. nastesti ne vystoupeni na festivalu Melt!, kde jsem mel moznost ji videt. tam uz byla zase v plne sile :)
    jeste jedno maly upozorneni - na live dvd z parize si vsimnete, ze behem pauzy bjork zmeni nejen saty, ale i ucas - behem te chvile si nechala vlasy ostrihat na ofinu :)

    • Re: xx (autor, 22.11.2009 22:36) Reagovat

      díky za reakci i upozornění ohledně grónského sboru, opraveno

  • dodatek (strom-z, 23.03.2012 16:15) Reagovat

    po letech čtu, že jsem v tý recenzi poněkud zapomněl zmínit, že klip k "Wanderlust" je naopak asi jeden z nejlepších/nejoriginálnějších, kterej Björk vypustila a zůstává, stejně jako song samotnej, hodně světlym místem v jinak trochu rozpačitý "Volta-éře"

    • Re: dodatek (Alžběta Prknářová, 24.03.2012 12:42) Reagovat

      Že by to "po letech" ještě někoho zajímalo...? :-D

      • Re: dodatek (strom-z, 24.03.2012 16:00) Reagovat

        whatever, prostě jsem si toho všiml. já si osobně často některý starý recenze a články čtu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapper Future v USA dosáhl svého prvního triumfu v albech (28.07.2015 22:00)
- Nové desky pro 29. týden (19.07.2015 05:00)
- Video: Ratatat - Neckbrace (27.11.2010 10:00)
- Fotogalerie: Ratatat rozstříleli MeetFactory nacucky (19.11.2010 12:36)
- Česká premiéra Ratatat se blíží (11.11.2010 13:32)
- Recenze: Ratatat, to jsou Daft Punk pro otrlé (11.09.2010 13:00)
- Video: Ratatat - Drugs (06.08.2010 10:44)
- Nové desky pro 26.-27. týden (04.07.2010 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver 17/2009 (02.05.2009 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 22/2008 (28.05.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu