MP3 Jukebox 30/2009

30.09.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Daniel Johnston - I Had Lost My Mind (8/10)
MP3 ke stažení

Daniel Johnston - Freedom (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock

Daniel Johnston - Is And Always Was
V tričku s jeho malůvkami se nechal fotit Kurt Cobain, mezi jeho obdivovatele patří Beck nebo Tom Waits a o jeho životě se točí filmy. Daniela Johnstona ale prosím mezi hudební celebrity neřaďme. Obtloustlý čtyřicátník v špinavém tričku žije ve vesnici v Texasu a celý život svádí boj se schizofrenií. Nijak mu to ale nebrání v tom, aby psal úžasné písničky, které nahrává na stařičký magneťák. (Více se o jeho životě dozvíte ve fantastickém dokumentu "The Devil And Daniel Johnston"). A když se zadaří, musí se mu uklonit jedna celá generace. Jeho nejnovější album "Is And Always Was" vzniklo neobvykle v profesionálním studiu pod vedením producenta Jasona Falknera, který Johnstonovy ujeté balady obalil do elektrických kytar. Není to vůbec špatné, minutová vypalovačka "I Had Lost My Mind" zní trochu jako Dinosaur Jr. v nejvyšší formě, nicméně nejlepší je na ní surreálný příběh o muži, kterému vytekl mozek na chodník.


The Do - The Bridge Is Broken (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock

The Do - A Mouthful
Severský pop znovu a znovu a znovu. Finská písničkářka Olivia Merilahti a její francouzský kolega Dan Levy tvoří duo The Do, jejichž debut "A Mouthful" vyšel už loni v lednu, ale teprve teď se dostává do širší distribuce. Kdosi je popsal jako PJ Harvey na Měsíci, což je pro začátek docela pěkná charakteristika. "The Bridge Is Broken" určitě zkuste, má v sobě špinavost blues a zároveň severský cit pro silné melodie. Omlouvám se za zpoždění, ale The Do jsou vážně výteční.


Fool's Gold - Surprise Hotel (8/10)
MP3 ke stažení

Fool's Gold - Surprise Hotel (M.A.T.H.E.S. Remix) (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: afropop

Fool's Gold - Surprise Hotel
Po úspěchu Vampire Weekend se zvedla stavidla západních kapel inspirovaných africkým popem. Další v řadě jsou Fool's Gold, jež založili losangeleští muzikanti Luke Top a Lewis Pesacov (Foreign Born, We Are Scientists). Z jejich eponymního debutu, který vyšel na konci září, si dáváme skladbu "Surprise Hotel", která se tváří, jako kdyby vznikla v osmdesátých letech v Nigérii. K dobru přidáváme remix tracku, jenž stvořila Micachu. Do retro harmonií vpletla karnevalový beat a "Surprise Hotel" přivedla do 21. století.


Krallice - The Mountain (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: black metal

Krallice - Dimensional Bleedthrough
Měl jsem pocit, že americká blackmetalová kapela Krallice je all-star band, který po skvělém bezejmenném debutu už nic nevydá. Všechno je ale jinak. Mike Barr (Orthelm) a Colin Marston (Behold... The Arctopus) jsou znovu spolu a vydávají novinku "Dimensional Bleedthrough". Naše ukázka "The Mountain" je jedna ze dvou skladeb, které mají pod deset minut, a tak se místo experimentů dočkáte hlavně přímočarého agresivního nářezu. Americký black metal je čím dál zajímavější a jsem zvědav, jestli to novinka Krallice potvrdí.


Jimi Tenor & Tony Allen - Selfish Gene (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: funk, afropop

Jimi Tenor & Tony Allen - Inspirational Information
Série "Inspiration Information" německého labelu Strut pokračuje čtvrtým dílem. Znovu se na něm potkává jeden veterán - tentokrát bubeník Tony Allen (hrál s Felou Kutim nebo Damonem Albarnem) a jeden současný producent - nevyzpytatelný šílenec Jimi Tenor. Jejich album vyjde v říjnu, "Selfish Gene" je první ukázka, která skvěle balancuje funkovou střídmost s Tenorovou láskou k přehrávání a teatrálnosti.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY