Projekt Yannis & The Yaw představuje uměleckou instalaci ve formě klipu "Walk Through Fire"

09.05.2024 16:53 - Kateřina Spacek | foto: Kit Monteith

Projekt Yannis & The Yaw Yannise Philippakise z Foals a zesnulého legendárního bubeníka Tonyho Allena, o kterém jsme se nedávno zmiňovali, před pár dny představil videoklip k písni "Walk Through Fire". Song se objeví na připravovaném EP "Lagos Paris London" s datem vydání 30. srpna.

Vizuál k novince režíroval pravidelný spolupracovník skupiny Foals Kit Monteith, který dříve natáčel také s Everything Everything, Mogwai nebo Jonem Hopkinsem. Aktuální kousek zachycuje uměleckou instalaci, která se nedávno konala ve východním Londýně. Ve výloze jednoho obchodu umělci postavili stěnu z pětasedmdesáti oldschoolových CRT televizorů, z nichž každý zobrazoval různé záběry inspirované a související s touto písní i tématy celého ípíčka.

Ve výsledném klipu také vidíme, jak výstava vznikala. Mohl se jí navíc zúčastnit každý kolemjdoucí, který na uši dostal sluchátka, díky nimž si mohl novou skladbu poslechnout. Kromě sestříhaného klipu si můžete vyzkoušet i jeho interaktivní verzi na vlastní oči a uši na Phillippakisově webové stránce.

"Nápad na videoklip k písni 'Walk Through Fire' vznikl tak, že jsme vlastně nechtěli natočit videoklip. Chtěli jsme hlavně vytvořit umělecké dílo, které by si nějakým způsobem našlo cestu do videoformy, něco inkluzivního a zábavného, co by každého přimělo klást si otázky o své roli posluchače. Video je záznamem uměleckého díla, fyzické interakce, kterou s ním lidé měli, a prostorem pro jeho témata, která mohou být sdílena dále, stejně tak jako interaktivní digitální verze webových stránek, kterou také považuji za klíčovou součást uměleckého díla jako celku," doplňuje pozadí vzniku videa režisér.

Tracklist debutového minialba "Lagos Paris London" zahrnuje tuto pětici skladeb: Walk Through Fire, Rain Can't Reach Us, Night Green, Heavy Love, Under The Strikes, Clementine.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY