Slyšeno v předstihu: Hapka & Horáček - Kudykam

30.09.2009 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Hapka & Horáček - Kudykam
© facebook interpreta
"Kudykam" by ale mohl patřit mezi ty zdařilé kousky. Hapka s Horáčkem se za léta vzájemné spolupráce znají dokonale, navíc Horáček se ve svých textech držel vždy na vysoké úrovni. A tak by libreto, které se v českých muzikálech (i když mám-li být přesný - "Kudykam" je lyrikálem - tedy divadelní hrou ve verších, které se dílem zpívají a dílem mluví) většinou moc nevydařilo, nemělo působit úsměvně, nevyrovnaně nebo hloupě. Příběh o věčném hledání, možnostech volby, sebepoznání a neustálé cestě skutečně žádné takové stavy nevyvolává.

Trochu dvousečně tu ale působí skladba jednotlivých písní, které jsou zčásti notoricky známé ("V Penziónu Svět", "Rozeznávám", "Smích z vedlejšího pokoje"). Člověk se neubrání srovnávání s originály, vzpomíná na Kocába či Müllera, porovnává a bohužel velmi těžko přijímá album jako jednolitý celek. Vždy tu vedle sebe budou staré skladby a nové, jejich postavení tak logicky nemůže být rovnocenné. Výhodu může mít naprostý neznalec tvorby obou pánů člověk neovlivněný minulostí. Těch ale zřejmě nebude mnoho. Navíc - pilotní singl "Přišlo mi to vhod", milostný duet, který zpívá Jana Lota s Richardem Krajčem, nefunguje vzhledem k okolnostem - jako ta nejchutnější ochutnávka celého představení.

Michal Horáček a Vojtěch Dyk
© Daniela Dostálková
"Kudykam" pokračuje v tom, co mají H&H rádi a na čem stavěl zejména Michal Horáček na své poslední desce "Ohrožený druh". Hledají ideální interprety svých písní. Nové, neznámé a neokoukané tváře spojují s těmi hvězdnými a dávají tak šanci prosadit se výtečným zpěvákům, kteří ale zatím nejsou známí v širokém posluchačském spektru. Na albu tak můžeme slyšet Karla Gotta, Richarda Krajča, Janu Lotu, Ondřeje Rumla či Vojtěcha Dyka, ale také Jana Maxiána, Csongora Kassaie, Jana Sklenáře nebo Luciu Šoralovou.

Cédéčko "Kudykam" k lyrikálu Michala Horáčka a Petra Hapky vyjde 12. října u Sony Music. Najdete na něm třináct skladeb a jeden bonus: V Penziónu Svět, Hladiny, Svatí podél cest, Rozeznávám, Štvanice, Havrani na sněhu, Člověk je rodem tanečník, Smích z vedlejšího pokoje, Můj Bože to je krásný den, Ptákoviny, Tolik běsů tolik víl, Přišlo mi to vhod, Tante cose da veder', Tante cose da veder' (bonus).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY