Příjemná bolest hlavy

11.02.2001 23:17 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Geddyho Lee, člen legendárních Rush, nahrál sólové album "My Favorite Headache".
7/10

Geddy Lee - My Favorite Headache

Skladby: My Favorite Headache, The Present Tense, Window To The World Lee/Mink, Working At Perfekt, Runaway Train, The Angel's Share, Moving To Bohemia, Home On The Strange, Slipping, Still, Grace To Grace

Kupte si album Geddyho Lee My Favorite Headache za skvělých 499,- Kč na CD!

Celkový čas: 48:01

Nebudu předstírat, že jsem znalec kanadské skupiny Rush, ve které hraje Geddy Lee na basu a zpívá. Vím, že jde o legendu hrající dvacet pět let, která v průběhu kariéry hrála různé věci, ale vždy postavené na rocku. Samotný Lee sloužil svou hrou jako učitel pro mnoho basistů. V době určité hibernace Rush přichází Geddy Lee se svou první sólovkou.

Úvodní basová jízda má asi ukázat, na který nástroj hraje Geddy Lee, a potvrzuje, že tady nepůjde o country. Přidá se kytara Bena Minka (spolupracovník k.d.lang, také producent) a bicí Mata Camerona (ex-Soundgarden, Pearl Jam), zpěv Leea a je jasné, že půjde o výživný rock. Má to melodii, přitom odpich, uprostřed přijde zklidňující pasáž se smyčci. Slušný začátek. V dalších deseti skladbách trochu uberou plynu, nicméně škatulka "rock" je stále plně použitelná, výše zmíněné ingredience míchají v různém poměru. Geddy hraje také na piáno, Ben umí hrát na housle, občas jsou lehce slyšet naprogramované věci, tím vším je zvuk kytar ozvláštněn (i když dneska nic nového pod sluncem). Někdy (např. "Working At Perfect", kde je použito cello) mě v hlavě trochu lechtalo přirovnání k tzv. "gotickému rocku", ale tady se jde o něco příměji na věc, není zde tolik atmosféry. Pro nás v české kotlině může být zajímavá skladba "Moving To Bohemia", ostatně docela chytlavá, jestli se opravdu chce Lee přestěhovat do ČR, můžete zjistit na jeho stránkách. V "Grace To Grace" kytara připomene Pearl Jam, možná to bude i Cameronovým bubnováním. Zpěv je dobrý chyták, vsadil bych se, že jde o ženskou a ono ne, vysoko posazený hlas je jeho trademark, k tomuto druhu hudby se hodí.

Deska je dost vyrovnaná, což je na jedné straně problém, protože žádná skladba příliš nevyčnívá, "chybí" výraznější refrén (i když první, vtipně nazvaná "My Favorite Headache" nebo pomalejší "The Angel’s Share" jsou asi "hitovější"), ale jelikož je vyrovnanost ve formě kvality, nehrozí nějaké nemilé překvapení. Je fakt, že mnoha skladbám by slušelo malé zkrácení, ale přesto jde o solidní rockové album.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Geddy Lee - My Favorite Headache
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 48:01
Skladby: My Favorite Headache, The Present Tense, Window To The World Lee/Mink, Working At Perfekt, Runaway


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY