MP3 Jukebox 27/2009

09.09.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

HEALTH - We Are Water (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: space rock

HEALTH - Get Color
HEALTH jezdí do České republiky v poslední době hodně často, což ale neznamená, že je to za našimi hranicemi už odvařená kapela, jako třeba Kosheen nebo IAMX. V září vydávají nové a hodně povedené album "Get Color", na němž spojili skřípavé kytary s výraznými rytmickými spodky a éterickým hlasem androgynního frontmana. "We Are Water" je ideální zástupce alba, hlukové haraburdí neposedných kytar stojí na poctivé práci bubeníka a celé tři minuty se schyluje k bouři, které se nakonec spustí v samotném závěru. A pak ještě následuje fantastická coda. Tohle jsou My Bloody Valentine zasažení elektrickým proudem. Nepropásněte jednu z nejlepších desek letošního roku.


Anti Pop Consortium - Volcano (Four Tet remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: hip hop, elektronika

Anti Pop Consortium - Volcano
O plánovaném comebacku Anti Pop Consortium jsme psali už před prázdninami. Rozhodně se v Jukeboxu nechci opakovat, nicméně venku je výtečný remix skladby "Volcano" v podání Four Tet a ten by neměl uniknout vaší pozornosti. Originál poráží na lopatky, neboť rappeři v něm musí ustoupit hypnotickým smyčkám Kierana Hebdena. Čím to, že tenhle chlapík chrlí tolik remixů a málokdy šlápne vedle? Že by to byl talent?


Zomby - Helter Skelter (8/10) & Zomby - Polka Dot (7/10)
žánr: dubstep, wonky

Zomby - One Foot Ahead EP
Wonky/dubstep podivín Zomby je maximálně pracovitý a na konci léta vypustil hned dvě EP. To pro label Ramp Rec. se jmenuje "One Foot Ahead Of The Other EP" a díky Rcrdlbl si z něho můžeme poslechnout dvě ukázky - Nintendo techno "Polka Dot" a lo-fi electro "Helter Skelter". U jeho tracků máte občas pocit, že se nešťastné stroje, na nichž svoji hudbu dělá, finálně porouchaly a vydávají svoje poslední zvuky před smrtí. Morbidní, že?


Washed Out - Luck (8/10)
MP3 ke stažení

Washed Out - Feel It All Around (7/10)
MP3 ke stažení

Washed Out - You'll See It (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: balearic disco

Washed Out - Life Of Leisure
Ernest Greene alias Washed Out vydává svoje tracky na kazetách. Když si poslechnete jejich digitalizovanou podobu, skoro máte chuť najít po letech ve sklepě starý kazeťák a zkusit, jak by v něm staré písničky zněly. Tracky Washed Out by se daly popsat jako náladové lo-fi z pláže, kde slunce nikdy nezapadá. Zkuste taky a uvidíte, co na to řeknete.


Os Mutantes - Anagrama (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock

Os Mutantes - Haih Or Amortecedor
Na konci šedesátých let minulého století zuřila v Brazílii horečka psychedelického roku, kterému se na západě začalo říkat tropicalia (v portugalštině "tropicalismo"). Jednou z klíčových kapel scény byli Os Mutantes, kteří míchali nebeské melodie The Beatles se syrovým funkem Sly & The Family Stone. Poslouchat jejich staré nahrávky se bezmála rovná intoxikaci látkou měnící mysl a žádný div, že ačkoliv ve své době žádné převratné úspěchy neslavili, jejich vliv se rozprostírá skrze celá desetiletí alternativní hudby a mezi jejich fanoušky patřili třeba Beck, Kurt Cobain nebo Kevin Barnes z Of Montreal. Os Mutantes se v roce 2006 dali znovu dohromady po třech dekádách nečinnosti a letos dokonce vydávají nové album nazvané "Haih Or Amortecedor". Deska začíná stylově projevem Vladimira Putina k bojovým složkám rudé armády. Naše ukázka "Anagrama" nás vrací zpět do časů volné lásky a LSD, melodie je hodně naivní a duet obou zpěváků zní skoro amatérsky, ale přesně to je součástí kouzla téhle kapely. Resuscitace šedesátých let se nekoná, ale to snad nikdo nečekal.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY