shop.musicserver.cz
Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 20.-22.8.2009

Festival s atmosférou, který vám nakope zadek

Vydáno: 24.08.2009 22:58 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

"Nejlegendárnější světové hiphopové setkání. Festival s atmosférou. Příští rok vám opět nakopeme zadek." Pořadatelé Hip Hop Kempu to s těmi hesly možná trochu přehnali. Osmý ročník Kempu měl několik neduhů, atmosféra před hlavním pódiem byla ale rozhodně výborná.

Live: Hip Hop Kemp 2009

vystoupili: Method Man, La Coka Nostra, Lady Sovereign, Termanology, Camp Lo, Black Milk, Planet Asia, B.o.B, Adam Tensta, Kontrafakt, Vladimir 518 & DJ Mike Trafik, Indy & Wich + LA4, Moja Reč, PIO Squad, Vec, Opak + Decko & Groovin Heads band, Strapo & DJ Spinhandz a další
místo: Festivalpark Hradec Králové
datum: 20.-22. srpen 2009
Fotogalerie

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 21.8.2009
© Petr Doupal / musicserver.cz
Na Hip Hop Kemp se fanoušci těší už ve chvíli, kdy skončí aktuální ročník. Je to klasická akce léta, něco, na co se můžete spolehnout. S partou tam šíleně zakalíte a k tomu uvidíte mnoho hiphopových interpretů z Česka, Slovenska, Polska, Německa, Francie, Anglie nebo USA. Stejně tak se můžete spolehnout na to, že se po organizační stránce něco nepovede. Ale protože jste pod vlivem alkoholu a/nebo drog, tak vám to stejně nevadí. Do diskuze napíšete, že se příští rok zase vrátíte a že "to vše ke Kempu patří", protože jste nikdy nebyli na jiném festivalu. Nicméně je opravdu nutné říct, že když se oprostíme od všeho kolem, tak hudební produkce na hlavním pódiu, ta atmosféra v obrovském publiku, nemá v Česku obdoby.

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 20.8.2009
© Petr Doupal / musicserver.cz
A hudba je přeci hlavní složkou hudebního festivalu. Kdo se na pódiích a v hangárech Festivalparku na letišti v Hradci Králové vystřídal? Bylo toho opravdu mnoho. Čtvrtek na hlavní stage s téměř hodinovým zpožděním otevřel Opak s Deckem a kapelou Groovin Heads Band a na začátku festivalu tak byla na jevišti hned desítka vystupujících, což už asi nikdo nepřekonal. Areál byl již slušně naplněn, i středeční warm-up přilákal hodně lidí. Za pozděodpoledního slunce vystoupil další reprezentant Slovenska, Vec se Zverinou. Funkčný veterán vypadal po celou dobu Kempu přejetě a na show to bylo vidět.

Mezi návštěvníky oblíbeným vystoupením se stala třičtvrtěhodinka amerického Rekse s DJ Dbefektem. Švédský Adam Tensta pak předvedl energickou show, která velmi bavila. Různá hodnocení si odnesla čtvrteční headlinerka Lady Sovereign. Někdo ji označil za trapas nebo že si spletla festival, někomu se její punkové vystoupení líbilo. Faktem zůstává, že to byl pořádný nářez. Drobná Angličanka házela pivem, říhala, řvala, poskakovala, někam zahodila boty a po pivem zlité podlaze chodila v ponožkách. Jejím hláškám mezi skladbami díky uhozené anglické výslovnosti téměř nešlo rozumět, a ani odezva publika na její vyvolávačky nebyla příliš velká, sledovat tohodle šílence na pódiu ale byla zábava.

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 21.8.2009
© Petr Doupal / musicserver.cz
Pátek opět otevřelo Slovensko - Strapo s DJ Spinhandzem. Rozpis byl ještě více napráskaný. Začalo se zase se skluzem, takže mezi vystoupeními nebyly žádné pauzy, jelo se od tří do jedné. Jediná prodleva přišla před Method Manem kvůli nespecifikovaným technickým potížím. Pauzu vyplnil DJ Mike Trafik, který ani nevěděl, že jeho fellas Vladimir 518 a Hugo Toxxx už v tu dobu byli vykázáni z areálu. Dostali se totiž do verbální potyčky s organizátory, která přešla trochu v silové objímání, které roztrhli sekuriťáci. Celý konflikt vznikl mnohem dříve a jinak, než že se Hugo na pódiu nápisem na tričku a hláškami opřel do organizátorů, ale spory pořadatelů a vystupujících tu řešit nebudeme. Důležité je, že 518 odjel klasicky dobrou show, i když mnoho lidí namítalo, že nějací Pražáci nemůžou být v line-upu mezi headlinerem Method Manem a Black Milkem.

Čeština byla po setmění v pátek vůbec dominantní: kromě souboje titánů v rap freestylu (Strapo, Matheus, Shomi a Elka, který rapuje s baťohem na zádech a dle odezvy publika dával největší masakry) vystoupili ještě Indy & Wich s LA4 (materiál z "Hádej kdo" a "Panoptikum" už je hodně vyčpělý) a vše završil Method Man hláškami "Praha" nebo "dobry". Meth tu je opravdu často a jako položka v programu je teda hodně nesvěží, přesto si málokdo může stěžovat na jeho show. V backstagi vypadal nepříjemně, na pódiu ale válel. "Wu-Tang Clan" řval celý palouk před hlavní scénou.

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 21.8.2009
© Petr Doupal / musicserver.cz
Zvláštností Kempu je fluktuace publika. Je to nejspíše dáno mezinárodností festivalu - začnou Češi: mizí půlka kotle, začnou Poláci: mizí půlka kotle atd. Nejvěrnější publikum mají právě Poláci. Kotel na Piha, Tetrise nebo Warszafski Deszcz vyřvával opravdu mohutně. Nechtěný pohyb davu pak způsobil páteční déšť, na který doplatil hlavně Black Milk. V sobotu pak pršelo až do odpoledne, takže třeba takový B.o.B, Bobby Ray, měl docela smůlu, protože málo lidem se chtělo ze stanu, auta nebo jiného přístřešku vyjít skotačit do deště. Na Planet Asia (z Cali Agents) už nepršelo a všichni se shodli na jednom: do show dával maximum. Po setmění se pořádně předvedli postupně Termanology, Devin The Dude a Camp Lo. Do nich se vklínili jihlavští PIO Squad a převálcovali veškerou česko-slovenskou produkci. Jejich repertoár obsahuje hit za hitem, závěrečné "Chtěl bych" bylo skvělou tečkou za jedním z nejlepších zážitků letošního Kempu. K mým oblíbeným momentům také patří sobotní půlhodinka s Gambrz Reprs v jednom z hangárů - tato početná parta si dává skladby z alba "Šémhaforáš" naživo fakt šíleně a i méně početné publikum mohutně aplaudovalo.

"Předskokanem" sobotního headlinera byli Kontrafakt - od nich nemůžete čekat nic jiného než kvalitní koncert. Jen divné, jak Rytmus několikrát vyzpívával slova jak James Cole. A pak už tu byli La Coka Nostra - MCs Everlast, Ill Bill a Danny Boy. Když začala hymna House Of Pain (z kterých jsou členové Coky) "Jump Around", nastalo neskutečné peklo. Takový masakr jsem nikdy neviděl. Kemp sice navštívilo méně lidí než loni, i tak je pohled na rozdováděné desetitisícové publikum před hlavní stagí skvělý. Pokud pořadatelé myslí tou atmosférou Kempu právě takový ohromně pařící dav, tak tahle atmosféra je opravdu výborná. "Coka is a movement, not a hip hop group," řekli o sobě La Coka Nostra a Ill Bill se rozpovídal i o problému škol a zbraní v USA a jeho dceři. Pěkné, mnohem upřímnější než vzpomínky na MJ.

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 22.8.2009
© Petr Doupal / musicserver.cz
Hudebně to byly tedy tři plodné dny. Je ale alarmující, že tým stojící za Hip Hop Kempem se při osmém ročníku akce nevyvaroval organizátorských kiksů. Při srovnání s Jamem může někdo namítnout, že Kemp je mnohem větší a při srovnání s Rock For People konaném na stejném místě zas namítnete, že se nedá srovnávat rock s hip hopem. Zkušení pořadatelé by však nedopustili například toto: čekání na akreditace hroznou dobu, neexistence fotopasů do čtvrtečního večera, kriticky nízký počet toitoiek a úplná absence čtyřstěnných pisoárů, na velikost festivalu překvapivá absence press centra s přípojkou na net a elektřinu, kterou jen částečně suploval veřejný stan jednoho mobilního operátora. Na cenu piva si tento rok asi nemůžeme stěžovat, je taková na větších akcích všude, za stovku si koupíte už jen tři kousky a né čtyři, ale aspoň jste si ho mohli koupit za koruny - na rozdíl od jídla.

To totiž bylo za festivalovou měnu, aneb pořádný podraz na návštěvníky. Byli jste nuceni vyveksloval v budce koruny za festivalové money v kurzu 1:1. Návštěvníci ani stánkaři nedokázali přijít na důvod, proč to tak je. Nejspíš je to způsob, jak omezit okrádání ze strany stánkařů k pořadatelům, protože kromě nájmu nejspíše platí i část tržeb a ty můžou jednoduše schovat - ne tak s festivalovými penězi, které jim pak pořadatelé proplatí. Bohužel ne už samotným návštěvníkům: jednou rozměníte a papá. Jestli jste nechtěli měnit kačky za každý hamburger, na konci vám pak určitě nějaké penízky zůstaly; a odešli jste tak sice s pěknou památkou, ale spočítejte si, kolik korun navíc tak připadlo pořadatelům od všech tisíců návštěvníků. Je sice pěkné, že se HHK Team za toto po skončení festivalu ve fóru omluvil, ale to nic nemění na tom, že to byl pořádný podraz. I PIO Squad si z toho dělali na pódiu srandu.

Hip Hop Kemp, Festivalpark, Hradec Králové, 22.8.2009
© Petr Doupal / musicserver.cz
Další významnou kapitolou je funkce security. Samotný název firmy, složenina Čechymen, mě trochu vyvedl z míry - ač sídlí v moravskoslezské Ostravě, používá název pro Bohemii (pak jsem zjistil, že inspirace byla ve jménu majitelů). Kámen úrazu byla pasivita sekuriťáků: u vstupů jste jich měli desítky a kontrolovali vám obsah batohů (i to, jestli v tabáku nemáte i marihuanu) a pásky (které byly letos hodně zmatené), ale v areálu samotném se téměř nepohybovali. Pak jednoduše dojde k vykrádání, tagování nebo zapalování stanů, ničení plotů, přelezání bariér, fyzickým potyčkám v davu, nepřizpůsobilému chování opilých účastníků. A kde jsou bezpečnostňáci? Postávají u vstupů, protože to tak mají nařízené. A to ani nemluvím o svalovci, který mě v backstage surově odhodil stranou, když jsem fotil vyhrocenou potyčku Bigg Boss vs. HHK team + sekurity. Jak už jsem ale zmínil v ironicky laděném úvodu, hiphoperům očividně všeobecný bordel vůbec nevadí a berou to za tradici, atmosféru Kempu. Tento kult by však měl skončit a příště by to chtělo trochu více kultivovaný festival. Opět ale dodávám, že dění na hlavní stage nemá ve střední Evropě obdoby. Palec nahoru za to.

NÁZORY
  • uhm (.n, 25.08.2009 15:51) Reagovat

    "Jen divné, jak Rytmus několikrát vyzpívával slova jak James Cole" nic natom nie je divne uz niekolko svojich koncertov si tak robi srandu zo slovenskej skupiny desmod, mozno ste zachytili ako "vyspievaval" pesnicku V dolinach...

    • Re: uhm (lipa, 26.08.2009 12:21) Reagovat

      nerekla bych ze to je sranda na nejaky desmond...to je ciste o tom jeho sporu s colem...asi porad nechape ze ho prohral

      • Re: uhm (mohave, 26.08.2009 18:30) Reagovat

        O jaky spor jde?

  • 1 (Luda, 25.08.2009 15:52) Reagovat

    Pěkně a pravdivě napsané... HHK peníze, ožralí Poláci, to mně asi na kempu nejvíc vadilo !

  • divočina... (kaca, 26.08.2009 07:47) Reagovat

    nepatřím k pravidelným návštěvníkům HHK, byli jsme letos poprvé a musím říct, že to byla opravdu divočina....a naprosto souhlasím s článkem, hudební zážitek parádní, ale jinak? vše mi přišlo zorganizované tak napůl...hlavní vchod někde v poli místo aby byl blíže u cesty - označení směru žádné, jídlo celkem hnusné, pokud je někdo pod vlivem toho nebo toho, asi mu to nevadí, nám střízlivým to celkem vadilo....ale chápu organizátory - pro takový ožralý dav není třeba lepších věcí....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Kontrafakt slibuje největší show v historii O2 areny (16.12.2022 11:11)
- PSH vydali u příležitosti uvedení filmu PSH Nekonečný příběh nový song "Nekonečno" (01.11.2022 11:16)
- Rozhovory: Vladimir 518 (PSH) - Rozhodně není jednoduchý jít s kůží na trh (12.09.2022 14:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2021 (28.02.2022 17:45)
- Video: Vladimir 518 ON AIR: Black metal je příroda (06.12.2021 12:55)
- Úspěšný hudební projekt glorchestra pokračuje na Flédě a v Roxy (04.11.2021 11:11)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Karel Gott Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu