Schodiště - Jsme sjetý mládím. Už 25 let

09.09.2009 12:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Schodiště v nedávné době vydalo DVD a oslavilo 25 let existence. Při té příležitosti jsme vyzpovídali kapelníka Vráťu Horčíka, takže teď již víme, jak se snaží naštvat fanoušky, jak vznikalo dévédéčko, proč nechtějí být revivalem NPSDB. A zjistíte i něco o jeho obchodních schopnostech.
Schodiště
© noise.cz/schodiste
Nedávno vám vyšlo DVD k 25 letům kapely. Je to tedy DVD Schodiště nebo Nahoru po schodišti dolů bandu?

Ha, záludná otázka. Je to DVD "Schodiště slaví 25 let Nahoru po schodišti dolů bandu". Přišlo nám líto to výročí neoslavit, a tak jsme si tu akci vymysleli, zorganizovali dohromady a pozvali bývalé členy NPSDB.

To DVD nakonec vyšlo v takové podobě a zpracování, že je na české poměry dost nezvyklé. Jaké jsou na něj doposud ohlasy?

Ohlasy jsou stoprocentně pozitivní a nadšené. Jak z okruhu kapely, tak z řad fanoušků a novinářů. I když ty novinářské a odborné ohlasy se teprve pomalu objevují, je to přeci jenom ještě novinka. Potají jsem doufal, že DVD bude takto přijaté. Protože v oboru výroby DVD pracuji, tak jsem chtěl udělat něco trochu víc, než co je běžně k dostání a co mezi českými DVD vyšlo. Jenom jsem měl strach, jestli si toho vůbec někdo všimne a jestli to někdo ocení.

Takže se to dá vlastně považovat za DIY produkt?

V podstatě ano, sice třeba authoring probíhal na špičkovém pracovišti, ale bylo to v rámci mé vlastní aktivity a dobrovolného přispění nadšenců z okruhu kapely. Vlastně abych neopomenul - authoring DVD i mix zvuku DTS probíhaly na špičkových pracovištích...

Je za tím vším vidět kus práce, jak dlouho trvala příprava?

Když to vezmu ze široka, tak příprava koncertu trvala půl roku od prvotního nápadu, prvních schůzek se Sucháčem a Čtvrtníčkem, oslovení bývalých členů a domlouvání techniky pro natočení obrazu a zvuku. Během toho jsem po večerech dělal "melouchy", abych si vydělal na nový počítač a monitor, na kterém jsem chtěl stříhat záznam z koncertu. Samotná práce na střihu koncertu mi zabrala asi dva měsíce, další tři měsíce jsem dával dohromady materiály pro bonusový disk a konzultoval s Markem Brodským, co by se tam mohlo ze starých materiálů dát a kde to sehnat. S ním jsem se i dohodl, že pět klipů z období NPSDB na tomto DVD nebude, protože je Marek chce dát jako přílohu ke své knize textů, která by měla brzy vyjít. Poslední měsíc před vydáním probíhaly závěrečné práce na grafice, zvuku a finální authoring DVD.

Takže koncert byl od začátku plánován s natáčením DVD?

Koncert byl plánovaný s tím, že by bylo fajn ho zdokumentovat, ale jelikož jsme za sebou neměli žádnou firmu, která by to zastřešila, a záviselo to víceméně na ochotě zúčastněných lidí, netroufali jsme si předem odhadnout, jaký bude výsledek. Že to bude nakonec dvoudiskové DVD, se rozhodlo až během stříhání koncertu. A Indies jsme navrhli vydat DVD až v momentě, kdy jsme měli v ruce hrubý materiál a bylo jasné, že to k něčemu celé bude.

Schodiště
© noise.cz/schodiste
Takže všechny vychytávky jako multiangle jsou až dílem souhry náhod?

Myslím, že to Miloš Gruber (Indies MG) vzal celkem bez váhání, to bylo dané i jistou důvěrou, jelikož jsem před tím pro něho dělal s Olinkou Špátovou DVD Radůzy, takže věděl, co může očekávat. Všechny vychytávky jsem začal vymýšlet postupně až v momentě, kdy se mi něco začalo pod rukama formovat. Ale ne, že by to byla souhra náhod. Když jsem viděl, že to celé má nějaký tvar, který se mi líbí, chtěl jsem to ještě vyšperkovat a začal jsem si s tím hrát. Rozhodně jsem chtěl využít jednu z kamer, která zabírala celou dobu pouze bicí, protože na Pájinku, jak bubnuje, se dá dívat dlouho. Pak mě napadlo do toho použít záběry, které běžely při koncertu na projekční ploše. A hned byl smysluplný multiangle. Srandičky v menu vznikly až při výrobě grafiky, nápady se rodí během práce, je to pro mě totéž, jako když jsem dřív maloval obrazy. Na začátku je hrubý nápad a výsledná podoba vzniká postupně, jenom jsem plátno a štětce vyměnil za monitor a myš.

U menu druhého disku jsem se opravdu nasmál. Ale ještě více u jeho obsahu. Jak jsi přišel třeba na nevypnutelné video?

Chtěl jsem udělat nějakou zákeřnost, nějakou škodolibost, to se přiznám. Takže co jinýho může diváka naštvat, než osmiminutové nudné video, kde se "nic" nestane a které se navíc nedá vypnout? První nápad byl ale na prvním disku v menu nastavení zvuku. Podobnou legrácku už jsme kdysi dělali ve firmě na jeden titul pro německý trh, taky tam bylo tlačítko s nápisem v němčině NESAHAT, které po kliknutí spustilo nějakou nečekanou akci. Když jsme se pak klienta ptali, jak se jim to líbilo, tak nevěděl, o čem mluvíme, protože to nevyzkoušeli, jelikož tam bylo přeci napsáno NESAHAT... No, prostě Němci. Já to chtěl dotáhnout ještě tak daleko, že po dohrání nevypnutelného videa na prvním disku by se DVD samo vysunulo, ale to bohužel programovací možnosti DVD neumožňují.

Na druhém disku je několik klipů. Byly někdy v televizním vysílání? Třeba u "Dyskosongu" by to mohla být docela sranda.

Video k "Dyskosongu" byla původně pouze projekce ke koncertu, ale líbilo se nám to natolik, že jsme to dali na DVD jako klip. Co se televize týče, byli bychom určitě rádi (asi nejen my), kdyby se to někde objevilo, ale i když někam klip doneseme, a je jedno, jestli do veřejnoprávní či komerční televize, přestává být jeho další osud v našich rukách.

Schodiště

Schodiště - Chcete rokenrooool??!!
Kapela Schodiště vznikla v roce 1983 jako Nahoru po schodišti dolů band. V jejím čele po celou dobu stojí nezapomenutelný frontman Doktor, kterému zdatně sekundoval bubeník Marek Brodský. Hudebně vždy šlo o rock s příměsí všeho možného, ale některé publikace hovoří o první SKA kapele v Čechách. Za dobu jejich kariéry bylo vydáno sedm CD nosičů a v současné době je na trhu nově i DVD se záznamem z výročního koncertu k 25 letům kapely.

Schodiště má teď výraznou zbraň v podobě rázné bubenice. Kdy se dočkáme nějaké studiové nahrávky?

Jojo, Pájinku si nemůžeme vynachválit! Do studia se zatím nechystáme, v létě na soustředění budou vznikat nové písně, které zčerstva hned na podzim zařadíme do playlistu, aby nám nezasmrádnul. Až bude dostatek materiálu, budeme přemýšlet o desce. Viděl bych to tak na horizont dvou let.

Předchozí "Tanec" byl přijat poměrně rozporuplně. Jak ho hodnotí kapela s odstupem času?

Ta deska byla trochu uspěchaná. Chtěli jsme o sobě po přerodu z NPSDB do Schodiště dát co nejdřív vědět, protože spousta lidí si myslela, že jsme vlastně skončili. Za většinou těch písniček si nicméně stojíme, jenom závěrečná fáze vzniku "Tance" chtěla víc času. Teď nás nic nehoní, takže si ten čas na přípravu můžeme dát, což je jenom dobře.

Schodiště
© noise.cz/schodiste
Ta deska mi přijde i jiná než předchozí. Považovali jste se za nástupnickou kapelu NPSDB, nebo jste si řekli, že jste nová kapela a budete k tomu přistupovat jinak?

Chtěli jsme udělat určitě krok jinam, ale nejde se tvářit jako jiná kapela, už díky nástrojovému obsazení a svéráznému frontmanovi. Chceme volně pokračovat v tom, co jsme dělali jako NPSDB, ale současně chceme jít dál. Pracovat s tím, co máme a co umíme a zkoušet to dělat jinak než doposud. Jak v hudbě, tak v textech. Někteří nám vyčítají, že v současných textech už nejsou ty splíny, vztahové a alkoholové deprese, ale my tím nikdo nežijeme, takže nemůžeme zpívat o něčem, co máme jinak. Už jsme trochu jinde.

To je pochopitelné, je to tedy i důvod, proč mizejí z playlistu některé staré hitovky?

Určitě, i když poslední koncertní sezóna byla věnovaná právě těm starým osvědčeným peckám. Od podzimu budou mít v playlistu zase přednost čerstvější kousky. Ale starým písním se rozhodně nebráníme, v repertoáru pořád budou mít nezastupitelné místo. Naštěstí jich máme požehnaně, takže je můžeme také neustále obměňovat.

Rozhodně tedy nemáte v plánu skončit jako vlastní revival přehrávající hitovky se zaručeným úspěchem...

Ježíši, jen to ne!!! I když někdy to má taky něco do sebe, viz Vítkovo kvarteto, kde jsme s Cihlou měli několik let tu čest také účinkovat. To radši udělat krok do neznáma a nabít si hubu, než přešlapovat na místě.

Přinesl v tomhle ohledu nějakou změnu příchod hyperaktivního muzikanta Ondry Fencla? Jeho muzikantský záběr neuvěřitelně široký.

Změnu ne, spíš uvolněnější přístup při tvorbě nových věcí, tím že má hodně široký záběr, nebrání se v podstatě ničemu a nemá problém se přesunout z jednoho žánru do jiného.

Schodiště
© noise.cz/schodiste
Projevila se ta uvolněnost i na celkovém rozložení kapely? Třeba Doktor vypadá neuvěřitelně v pohodě, což ještě umocňuje jeho žlutý oblek. Má na to vliv kapela nebo omamné látky?

Hehe, omamné látky... No ty samozřejmě v přiměřeném množství pomáhají, ale v tomhle případě k výslednému dojmu pomohlo hlavně omlazení v kapele. Nejlepší droga je mládí. Tomu propadneš raz dva! A my jsme mládím sjetý už pětadvacet let.

Mládím je dost nakažený i kytarista. Nepůsobí občas časovou krizi jeho velká hudební aktivita?

Občas máme problém poladit termíny, ale to je prostě něco za něco. Nicméně když se chce, tak to sladit jde. A že se chce!

PS: V závěru se náš rozhovor na chvíli přerušil, neboť Vráťa musel do obchodu koupit CD, které si ve schodišťáckém eshopu kdosi objednal a on ho již neměl. Nakoupil ho za 199 korun a na webu prodal za 180,- Kč...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY