shop.musicserver.cz
Rock For People, Letiště, Hradec Králové, 6.7.2009

Závěr ve velkém stylu

Vydáno: 07.07.2009 23:09 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Poslední den festivalu Rock For People byl ve znamení dalších zahraničních hvězd. Unikátní večer vyvrcholil skvělými výkony britských kapel Bloc Party, Placebo a Underworld. Jubilejní patnáctý ročník nastavil laťku pro ostatní české festivaly téměř nepřeskočitelně vysoko.

Live: Rock For People 2009 - pondělí

vystoupili: Gaia Mesiah, Vypsaná fiXa, Sunshine, Gogol Bordello, Bloc Party, Placebo, Underworld
místo: Letiště, Hradec Králové
datum: 6. července 2009
Reportáž z prvních dnů
Fotogalerie
Fotogalerie

Placebo - Rock for People 2009, Letiště Hradec Králové, 3. - 6.7.2009
© Matěj Vaněček/musicserver.cz
Pondělí bylo jasným vrcholem festivalu. Už ráno bylo jasné minimálně to, že Rock For People byl opravdu výborně zvládnut z pořadatelské stránky. Dostatečný počet toi-toiek, minimální fronty na pivo a jídlo, mnoho míst k sezení (pohodlní mohli za stovku na tribunu), neuvěřitelně čisto, bezpečnost zajišťující dostatek pořadatelů, kteří se nebáli vyhodit fetky před areál. Ale i maličkosti typu, že pokud se někde vytvořilo bahno, bylo okamžitě zaveženo, takže se nerozdupalo. Výborný nápad s tříděním odpadu se rovněž setkal s možná až překvapivě kladným ohlasem. K tomu výborná aparatura i světla na hlavní stage a mnoho "atrakcí" k vedlejším aktivitám. I ceny byly solidní, protože dát padesát korun za tři dny stanování a sto padesát za parkování je bomba. Nerad bych přechválil, ale všichni, s kterými jsem mluvil, byli letos nadmíru spokojeni s tím vším okolo, což je třeba říct. Ameba to letos prostě zvládla, přiznejme si to.

Třídenní festival už je na tělo docela záhul a nejde ani tolik o alkohol, jako spíš o podmínky k spánku a neustálý hluk. Proto je vždycky lepší dopoledne vyrazit do Hradce, vyhnout se mumraji lidí na sluníčku a vrátit se s odpočinutýma ušima odpoledne. To se nám povedlo i poslední festivalový den. Gaia Mesiah nabízela otázky, jaké to bude s Viktorem Dykem. Výsledek byl vlažnější. Publikum reagovalo určitě méně, než když za mikrofonem skákala "naspeedovaná" Marka Rybin. Nudil jsem se, podobně jako většina lidí rozvalených na kopečku kolem.

Vypsaná Fixa, Festivalpark letiště, Hradec Králové, 3-6.7.2009
© Kateřina Kovalčíková / musicserver.cz
Přehrát svou první desku měla na programu Vypsaná fiXa ve stanu. Již tradičně totálně natřískaném. Lidi pařili jako zběsilí - nezažívali to totiž poprvé. Márdi se mohl spolehnout na houfný zpěv stejně jako na peklo pod pódiem. Tohle prostě byla kapela, na kterou si chodili vybít energii hyperaktivní jedinci.

Sunshine byli vlastně předkapelou následujících Bloc Party. Předvedli několik novinek z aktuální desky. Nutno podotknout, že nejlépe fungovala "New Manifesto". Pod pódiem řádil kotel a Kay samozřejmě více času trávil dole u lidí než na pódiu - žádná novinka. Louka u hlavní scény se brzy solidně zaplnila a gekonovitý frontman neschovával radost z velké divácké podpory. Starší písně jako "Top! Top! The Radio" nebo "Victim Is Another Name For Lover" samozřejmě vzbuzovali největší ohlas, ale celkově to tentokrát mělo šťávu a bavilo to snad všechny strany.

Na druhém největším pódiu při konci Sunshine už pomalinku začínali Gogol Bordello. Narváno logicky bylo, vždyť jsou svými nakažlivě energickými koncerty pověstní po celém světě. Jejich koncert byl přesně takový, jak si ho představujete. Polonahý Eugen Hütz skákal po pódiu s akustickou kytarou a bicí udržovaly zběsilý rytmus. Výborná byla "American Wedding". Při té se totiž již dostatečně odvázaný dav změnil ve vlnící se moře skákajících těl.

Block Party - Rock for People 2009, Letiště Hradec Králové, 3. - 6.7.2009
© Matěj Vaněček/musicserver.cz
Velké finále festivalu obstarala tři světově proslulá jména. Hned na to první jsem se nejen já těšil nejvíce. Vždyť britští post-punkeři Bloc Party se k nám zřejmě jinak než skrze festival nedostanou. Přitom jistě produkují hudbu melodicky půvabnou pro všechny návštěvníky Rock For People. Jen jde o to, že většina lidí nerada objevuje. Plná louka se tedy tentokrát nekonala. Ale nevadilo to, i tak bylo mnohem více lidí než na Arctic Monkeys. Zpěvák Kele Okereke byl velice uvolněný, usmíval se na všechny strany, hrál s radostí a publikum si ihned získal na svou stranu. A to nejen tím, že děkoval za vhozenou kšiltovku, s kterou nakonec i odehrál velkou část koncertu na hlavě. Hlavně bylo vidět, že je to baví. Vše ostatní už šlo samo. Novější písně z "Intimacy" možná nejsou tak koncertně úderné jako starší věci, ale naživo byly odprezentovány s tak úchvatnou lehkostí, že nebylo co řešit. Jen si užívat hudbu. Téměř nepoužili počítač, přitom jejich písně jsou elektronických vychytávek plné. Možná že zněli o to více bezprostředně a sympaticky jednoduše. Nechci suše vyjmenovávat skladby, ale "This Modern Love" za to stojí. Byl to pro leckoho vrcholný okamžik festivalu a naprosto úžasná chvíle s oranžově zalitým nebem od zapadajícího slunce. V ty minuty neexistovalo nic než tento jedinečný okamžik. O nejlepším vystoupení na festivalu netřeba váhat, při Bloc Party si to totiž sedlo.

To na Placebo přišlo tradičně věrné publikum. Podle vzhledu jste kdykoliv jednoduše poznali, kdo přijel speciálně na ně. Neustálé omíláné úvahy o tom, jak je novinka "Battle For The Sun" nudná, vzaly za své. Vždyť Placebo odehráli velkou většinu repertoáru z nového alba a vesměs se jednalo o naživo skvěle fungující věci. Ukázal se jejich potenciál, který neleží v hloubavé poloze jako u "Meds", ale je zkrátka určen na pódia a do rádií. Hned druhá "Ashtray Hearts" znamenala obrovskou energii a chytlavý refrén, který se dral sám z úst. Placebo ale neopomněli ani nejznámější "Every You, Every Me" a "Special Needs". Bohužel už bylo vidět, že nikdo nemá zrovna energie na rozdávání, taková "Bitter Ends" by si zasloužila větší odezvu. Lidi to bavilo, jen už útočila únava. Jako starší klenot předhodili "Special K", to bylo i nejvíce slyšet zpěv davu. Placebo překvapili brzkým odchodem a dlouhým čekáním, kdy už to vypadalo, že se nevrátí. Nakonec zazněly ještě tři skladby a spokojené publikum si šlo poslední zbytky sluchového ústrojí poničit na Underworld.

Underworld - Rock for People 2009, Letiště Hradec Králové, 3. - 6.7.2009
© Matěj Vaněček/musicserver.cz
Ti překvapili asi všechny. Ať už svou nestárnoucí show, jednoduchými, ale efektními efekty na obrazovkách, ale především výběrem skladeb. Vzpomínalo se. Zazněla třeba úžasná "Cowgirl (Everything, Everything)" nebo "Dark And Long". Underworld neztratili nic ze své koncertní krásy. Karl Hyde svými pohyby chvilkami vypadal, jak když si právě v zákulisí po miliónté napudroval nos, ale zřejmě je jen dobrým hercem. Byla to hlavně jeho zásluha, že se lidi ihned chytli. Když zazněla notoricky známá "Born Slippy" spokojen byl snad každý. Koncert Underworld byl postaven na nostalgické atmosféře devadesátek v londýnských klubech a účel splnil.

Na patnáctém ročníku Rock For People nikdo vyloženě nezklamal. Dá se mluvit jen o pozitivech. Ale místo opakování si dovolím ještě jednu historku. Když jsme si lehli ve dvě ráno do stanu, slyšeli jsme, jak se někomu povedlo vyprovokovat několik lidí ve stanech, aby zakřičeli "hovno". V zápětí mánie řvaní tohoto slova doznala obrovských rozměrů a končilo to tak, že ho zhruba deset tisíc lidí ve stanovém sektoru skandovalo, což jakkoliv to zní obskurně, byl impozantní zážitek. Ve vzduchu visela radost - semknutí všech lidí v městečku bylo neuvěřitelné.

NÁZORY
  • Hehe, (casyy, 08.07.2009 01:19) Reagovat

    nekterym to ho.no vydrzelo az do peti do rana, to uz sem fakt nedaval:).
    Jinak pan Tenkrat zapomnel dodat, ze peknejch par stovek lidi vyrazilo skandovat to "ho.no" primo mezi stany, proste dali normalni pruvod:).

    • Re: Hehe, (Lateralus, 08.07.2009 08:09) Reagovat

      Presne.. Ja se vzbudil zhruba ve 4 rano a myslel jsem ze mezi stany projizdi vlak a skanduje jiz zminenou frazi :)

    • Re: Hehe, (pepin, 09.07.2009 16:19) Reagovat

      nezaclo to skandovani hovno nahodou tim,ze se kdosi ve dve rano prochazel mezi stromy(asi hledal cestu?)kde jich bylo opravdu pozehnane?vypadal trochu jako prizrak....

  • hezkej report (jarecek, 08.07.2009 08:04) Reagovat

    jen bych snad dodal, ze pisnicka everything, everything od uw neexistuje. autor mel zrejme na mysli skladbu rez, ve ktere se tento text opakuje. everything, everything je pak nazev ziveho alba. ale to jen tak, aby ten report mohl byt uplne nejlepcejsi :)

    • Re: hezkej report (Tomáš Tenkrát, 08.07.2009 08:06) Reagovat

      máš pravdu, omluva a díky

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- Recenze: Gaia Mesiah je na "Vlnobytí" v životní formě, nahrávce ale chybí větší divokost (22.10.2023 14:00)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Brian Molko z Placebo je vyšetřován italskou policií (20.07.2023 12:52)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu