shop.musicserver.cz
The Roads - Nechceme hrát na city

The Roads - Nechceme hrát na city

Vydáno: 24.08.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Katka Šebestová | foto: theroads.de

Na rok 2009 kluci z The Roads nezapomenou. Vydali debut a rozhodli se odstěhovat se do Berlína. Tam si za pár měsíců vypěstovali pověst slibné kapely. Odehráli koncert v největším německém rádiu, na pozdim letošního roku je čeká evropské turné. "Máme ohromné štěstí na lidi," říkají o rostoucím úspěchu.

První otázka nemůže být jiná, než jak se kluk z Anglie dostane do Česka a co tady vůbec dělá?

Ray Gibson: Přistěhoval jsem se sem před několika lety za svou tehdejší přítelkyní, která byla Češka. Pracoval jsem ve firmě, pak jsem si založil svou vlastní, ale pořád mi něco scházelo. Po nocích jsem začal skládat písničky a zjistil jsem, že mě to naplňuje daleko víc než dělat někomu šéfa.

The Roads
© theroads.de
A jak jste se dali dohromady jako skupina?

Šimon Řečený: My jsme hráli všichni v různých kapelách a vzájemně se potkávali. Pak jsme ale dospěli k názoru, že nechceme hrát hard rock ani funky, natož na city, ale že chceme dělat klasický pop s krásným Angličanem.

Štěpáne, ty jsi naopak naskočil do rozjetého vlaku - k ostatním ses přidal až loni na podzim. Jak proběhla tvá adaptace?

Štěpán Drábek: Naprosto v pohodě, když jsem se na to jednou dal, tak jsem věděl, že zůstanu.

Původně jsi basák, není to velká změna přejít na bicí?

Štěpán: Ne, když má člověk v těle rytmus. Navíc jsem na bicí zkoušel hrát už kdysi, takže to byl možná podvědomě i můj sen.

Co bylo hlavním impulsem k tomu odjet dělat hudbu do Berlína?

Šimon: Začít hudbu dělat na sto procent. V Praze jsme měli každý plno závazků, jeden pracoval, jiný studoval, měli jsme tam jiné kapely. Přesně tyhle věci nám ubíraly soustředěnost na The Roads. Nepřemýšleli jsme ale jen o Berlíně, v plánu byl i Seattle a Tokio.

A čím zvítězil Berlín?

Ray: Rozeslali jsme přes čtyři sta e-mailů do všech tří měst a zjišťovali, jestli tam máme šanci hrát a prosadit se. Berlín s přehledem vyhrál.
Šimon: Berlín je hlavě energické, živé město, ze kterého si každý den můžu něco odnést. Berlín ožívá kolem půlnoci, kdy v Praze jde už všechno spát. Nechceme ale, aby to vyznělo, že nám v Praze není dobře, Prahu máme moc rádi, ale nemá nám co dát.

The Roads
© theroads.de
Teď už žijete v Berlíně několik měsíců, a tak můžete trochu porovnávat. V čem je ten největší rozdíl mezi oběma scénami?

Štěpán: V Berlíně si lidé nesmírně váží každého, kdo něco tvoří, a vzdají tomu člověku hold i za tu snahu, co do toho vloží. V Česku jde lidem, co dělají do hudebního businessu, jen o peníze a samotná kapela pro ně neznamená nic. Čeští pořadatelé berou jako samozřejmost, že kapela bude hrát bez honoráře, ale nejsmutnější je to, že u nás kapela nestojí pořadateli ani za slovo.

To zní jako nějaká špatná zkušenost...

Šimon: Hráli jsme v jednom nejmenovaným klubu, jehož majitel nás pořád bombardoval e-maily s prosbami, abychom tam zahráli. My jsme přijeli, zahráli jsme a dostali jsme almužnu v mincích, přestože ten klub byl úplně plný a museli ten večer vydělat hrozně moc peněz. My nemáme velké nároky, nechceme několik tisíc, stačí nám hrát za cesťák, ale tehdy jsme nedostali ani blbý pivo.
Ray: A to se v Berlíně nestane. Tam za tebou pokaždé přijde manager klubu, prohodí s tebou několik vět, přinese ti třeba bednu s pivem a poděkuje. Ten příběh jsme povídali i v rozhovoru pro jedno německé rádio a ten DJ nám to nechtěl uvěřit, ale tak to v Česku bohužel někdy je. Ono nejde ani tak o peníze jako o princip. Nechceme vyznít jako nevděčníci, třeba v Akropoli, v Roxy nebo v Rock Café se o muzikanty starají skvěle.

Vaše debutová deska je venku už pár měsíců. Vznikala také v Berlíně?

Ondřej Homola: Deska vznikala v Praze u Šimona ve sklepě. (smích)
Šimon: Pár věcí jsme museli ale přehrávat, protože ve sklepě byly trubky a když někdo spláchnul na záchodě, tak se to všechno zaznamenalo. Vtipný moment byl, když jsme nahrávali píseň "Red Tower" a místo textu jsem začal říkat: "Sračky, sračky, sračky, nemůžeme nahrávat!" (smích)

Kdo vám desku produkoval?

Ray: Desku jsme si produkovali kompletně sami, ale co se týče zvukové režie, tu dělal náš kytarista Ondra Skoumal.

The Roads

Začátky The Roads se datují na rok 2006, kdy se baskytarista Ondřej Homola a klávesák Šimon Řečený rozhodli založit popovou kapelu. Ke dvojici se přidal Angličan Ray Gibson, který se postavil k mikrofonu, a kytarista Ondra Skoumal. Jako poslední se k partě bláznů, kteří se letos odstěhovali do Berlína, připojil bubeník Štěpán Drábek, který stejně jako Ondra Skoumal hraje v revivalové kapele Brouci. The Roads vydali letos v březnu svou debutovou eponymní desku, za kterou sklízejí pozitivní ohodnocení. Toho se dočkali i v německém hlavním městě, kde nyní sídlí. Na jaře letošního roku odehráli koncert v největším německém rádiu Fritz a na podzim se chystají na evropské turné, které začne v Rayově rodném Grimsby a bude pokračovat po dalších evropských destinacích.

V jednom časopise vaši desku překřtili na "Better Than Beatles", což se jednomu pánovi moc nelíbilo. Jak k takovému omylu vůbec mohlo dojít? Vždyť váš debut je eponymní.

Šimon: To bylo docela vtipné, ale neříkám, že jsme z toho nebyli rozčarovaní. Pravdou je, že jsme kdysi dávno měli na svém demu napsáno: "Better than Oasis," ale to nikde nebylo zveřejněno, takže ani nevím, kde to vyhrabali. Navíc špatně napsali název naší písničky a z The Beatles udělali jen Beatles.

Proč jste nepodepsali smlouvu se žádným vydavatelstvím a rozhodli se album distribuovat na vlastní triko?

Ray: Nic nás nezaujalo. Hloupá smlouva, špatné podmínky. Navíc hodně věcí, co dělá vydavatelství, si může kapela dělat sama a možná i lépe.

V Německu si prodej "The Roads" vzal pod taktovku jeden z největších prodejců - Dussmann. Jak jste se k tomu dostali?

Ray: Když jsem byl nakupovat desky na ta naše slavná dema "Better Than Oasis", tak jsem se ptal, kdo je v Berlíně největší distributor desek, a oni mě poslali k Dussmannovi. Zavolal jsem řediteli přes nové kapely a toho náš příběh, kterak jsme se z Česka přestěhovali do Berlína za hudbou, zaujal a pozval mě na schůzku. Po poslechu desky mi řekl: "Nevím, jestli to prodáme, ale můžeme to zkusit." Dal naši desku do přehrávačů a všechny kopie, které tam měl, se vyprodaly, proto nám věnoval na nějaký čas i celou výlohu, kde byly naše plakáty a deska vystaveny.

Bude distribuce vaší desky rozšířena i po dalších městech Německa?

Ray: Do dvou měsíců bude prodej desky rozšířen skoro po celé Evropě, takže na nás fanoušci budou moct narazit v Anglii, Francii nebo i Španělsku.

Vy jste odehráli internetový koncert v berlínském studiu andereBaustelle, kde nahrávali třeba Einstürzende Neubauten. Jak se vám to povedlo?

Ondřej H: Po přestěhování do Berlína jsme hledali místo pro zkušebnu. Přes MySpace.com jsme napsali několika lidem, kteří sídlí v Berlíně a mají co do činění s hudbou, jestli o něčem nevědí. A přišla nám právě odpověď ze studia, že nám zkušebnu poskytnout sice nemůžou, ale můžeme u nich odehrát webcast.

Vám se poštěstilo odehrát i koncert na největším německém rádiu Fritz, k tomu jste se také dostali skrze MySpace?

Šimon: Tak k tomu můžu říct jediné: od doby, co jsme přijeli do Německa, máme ohromné štěstí na lidi, kteří se nechají strhnout naším zápalem a kterým imponuje s námi spolupracovat.
Ray: Například jedna slečna, kterou jsme potkali tady na jedné party. Říkala, že by pro nás chtěla pracovat, tak jsme jí dali volnou ruku, ať něco zkusí. Ona poslala naše desky do radia Fritz, odkud pak přišla pozvánka, abychom zahráli v přímém přenosu.

The Roads
© theroads.de
A jaké byly ohlasy? Já vím, že vy se hodně angažujete přes MySpace, napsal vám někdo na základě tohoto koncertu?

Šimon: Dostáváme tolik zpráv - ne komentářů, ale zpráv -, že už na to skoro nestačíme ani odpovídat. Ale děláme, co můžeme.
Onřej H: Díky MySpace jsme se třeba jednou dozvěděli, že hrajeme v jeden den dva koncerty. (smích)

Cože?

Ondřej H: Lidi na MySpace nám v ten den psali zprávy, abychom je třeba napsali v tom klubu na guestlist. My jsme jim psali nazpátek, že se omlouváme, ale že ten den hrajeme jinde. A pak se Ray koukl na stránky toho klubu a viděl nás na ten den napsaný jako headlinery večera.
Ray: Až týden po akci mi zavolal nějaký zmatený pán a moc se nám omlouval, že nám to před akcí zapomněl sdělit. Ten den jsme nakonec naštěstí zorganizovali tak, že oba manažeři obou klubů byli naprosto spokojení.
Šimon: Musím dodat, že ten první koncert, co jsme odehráli ten večer, byl dobrej, ale přišlo na něj asi dvacet lidí. Pak jsme přijeli do toho druhého klubu, který jsme předtím vůbec neznali. Ten byl natřískaný až po strop a zažili jsme tam opravdu jeden z nejúžasnějších zážitků, což byla dokonalá odměna.

Ještě se vrátím k MySpace. Často píšete, že jste nahráli nový song, vypadá to snad, že druhé album bude brzy následovat?

Ray: Tak máme nějaké plány, ale naší prioritou je teď odehrát na podzim turné k debutu a v prosinci pak dokončíme druhou desku, kterou průběžně teď nahráváme. Fanoušci se jí dočkají pravděpodobně příští rok v březnu.

  • jedním slovem: (agl, 24.08.2009 11:46) Reagovat

    nuly

    • Re: jedním slovem: (Wldmr, 24.08.2009 12:44) Reagovat

      Jsou to borci. To ty seš sráč.

  • hey! (Ondra, the roads, 26.08.2009 18:34) Reagovat

    ...na nasem bandzone i myspace muzete hlasovat o nas dalsi singl. Proto je tam i ted skoro cela nase deska!

    www.bandzone.cz/theroads

    www.myspace.com/theroadszone

    z Berlina zdravi

    Ondra

    • Re: hey! (ETO, 02.09.2009 13:16) Reagovat

      Koho zajima, ze jste v Berline, vy nuly!

      • Re: hey! (žebra_s_dlouhým_krkem, 02.09.2009 14:08) Reagovat

        Tak třeba mě to interesuje velmi. Jsou to klucí šikovní a ne jako ty, zkyslý mlíko v pytlíku a proutěným košíku...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Metronome Prague - den první, Výstaviště, Praha, 24.6.2023
Naživo: V Praze začal festival Metronome Prague Slepý mezi jednookými. Festival korporátů. Colours jen se třemi barvami. Tyto a mnohé další nálepky si pořadatelé Metronomu museli letos vyslechnout či přečíst na sociálních sítích. Není to nic hezkého, tím spíš, když si... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 15:20 v sekci Naživo
K.K. Downing - Heavy Duty: Dny a noci v Judas Priest 7/10
Hudba v tisku: Kyselá autobiografie K.K. Downinga "Heavy Duty: Dny a noci v Judas Priest" zve do zákulisí světa heavymetalových králů K.K. Downing patří mezi kováře, kteří dali podobu žánru známému jako heavy metal. Jistě, po něm přišli tací, kteří tvrdé kytary převedli do dalších extrémů. V každém případě na kapely jako Judas Priest dodnes přísahá... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 08:40 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Rock For People 2011 v obrazech (07.07.2011 22:20)
- The Roads budou v Berlíně natáčet nový klip (29.06.2011 08:04)
- Na okraj: Hledá se česká kapela na export. Zn.: Spěchá (23.05.2011 05:00)
- The Roads opět zavítají koncertně do Česka (31.01.2011 09:29)
- The Roads a Lus3 chystají na únor taneční show (21.12.2010 09:15)
- Video: The Roads - The Witness (27.09.2010 15:23)
- Recenze: Na cestě nakrásně nahlas (12.05.2010 05:00)
- The Roads vydávají album a chystají pražský křest (01.03.2010 13:11)
- Publicistika: Videotermix: NiceLand (07.11.2009 05:00)
- The Roads oslaví v Roxy třetí narozeniny (27.10.2009 07:43)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Parkway Drive Bring Me The Horizon Avril Lavigne Dario G Beyoncé The Offspring Sia Taylor Swift mp3.com Queen Mirai Kabát Lucie Vondráčková Rush Billie Eilish Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe