Černá a bílá, staré a nové, ale pořád Nagy

20.05.2009 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dvacet pět let na scéně populární hudby oslavil slovenský zpěvák Peter Nagy chvályhodně - k novinkové studiové nahrávce přidal ještě jeden disk se záznamem koncertu, kdy živě odezněly jeho největší hity unplugged. Dvojalbum má ptačí název "Labute a havrany".
6/10

Peter Nagy - Labute a havrany

Skladby: CD1 - Rozhľadňa 25, Sto diárov, Nová gitara, Labute a havrany, Človek zviera, Flying, Keď muž umýva auto, Úplné bezvetrie, Šepoty, Žraloky plačú, Nožnice krásnych žien, Nohavičky vlajú, Pihovatá dívka (pocta Pavlu Novákovi)
CD2 - Profesor Indigo, Poďme sa zachrániť, Len pomaly, So mnou nikdy nezostarneš, Máš, čo máš, Krásny zadok, Psi sa bránia útokom, Poslednýkrát, Zákony hada, S nohami na stole, Chráň svoje bláznovstvá, Korálky od Natálky, Kristínka iba spí, Aj tak sme frajeri
Vydáno: 01.04.2009
Celkový čas: 44:52 + 55:38
Vydavatel: Supraphon
Peter Nagy, to jsou pro mne především vzpomínky na bratislavský hudební pořad Triangel, kostkované šátky, několik nepřeslechnutelných hitů a především závan něčeho aspoň trochu svěžího, který do československé populární hudby společně s Mirem Žbirkou přinesl. Ale že Nagy nežije jen z minulosti, docela dobře ukazuje jeho nová deska "Labute a havrany".

Jistě, pro někoho může být cennější druhý disk nazvaný "Hity unplugged", jenž nabízí právě největší Petrovy šlágry upravené do akustické podoby. Koncert má dobrou atmosféru a především, převedení do akustického aranžmá u mnohých písniček sundalo nános obstarožního a legračního zboží. I ty "Korálky od Natálky" se tak snad dají vydržet. Je to hra se skalními příznivci - když už to tam musí být, hodíme to aspoň do reggae.

Nové písně jsou postaveny na paradoxu: Nagy, téměř padesátník, přesto vypadající velmi mladistvě, na jedné straně hodnotí svůj život a trefně se vyjadřuje ke světu kolem sebe ("Rozhľadňa 25", "Labute a havrany"), na straně druhé je stále mladíkem, co si koupil novou kytaru a ještě o tom napíše rozvernou písničku hozenou do letního retra. Škoda že dobrou melodii a vtipné postřehy občas shodí banálním nebo hloupým textem, jak se to stalo v písni "Keď muž umýva auto". A nezachrání to ani zpěvákovo frajerské pohvizdování.

Spojení nového, převážně svěžího materiálu a starších osvědčených kusů na dvojalbu "Labute a havrany" funguje bez problémů. Pro fanoušky je to ideální kombinace ukazující, že jejich zpěvák je pořád schopen napsat slušné poprockové písničky (Nagy je autorem všech textů a hudby, pravda kromě bonusové poctě Pavlu Novákovi "Pihovatá dívka"), které vycházejí z hitové minulosti. Nějakou změnu kurzu asi nikdo ani neočekává.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY