Stav beztíže a úsměv od ucha k uchu

15.06.2009 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Kdyby se mě někdo zeptal před čtvrt rokem na zpěvačku jménem Maria Mena neřekla bych k ní ani popel. Což je docela žalostné, jelikož tahle třiadvacetiletá Norka nás oblažuje už čtvrtou plackou během své šest let trvající kariéry. Docela slušný výkon a ještě slušnější deska.
8/10

Maria Mena - Cause And Effect

Skladby: Power Trip Ballad, Belly Up, All This Time (Pick-Me-Up Song), Cause And Effect, I'm On Your Side, Eyesore, Where Were You, I'm In Love, Self-Fulfilling Prophecy, I Was Made For Loving You, Dear...
Vydáno: 15.9.2008
Celkový čas: 38:20
Vydavatel: Sony Music
Přitom titulní singl "All This Time (Pick-Me-Up Song)", který podle mého zjištění nemají v oblibě jen německé rádiové stanice, ale i ty české, mě příliš nenadchl. Zdál se mi vtíravější než rama, a když ho máte možnost slyšet za den i šestkrát, tak se dostavují i stavy, které by se daly označit za nesnášenlivost. S podobnou averzí jsem přistupovala k placce, čekala jsem přehršle vaty a kýče, který se nakonec našel jen ve zmíněné "All This Time". S potěšením musím konstatovat, že už dlouho se mi nestalo, abych o albu, na kterém jsem si chtěla smlsnout, mohla mít lepší mínění, protože tolik pozitivní energie, kolik do toho do mě za těch necelých čtyřicet minut nalila tahle norská písničkářka, se za poslední rok povedlo snad jen Fettes Brot.

Maria Mena si umí hrát s hlasem lépe než pětiletý výlupek na hřišti s jojem. Něžně, rychle, pomalu, houpavě, podbízivě, lehce lacině, zamilovaně takhle a ještě jinak by se dala deska "Cause And Effect" popsat. I když se jedná prakticky jen o pomalé písně, nebudete se cítit přeslazeni jak po snědení kila cukrové vaty. Naopak, zaručuju dokonalý sluchový zážitek, kdy si budete rochnit a na konci tohoto gala představení slečny Meny budete dožadovat přídavek ve stejné emoční vlně, na kterou jste se poslechem desky naladili. Možná za to může i zamilovanost zpěvačky, kterou okatě během celé desky prezentuje. Jako příklad za všechny poslouží titulní "Power Trip Ballad" nebo "I’m On Your Side".

Ano, může se zdát, že přes svůj věk se Maria Mena prezentuje poněkud vyzrálejším dojmem, než to dělají její vrstevnice, a nabízí se prakticky pro všechny věkové kategorie jak z reklamy. Ale co je na tom špatného, že se můžou něčí písničky líbit mladým i starším? Naopak je docela fajn po dlouhé době slyšet desku interpretky, která nezní jak robot, hudební podklad se neskládá z pěti set různých efektů a nehostuje na ní deset producentů a pět rapperů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY