Video Jukebox 18/2009

08.05.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Mayer Hawthorne
Mayer Hawthorne - Just Ain't Gonna Work Out
žánr: soul
info: oficiální web, MySpace.com

Na stroji času nastavujeme šedesátá léta a poslouchat budeme dokonalé souznění popu a soulu. Automobilový průmysl v Detroitu může být na dně, ale Motown, kterému dal jméno, je momentálně in a hlásí se k němu nespočetné zástupy interpretů. Mayer Hawthorne je jedním z nich. Týpek s dokonale retro střiženým oblekem a brýlemi ukradenými z depozitáře filmů Alfreda Hitchcocka, kterého ani šéf labelu Stones Throw napoprvé neprokoukl - při poslechu demo nahrávek si myslel, že Hawthorne hodlá svou kariéru postavit na přezpívávání vintage coververzí soulových balad. Když zjistil, že poslouchá původní autorské skladby, bez váhání ho podepsal. "Just Ain't Gonna Work Out" je Hawthorneův debutový singl a velkolepý vstup na scénu.


Old Crow Medicine Show
Old Crow Medicine Show - Caroline
žánr: country, folk
info: oficiální web, MySpace.com

Old Crow Medicine Show se srazili dohromady před deseti lety v New Yorku. Až poté se přesunuli do Nashvillu, k němuž to mají hudebně asi stejně tak daleko jako k rádiové show "A Prairie Home Companion", které před časem složil poklonu filmem "Zítra nehrajeme" legendární režisér Robert Altman. Ostatně reputaci si skupina budovala mimo jiné právě i v tomto pořadu. Old Crow Medicine Show nabízí i na svém třetím albu pod labelem Nettwerk "Tennessee Pusher" flanelové košile a odkazy ke kořenům moderní americké hudby - k Woody Guthriemu i tradiční písni. A o tom, že umí, by mohl svědčit i fakt, že všechny tři desky udělali jedničku na americké bluegrassové prodejní hitparádě. Tohle je nový videoklip k již loni vydanému singlu "Caroline".


James Yuill
James Yuill - No Pins Allowed
žánr: electronica, folk
info: oficiální web, MySpace.com

James Yuill lítá někde v průvanu mezi folkem a elektronikou. Z každého žánru si bere to, co je nejvíce sexy, a tvoří tak zdánlivě děsivý hudební pelmel, který je však ve finále strhujícím výletem do neprobádaných končin. Vážně, zkuste si vzít Nicka Drakea, dejte ho zremixovat Justice a výsledek zpomalte na 100 bpm. Voilà. Když se Jamese Yuilla zeptáte na to, kdo ho hudebně formoval, odkáže se na jména jako Efterklang či Tunng. A nekecá. Opravdu to v jeho tvorbě uslyšíte. "No Pins Allowed" je pilotní singl z jeho loňského debutového alba "Turning Down Water For Air", které vyšlo pod křídly Moshi Moshi Records, a tenhle klip má Jamese Yuilla představit také Americe, kde jeho debut vyjde koncem května.


The Boy Least Likely To
The Boy Least Likely To - When Life Gives Me Lemons I Make Lemonade
žánr: indie pop, country
info: oficiální web, MySpace.com

Bylo, nebylo, existovala jedna kapela, která se jmenovala The Boy Least Likely To. Byli dva. Jeden se jmenoval Jof a druhý se jmenoval Peter. Jof psal všechny texty a zpíval a Peter psal všechnu hudbu a hrál na všechny nástroje. Někdy hráli i naživo, a když se tak stalo, tak měli pět přátel, kteří s nimi jejich písničky hráli. A teď mají i nový klip, ve kterém je ale neuvidíte. To protože si mysleli, že by bylo hezké, kdyby měl pletený ptáček video sám pro sebe. Něco, co by prostě mohl ukázat svým vnoučatům... Toliko The Boy Least Likely To vlastními slovy. Já jen dodám, že jinak jsou Jof Owen a Pete Hobbs docela normální talentovaní kluci, co to mají v hlavě v pořádku a dělají docela příjemný popík. Jejich v dubnu vydaná řadovka "Law Of The Playround" navazuje na čtyři roky starý debut "The Best Party Ever" a najdete na ní i tenhle limonádový song.


The Streets
The Streets - He's Behind You, He's Got Swine Flu
žánr: rap
info: oficiální web, MySpace.com

V redakci televize Nova se za vtipkování na téma prasečí (mexická, příp. nová, chcete-li) chřipka vyhazovalo a trestalo, ale rapper Mike Skinner (The Streets) je Brit a jeho hranice dobrého humoru je posunuta jiným (a správným) směrem. Chrochtat v tomto klipu sice nechrochtá, ale nahrál vtipnou a chytlavou tématickou písničku a přiložil k ní navíc i stylový videoklip, v němž jsou všechny scény do detailů inspirované klasickými zombie krváky z minulosti. Jo, a neměli by na tohle podle názoru některých uživatelů YouTube.com koukat mladiství, tak ať to víte předem... Než vše posuďte sami. o)


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY