Démonicky disharmonická slavnost sekyr

11.05.2009 00:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nekonečné, tříleté čekání na následovníka "Neurobeatu" se rozhodně vyplatilo. Neustálé posouvaní vydání "Tance Sekyr" oddalovalo očekávaný orgasmus, který mohl naplno vybublat až stržením ochranné fólie z cédečka. S chladnou hlavou tak mohu zvěstovat radostnou novinu - zrodila se deska roku!
10/10

WWW - Tanec Sekyr

Skladby: Těsto z ocele, Kůň, Žena líže kost, Urychlovat nekonečno, Rybník, Anatomie, Evropa, Karamel, Prkno, Rýč, Velký třesk, Ohni se mnou pojď, Tanec sekyr
Vydáno: 20.4.2009
Celkový čas: 52:52
Vydavatel: Bigg Boss
Ke zpoždění vydání došlo kvůli perfekcionismu hlavních aktérů. "Kdybychom tu desku vydali v té předchozí verzi, nikdy bych se s tím nesmířil," prohlásil krátce po releasu "Tance Sekyr" Sifon.

Typlt s Anděrou se během celého natáčení vzájemně podporovali, ale zároveň i kritizovali. Přestože bylo album formálně hotové již téměř před půl rokem, došlo k jeho kompletnímu přehrání. Sifonovi se nezamlouval příliš agresivní projev, kterým byl pověstný předchozí "Neurobeat". Mistři perfekcionismu právě díky tomuto posunutí stvořili dílo boží, které nemá v žánrovém měřítku obdoby. Kov naráží na kov, beat na beat, slovo na slovo a Sifonův přednes vše halí do hutné, neprostupné, avšak nadevše chutné mlhy.

Sifon je specialista na sběr zvuků všeho druhu. Rozličné variace na vodovodní trubky, padající nářadí, hádající se pouliční páry či šum tunelů metra, to vše už mají Sifonovy senzory důkladně zmapované. Daný tón se v písních zpravidla dostavuje ve formě momentu překvapení, přesně tam, kde by byl nejméně očekáván. Na desce "Tanec Sekyr" se naplno projevuje i inspirace zvenčí. Patrný je vliv Young Gods, především pak na začátku písně "Ohni se mnou pojď", kde je ústřední motiv až nápadně podobný hitu švýcarských Mladých bohů "Our House". Určitý vliv měli jistě i Kraftwerk, v průběhu desky se na ně mezi řádky často odkazuje.

Jedinou skladbou bez slyšitelných slov je "Evropa". Uvnitř sebe má však tato píseň strhující výpověď. Symbolizuje pochod vojáků, automatických naprogramovaných robotů. Celý track by tak mohl být věnován Sifonově osudové ženě, Milese, s podtitulem "Vítejte ve Vojvodině".

Při úvodní písni celé desky "Těsto z ocele" Sifon odsekává slabiky, což ho do jisté míry bavilo i při jeho předchozím působení u Ecstasy Of Saint Theresa, při písni "Pluto", ale především pak na debutovém "Neurobeatu", u dnes již kultovní skladby "Lexikon". "Těstu z ocele" dominuje hlas Milesy, který je chladný jako led, přesto člověk taje a taje. Pod náporem jejího hlasu, pod náporem psychedelického cinkání i pod náporem závěrečného zběsilého zrychlení.

Nápaditá deska nemá slabší místo, přesto ční dvě písně nade všemi. Tou první je "Žena líže kost" a její fascinující náboj. "Hledal jsem v chaosu řád a našel jsem neřáda, hledal jsem pevný bod v tomto oběhu, jak ale chceš, aby Ti nože projevily něhu? Žena růže píseň kost žena píseň žena láme růže žena líže kost." Druhou pak "Urychlovat nekonečno", která sice zpočátku vykrádá starší "Prahem", jenže následně se pod náporem křídel lišaje smrtihlava vše vrátí do patřičné roviny. Půvabně zvrhlý text plný beznaděje, endogenní deprese, dekadence a vtipu splývá s beaty v jeden celek, který svou silou drtí lebku ze všech stran a mlátí tělem ode zdi ke zdi. Emoce. Pocity. Vzpomínky. Sifon má štěstí, že již pár století neexistuje inkvizice, protože za takovou nadpozemskou anomálii, by ho vzplanutí na hranici jistě neminulo.

Vůbec nejsilnější hudební podklad má "Anatomie", beaty jsou v ní zlámané opravdu důkladně. Textu ale musí člověk přijít na chuť až po desítkách poslechů. Jenže přesně kvůli takovým písním získali původní WWW (Bandzone.cz) přízvisko "moderní plastici". Léty prověřený "Karamel" se konečně objevuje na regulérní desce a nová verze je mnohem syrovější než ta původní s Lelou. Současnou atmosféru WWW však vystihuje mnohem lépe. "Karamel" je plný syrovosti a až překvapivého chladu. Tato píseň je navíc symbolem celé generace dnešních alternativních třicátníků, kterým se po pádu opony otevřel chaotický svět. Symbolem generace, která se činí šťastnou skrze vlastní nešťastnost.

Nejvíce vypovídající track o nové desce je "Velký třesk", jenž evokuje starší skladby WWW "Hranice", "Déšť je voda k převaření" nebo "Mezi námi noc mezi námi den". Právě během "Velkého třesku" znalci wéček dochází, že je nová deska ve výsledku nejvíce podobná těm vůbec nejstarším oldskúlovým skladbám a je tedy opakem "Neurobeatu". Album "Tanec Sekyr" pak uzavírá stejnojmenný song, mající v sobě nevídaný drajv, díky jasnému sdělení je navíc tato píseň přístupná téměř každému posluchači, bez potřeby znalostí předchozí tvorby WWW.


"WWW - Tanec Sekyr (trailer)"

Nebojím se označit Lubomíra Typlta za nejvšestranějšího tuzemského umělce současnosti. Jeho výtvarná díla získala věhlas v Německu i ve Švédsku. Genialita Typlta v Česku se naplno projevuje v textech k "Tanci Sekyr". Neméně obdivuhodná je ale samozřejmě i práce Sifona. Zatímco jeden je fascinován abstrakcí, druhý monitoruje každodenní situace na ulici a zaměřuje se na konkrétní vjemy, které pak zpracovává do vět. Umění veršotepectví obou nelze popsat slovy, sami ho popsali činy. Osudové kamarádství začalo na výtvarné umělecké škole a před více než šestnácti lety se WWW poprvé proslavili díky nadčasové písni "Noční můra". Dnes jsou z pubertálních výrůstků plných ideálů dospělí umělci, kterým se "Tancem Sekyr" podařilo splnit si svůj životní sen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY