shop.musicserver.cz
Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3

Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3

Vydáno: 31.05.2019 09:00 v sekci Zaprášenosti - Dan Hájek | foto: Warner Music Group

Deska "In Dust 3" byla ve své době nepřehlédnutelnou nahrávkou, skoro až událostí. Jan P. Muchow společně s Katkou Winterovou tehdy započali zcela novou kapitolu fungování. Od vydání je to rovných dvacet roků, avšak ani po letech toto album neztratilo nic ze své nadčasovosti a kontrastů mezi elektronikou a akustikou.

Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3

Datum vydání: 31.5.1999
Producent: Jan P. Muchow
Skladby: Just A Fade, Neon, Winter #22, Danger, Dumb It, Go!!!, Noises Of Silence, Ikarie XB1, Hunted By Demons, 1+1=11

Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3
© facebook interpreta
Byl poslední květnový den roku 1999 a do obchodů doputovalo CD "In Dust 3" dua Ecstasy Of St. Theresa. Započala tak zcela nová fáze: od předchozího alba "Free-D" stihlo utéci rovných pět let, původní sestava kapely se přepnula do módu zimního spánku a zůstal z ní jen pilíř v podobě Jana P. Muchowa. Ten hledal novou zpěvačku, zkoušel produkci, psal hudbu pro filmy nebo reklamy a už jen málokdo věřil, že značka EOST ještě někdy něco vydá. Pak však došlo na setkání s Kateřinou Winterovou a věci se daly do pohybu. Muchow celou tehdejší situaci okomentoval slovy: "Dva samouci na jedné desce." Intenzivní střet dvou tvůrčích osobností dal "In Dust 3" do vínku notnou dávku hudební inspirace, ale i studiových experimentů a nových výrazových prostředků. Což jsou charakteristiky, které jsou Mouchovi vlastní do dnešních dní.

Sama Katka Winterová na vznik této nahrávky vzpomínala v našem rozhovoru takto: "Pro mě to bylo, jako když vás někdo hodí do vody a vy to musíte rozdýchat, rozplavat. A vůbec nevíte, co je studio, jak probíhá nahrávání. Pak máte napsat texty a přemýšlíte, jak to zazpívat. Všechno bylo úplně poprvé, vy to prožijete, ale ten zážitek je neuchopitelný, prostě takový razantní šok."

Hudebně mnohé naznačovala už skladba "Fluidum" z épéčka "...fluidtrance centauri..." s ambientními vsuvkami a zvuky samplerů. Před natáčením "Free-D" totiž Extázi někdo vykradl zkušebnu, a tak si Honza a Katka mnohé nástroje vypůjčili jen za účelem samotného natáčení. Tato zkušenost se stala hnacím motorem pro následnou práci ve studiu. Na "In Dust 3" tak akustika zůstala spíše v závěsu a to hlavní se dělo prostřednictvím elektronických vychytávek. Výsledný zvuk ovlivnilo i to, co v té době hráli třeba Lamb, Massive Attack a další oblíbenci Honzy Muchowa.

Hned úvodní "Just A Fade" toto rozkročení názorně vyobrazuje - elektronický základ, zkreslené kytary a postupná gradace. Singlová "Neon" je pak rytmicky odlehčeným protipólem. Rádia ji tehdy příliš nehrála, přestože byla přímočaře až popově vystavěna včetně melodické linky hrané na flétnu. Upravená verze písničky "Winter #2" je reflexí trip-hopu, "Dumb It" (pohrávající si myšlenkami o hloupostech tehdejšího hudebního průmyslu) se dočkala několika remixů, které vyšly na CD coby příloha časopisu Tripmag.

Ačkoliv se na "In Dust 3" potkávají skladby staršího data s těmi, které vznikly až při samotném nahrávání, kolekce při sobě drží a vtahuje do mnoharozměrného vesmíru. V tomto ohledu je i její samotný název vymyšlen s důvtipem. V závěrečné části nás EOST zavedou i do temnějších zákoutí - "Noises Of Silence" nebo dominanta "Hunted By Demons", která prezentuje jakousi poctu Davidu Lynchovi a jeho seriálu "Twin Peaks", jsou nepřeslechnutelné momentky. Mezi ně je vložen hymnus "Ikarie XB1" - variace na příběh ze slavného českého sci-fi snímku s použitým monologem Zdeňka Štěpánka a vysamplovanou skicou ze symfonické básně "Vyšehrad" Bedřicha Smetany - i zde Muchow ukazuje svůj cit pro detail, díky kterému nikdy nedojde ke zbytečnému přeplácání námětů a naopak vždy zůstane zachována primární melodická struktura. "1+1=11" je pak závěr, který je nenápadný jen zdánlivě. "In Dust 3" je pestrými ideami přímo napěchována a některé ukryté vychytávky vyplavou na povrch až na několikátý poslech.

Michal Máka (Supraphon) vzpomíná na éru 'In Dust 3'

K neuvěření - 20 let! Krásná vzpomínka na moji manažerskou spolupráci s EOST, tedy s Honzou Muchowem a Kateřinou Winterovou, která vrcholila právě vydání alba "In Dust 3" a cestou do New Yorku a na SXSW Music Festival do Austinu, kdy se naše cesty rozdělily, aby se s Honzou v dalších letech několikrát pracovně opět potkaly.

"In Dust 3" vycházelo v době, kdy Extáze zásadně změnila nejenom personální složení, ale i zvuk. Je to výrazně elektronická nahrávka se signifikantním zvukem, kde dominovalo charizma Kateřiny jako zpěvačky a Honzova osobnost jakožto producenta a největší persony domácí progresivní hudební scény. EOST se podařilo v době vydání definovat na "In Dust 3" zvuk, kterému se pak snažila řada dalších přiblížit a z Honzy se stal díky tomu i velmi vyhledávaný a úspěšný producent.

Ač může působit album elektronicky chladněji, jsou to většinou silné písničky a chytlavé melodie. Vydalo ho EMI v podstatě bez zásahu jak do obsahu, tak do formy. Jediným "ústupkem" byl obal CD, kde si label prosadil Honzu s Kateřinou na titulu. Málokterá deska dokázala v té době překračovat bariery tak jako "In Dust 3". Nikde jinde nenajdete společně Bedřicha Smetanu, rapujícího bílého Američana Aarona Kirtze a hereckého barda Zdeňka Štěpánka.

Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3 (alternative)
© facebook interpreta
Ne zcela běžnou záležitostí byla i možnost zvolit si ze dvou přebalů desky - buď ten s fotkou EOST (preferovalo jej vydavatelství) nebo alternativní s přírodním motivem (napravo), který více rezonoval s námětem a náladou celé nahrávky. Dalším bonusem pak byla multimediální stopa, která nabídla videoklip k "Intimate Shine Mixu" kompozice "1+1=11".

Album "In Dust 3" se nesmazatelně vtisklo do české hudební scény. Bylo výzvou. Ústřední dvojice se zde učila vzájemné součinnosti a dařilo se - vše v plné míře vykrystalizovalo na následné řadovce "Slowthinking". Ecstasy Of St. Theresa se překlenula do role experimentálního projektu, spojujícího různé žánry, díky charakteristickému Katčinu vokálu navíc získala jasně rozpoznatelnou tvář. Tomuto rázu pak odpovídala i živá vystoupení. "In Dust 3" se tak stalo zdrojem inspirace pro následné generace hudebníků (s přesahem i mimo naše hranice) a ani po letech neztratilo nic ze svého nadhledu a rozmanitosti.

NÁZORY
  • Happy R (j.bergmann, 31.05.2019 09:34) Reagovat

    jsem si od nich oblíbil httpswww.youtube.com/watch?v=AcBOsO2Pq1k

  • ... (jozka cerny, 31.05.2019 09:51) Reagovat

    2 dny zpet jsem si na album vzpomnel a podivejme, uz ho tu mam. dneska pojedu z prace zvlast pomalu a pripomenu si tuto eru minulou i zvukove.

  • InDust3 (Marek, 31.05.2019 11:24) Reagovat

    Výborná deska, jsem rád, že jí mám stále ve své sbírce.

  • Eost (Lukáš, 31.05.2019 13:32) Reagovat

    Mám tuhle legendární desku doma eost forever

  • In dust 3 (Lukáš Ondrušek, 31.05.2019 15:05) Reagovat

    Pro mě naprosto přelomová deska. Fascinující, okouzlující, inspirující, emotivní, zasněnou. Jsem rád, že vznikla. Jen je mi líto, že jsem nikdy neslyšel EOST naživo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Video: Jan P. Muchow On Air: Chlapům před mikrofonem nevěřím, proto spolupracuju s holkama (03.01.2022 14:11)
- Rozhovory: Manon Meurt - Jan P. Muchow přinesl sebevědomí. A každý dopoledne meloun (09.11.2018 10:30)
- Jan P. Muchow & The Antagonists vyráží na klubové turné (19.09.2018 11:32)
- Naživo: Jan P. Muchow & The Antagonists = minimalistické pohlazení pro uši i oči (21.05.2018 10:49)
- Jan P. Muchow představí Praze svůj ojedinělý projekt The Antagonists už za pár dní (11.05.2018 16:21)
- Rozhovory: Barbora Poláková - Herectví, nebo zpívání? To je jako volba mezi mámou a tátou (07.05.2018 09:40)
- Recenze: Znovu a lépe. Barbora Poláková na albové dvojce "ZE.MĚ" utužila svůj rukopis (27.03.2018 10:00)
- Video: Barbora Poláková jakoby experimentuje. S "Vono" vlastně roztančila pražské metro (18.03.2018 14:52)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu