Slyšeno v předstihu: Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers

05.05.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers
© facebook interpreta
Šílení kazatelé z ulic Walesu jsou zpět a to s deskou, která se dá s trochou morbidní ironie označit za záhrobní. Kytarista Richard James Edwards, který 1. února roku 1995 zmizel neznámo kam, byl nedávno oficiálně prohlášen za mrtvého a kamarádi vytáhli z příslovečného šuplíku třináct jeho textů, které přetavili v novou nahrávku. Snad se Richey odněkud dívá dolů na zem a má z toho radost.

Zařadit hudbu Manic Street Preachers do nějaké škatulky je oříšek k rozlousknutí vskutku přetěžký. Je to post-punk? Britská kytarovka? Hard rock? Alternativní rock? Sám nevím, ale po výrazném zvukovém zjemnění z přelomu dekády kapela pokračuje v návratu k tvrdším kořenům, který zahájila na minulé desce. Z nahrávky cítím, světe div se, i velký kus new wave, konkrétně mám na mysli Blondie. A tak se z "Journal For Plague Lovers" stalo docela řízné rockové album, které má solidní tah na bránu.

Manic Street Preachers (Richey Edwards)
© guardian.co.uk
Samozřejmě že to není jen nějaká zběsilá rocková jízda, ale pořád ta samá, chvílemi dost melancholická a depresivní trojka z Walesu. Některé songy se již objevily v rádiích, ale pozor! Kapela sáhla k nové politice, takže se žádného oficiálního pilotního singlu nedočkáme. Kapela připravila pár pomalejších kousků, jako "This Joke Sport Severed", "Facing Page: Top Left", "Doors Closing Slowly" nebo "Williams Last Words", které kontrastují s ostatními ostřejšími skladbami. Z těch bych zmínil hlavně titulní "Journal For Plague Lovers" a řádně nabroušenou "All Is Vanity". Ty se mi jeví jako budoucí hitovky, ale nepředbíhejme a s vynášením soudů počkejme až na recenzi.

Novinka Manic Street Preachers "Journal For Plague Lovers" se nese, tak jako předchozí deska, v silně rockovém duchu. V obchodech si ji budeme moci vyzvednout od 18. května, tedy pokud nejste z Japonska, protože tamní fanoušci poběží do obchodů o pět dní dříve a na CD najdou dva bonusové songy, které rozšíří tuto sbírku ze šuplíku Richeyho Edwardse: Peeled Apples, Jackie Collins Existential Question Time, Me And Stephen Hawking, This Joke Sport Severed, Journal For Plague Lovers, She Bathed Herself In A Bath Of Bleach, Facing Page: Top Left, Marlon J.D., Doors Closing Slowly, All Is Vanity, Pretension/Repulsion, Virginia State, Epileptic Colony, William's Last Words / Bag Lady. (Hidden Track).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY