shop.musicserver.cz

Visací zámek - Co se nestalo, se klidně mohlo stát

Vydáno: 18.12.2000 05:00 v sekci Rozhovory - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Skupina Visací zámek nedávno vydala nové album "Visací zámek znovu zasahuje", na kterém se vrací spíše do svých začátků. Na ústředí jejich nové firmy Warner Music jsme si povídali s jejich zpěvákem Honzou Haubertem neboli VZ 001.

Visací zámek - ...znovu zasahuje
© facebook interpreta
Skupina Visací zámek patří ke kapelám, které vznikly z recese, aby se staly legendami. Jejich největší hit "Traktor" již takřka zlidověl, zaslechnout ho někde u táboráku anebo spíš častěji v hospodě, není nic výjimečného. Proto když naše redakce dostala nabídku pořídit s nimi rozhovor o jejich nové, v pořadí již sedmé, desce, rád jsem se toho ujal. A tak jsme si Honzou Haubertem - pardon s VZ 001 - povídali v  "návštěvní místnosti" vydavatelství Warner Music. Seděli jsme pod zlatými deskami Leony Machálkové a vlastně to vůbec nebylo absurdní, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Visací zámek již existuje osmnáct let a po celou tu dlouhou dobu v stále tom samém obsazení, což je docela mezi ostatními skupinami unikát. Nedostáváte, alespoň občas, ponorkovou nemoc?

Občas, aby to nebyla taková nuda. Ale vážný rozpory, myslím, že nejsou, alespoň já je s nikým nemám a necítím, že by byly.

Vy ale koncertujete pravidelně. Alespoň pokud vím, tak nejste ten typ kapely, která by si udělala dvakrát ročně turné a mezitím nehrála.

Hrajem průběžně po celý rok. Jediný období, kdy nehrajem, jsou prázdniny, protože předně je třeba se věnovat rodinám a dětem, takže vypouštíme i letní festivaly. Ale na druhou stranu zase nezkoušíme, takže se vídáme jen na těch koncertech.

Jak často vůbec hrajete?

Nedávno jsem to tak počítal a v posledních letech to vychází na zhruba 60 koncertů ročně.

Když nezkoušíte, tak jak to probíhá, když připravujete novou desku? Děláte, jako jiné kapely, pověstná "soustředění"?

Děláme. Vždycky jedeme někam na chalupu, tam týden hrajeme, jamujeme, všechno se to nahrává na nějakýho "jezevčíka", pak některý písničky, kde se cejtíme dobře, rovnou zařadíme do programu, občas když přijedem dřív na koncert a je delší čas na zvukovku, tak něco zkoušíme i před koncertem. Takže takhle nějak se to postupně dozkouší a na koncertech se to vyhraje.

Pojďme k vaší aktuální desce "Visací zámek znovu zasahuje". Je na ní úplně nový materiál nebo jste oprášili i nějaké starší skladby?

Je to vlastně novej repertoár, i když novej... Je to právě ten případ, kdy jsme písničky už nějakou dobu hráli na koncertech. Většina z toho vznikla právě na posledním soustředění před třemi lety. Takže pro lidi, kteří chodí častěji na naše koncerty, to úplný novinky nejsou. Ale několik jsme jich na koncertech nehráli, takže to jsou i pro naše fanoušky úplný novinky v tom slova smyslu.

Vaše nová deska mi připadne poněkud jednobarevná. Jednobarevná nejen bookletem, ale i obsahem. Mně se vždycky na VZ líbilo, že krom veselých "ptákovin" typu "Vánoční stromeček" jste měli i hodně zajímavé a hodně inteligentní texty typu "Hudebně zábavný lidi" nebo "Strategický ústup". Tahle poloha mi ale na nové desce úplně chybí - je tam jen ta odlehčená. To byl úmysl?

Tyhle písničky většinou vznikaly tak, že se nejdřív udělala hudba, většinou odvozená od nějakýho riffu a teprve následně se dopisovaly texty, jen několik jich vzniklo už přímo na tom soustředění. A byl záměr udělat tuhle desku trochu jako protiklad předchozímu albu "Sex", na kterém se mi zdálo, že už to ani nebyly texty, jako spíš básničky. Podvědomě jsem si říkal, že dál hnát se mi to už nechce, a taky se mi zdálo, že ta muzika je taková, že k tomu patří texty jednodušší nebo legračnější.

Souvisí to i dalším dotazem. Občas jsem měl u aktuální desky i pocit, že trochu vykrádáte sami sebe. Nebojíte se téhle možnosti?

Myslím, že v tomhle jsme na sebe docela přísný. Jakmile už při zkoušení v tom někdo uslyší nějakou už stávající písničku, tak na to ihned upozorní. Pak řešíme, jestli to jde předělat tak, aby to v tom slyšet nebylo, anebo to rovnou smeteme ze stolu. To jsou takové ty debaty: "Ty debile, tohle už jsi složil před pěti lety, co to na nás zkoušíš..." Takže myslím, že z tohohle hlediska máme docela čistý svědomí.

Ty texty mi hodně připadají jako příběhy. Jsou psané na základě skutečných událostí?

Některý jsou skutečný a některý na základě představ. Protože i u těch, co se nestaly, si to dovedu docela dobře představit, že ten příběh se odehrát mohl. Třeba "Stopařka" - to se klidně mohlo stát. To jsou takové docela pravděpodobné příběhy... Někdy mi i ta představa připadne zábavnější než skutečná historka.

Vy máte často docela propracovanou koncertní show, měli jste "komponovaný pořad" Traktor, měli jste třeba na pódiu striptérku, občas používáte kostýmní doplňky. A přitom vaše desky jsou zdánlivě obyčejné. Neměli jste někdy chuť něco z toho přenést i desku, zaznamenat to?

My jsme původně plánovali, že to album bude komponovaný. Komponovaný po našem způsobu - tj. že ty zdánlivě nesourodý písničky budou provázaný jakýmsi pseudopříběhem. Něco jako jsme tehdy udělali na pověstném koncertě na Žofíně. Už jsme na tom i začali pracovat, měli jsme nahraný takový zvukomalebný scénky mezi písničky typu Schellingerovy desky "Hrrr na ně...", a pak se zjistilo, že to ani není zapotřebí, že nám to vlastně dohromady dává takový příběh i bez toho. Takový příběh, který je o nás a není. Navíc jsme zjistili, že spousta toho je vtipná jen pro nás, protože to připomíná určitý situace a historky, který známe jen my, že když jsme to pouštěli někomu jinýmu, tak mu to ani vtipný nepřipadlo.

Jak vůbec vznikl název alba "Visací zámek znovu zasahuje"?

To my tak říkáme, když někde hrajeme, že zasahujeme. Už se to nějak vžilo - tenhle týden zasahujem v Pardubicích, zítra třeba zasahujem v Hradci. A má to ještě jiný významy - já si třeba vždycky vybavím toho Růžovýho pantera....

A coververze vašeho největšího hitu "Traktor", která desku uzavírá?

Tu udělal Martin Dont, náš manažer. On byl dlouhý léta aktivní muzikant, hrál se spoustou kapel. A pak ho to před pár lety nějak začalo štvát, přestalo ho to bavit, tak všechno prodal, teda kytaru si snad nechal, ale prodal aparát a koupil si počítač. A od tý doby vždycky něco složí, přinese nám to poslechnout a my jsme se mu vždycky smáli. Tak on - asi aby nám předvedl, že to jde i s bigbítem - předělal "Traktor". Takže ta úprava je stoprocentně od něj, my jsme na ní ani nijak nespolupracovali. Ale líbilo se nám to. Stejně jako se nám líbila akustická verze "Traktoru", jak ji nahrál Ivan Hlas v tom Zelenkově filmu.

To už dneska spousta lidí ani neví, že vůbec prvním, i když jen televizním, filmem režiséra Petra Zelenky, ještě před "Mňága-Happy End", byl úžasný pseudodokument o vás - "Visací zámek 1982-2007". Neláká vás ještě někdy něco podobného?

To víš, že by nás to lákalo, ale nezáleží to tak ani na nás. Já jsem dokonce před časem navrhoval, že bychom měli s sebou na koncerty vozit kameru, točit ty historky v zákulisí a na cestách. A tak po půl roce, až bychom měli spoustu hodin záznamu, tak bychom to sestříhali a určitě by z toho něco vylezlo. Ale zatím to jsou jen úvahy....

Tahle deska je úplně první pro Warner. Jak jste se dostali k novému vydavateli?

Po minulé desce jsme se po vzájemné dohodě rozešli s Monitorem, u kterých jsme vydávali předchozí desky. A rozhodli jsme se, že tentokrát nechceme tu honičku. Že nechceme takové to - tehdy a tehdy půjdete do studia, bude tam ten a ten producent, budeme mít jen omezenou dobu na studio a tak. Tak jsme si desku natočili v klidu sami a ze studia jsme odešli až ve chvíli, kdy jsme měli pocit, že je to hotové. A pak jsme teprve obcházeli vydavatelství - nenabízeli jsme nějakou představu nebo vizi, ale hotovou nahrávku. A na Warnerech nám řekli, že se jim to líbí a že to vydají.

Nová nahrávka je tedy již pár týdnů na světě, dokonce byla už i pokřtěna. Visací zámek je na ní hodně jiný než na předchozí desce "Sex" - jakoby se navrátil do pubertálních let. Kdyby tam ovšem nebyl už celou tu dobu své existence. Některé konstanty jsou zkrátka neměnné. Aneb jak říká kytarista VZ 002 "Punk Is Not Dead, Vy volové!!!"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru (01.09.2024 20:14)
- Muzikanti pomáhají dětem z dětských domovů. Zapojte se i vy (07.05.2020 09:27)
- Recenze: Visací zámek se drží svého hesla "Anarchie a totál chaos" (18.03.2020 12:35)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Video: Visací Zámek oživil legendární "Traktor" v epickém videoklipu (30.10.2018 12:29)
- Fotogalerie: České hrady zakončily svou letní tour na Bezdězu (05.09.2017 18:27)
- Video: V "Popsongu" Visacího zámku si popovou hvězdu zahrál Matěj Ruppert (26.04.2016 14:37)
- Video: Visací zámek vyhlásil válku klíšťatům (04.02.2016 12:04)
- Video: Visací zámek oprášil svůj "Traktor". Doplnilo ho třiatřicet hostů (07.12.2015 15:43)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe