John Reynolds představí folkovou legendu Leadbellyho

01.03.2009 15:32 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Leadbelly
© http://en.wikipedia.org/wiki/Leadbelly
Milovníci bluesové a folkové muziky by si měli v kalendáři označit datum 30. března, kdy získají možnost pobesedovat s autorem zbrusu nové knihy o legendárním králi dvanáctistrunné kytary Huddiem Ledbetterovi alias Leadbellym. Původním povoláním krajinný architekt John Reynolds, jehož dílo se jmenuje "Leadbelly - Life In Pictures", pohovoří od 19.00 hod. v čítárně pražského sdružení pro podporu klubových aktivit Unijazz (Jindřišská 5, Praha 1).

Reynolds je považován za jednoho z největších odborníků na osobnost a dílo této jedinečné postavy americké hudby, o čemž svědčí i fakt, že ke knize napsal předmluvu Tom Waits. Dále na knížce spolupracovali Pete Seeger a Leadbellyho neteř Tiny Robinsonová, která je pod ní také podepsána jako spoluautorka. Cenné materiály Reynolds sbíral více než padesát let a dlouhou dobu patřil k nejbližším známým Leadbellyho rodiny. Navíc za svůj dlouhý a bohatý život poznal řadu klíčových osobností americké kultury jako básníka Allena Ginsberga, ikonu amerického folku Odetta či Leadbellyho někdejšího spoluhráče Joshe Whitea.

Zpívající trestanec Leadbelly ovlivnil nespočet hudebníků. Van Morrison prohlásil, že nebýt jeho, tak nikdy nezačal skládat. Podobný vliv měl na Woodyho Guthrieho, Peta Seegera, Joan Baezovou, Boba Dylana, Billa Monroa, Counta Basieho, Becka, Nirvanu, Pearl Jam nebo The White Stripes. Stoleté skladby z jeho repertoáru dodnes zpívají nejvýznamnější osobnosti světové hudby, některé z nich se staly hitem také u nás.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY