Video Jukebox 3/2009

23.01.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Animal Collective
Animal Collective - My Girls
žánr: experimental / avant-garde
info: oficiální web, MySpace.com

V první třetině ledna nám už stihlo vyjít pár hodně netrpělivě očekávaných desek, ale jen o jedné se mluví jako o adeptovi na album roku. Baltimorskou formaci Animal Collective totiž kritika opět rozcupovala těmi nejlíbivějšími superlativy, jaké si dokážete představit, a stejně jako v minulosti platí, že zcela oprávněně (i když výjimka by se našla...). Svou osmou řadovku "Merriweather Post Pavilion", která si u nás v recenzi vysloužila absolutorium, se navíc Animal Collective rozhodli podpořit videoklipem k hitové skladbě "My Girls", kterou si můžete pustit nejen pod tímhle odstavečkem, ale také na oficiálních stránkách skupiny.


Antony And The Johnsons
Antony And The Johnsons - Epilepsy Is Dancing
žánr: folk rock / alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Druhým lednovým albem, ke kterému se výrazně vzhlíželo, byla řadová trojka sestavy Antony And The Johnsons, domovské skupiny génia Antonyho Hegartyho. Ačkoli Hegarty zřejmě svou loňskou účast v projektu Hercules And Love Affair netrhne, neboť "Blind" je prostě jenom jeden, stejně jako v případě Animal Collective se povedlo očekávání naplnit (více v rubrice Zaostřeno na podpultovky). Kde však Antony And The Johnsons bodují na plné čáře, je videoklip k eposu "Epilepsy Is Dancing", který je naprosto bezkonkurenční. Hledat za ním můžete v Matrixu schované bratry Wachowské.


Empire Of The Sun
Empire Of The Sun - We Are The People
žánr: electro / pop / new wave
info: oficiální web, MySpace.com

Empire Of The Sun si vybrali jméno podle knihy J. G. Ballarda, jejíž adaptaci natočil ještě v mladých letech Steven Spielberg, a bývají často přirovnáváni k loňskému objevu MGMT. Ačkoli se od tohoto srovnání distancují, mají s nimi společného mnohem více než jen to, že jde o pánské duo a že je na startu roku tipují na jedno ze jmen pro nadcházejících dvanáct měsíců zástupy hudebních periodik. Po šanghajském představení v debutovém singlu a klipu "Walking On A Dream" přichází Empire Of The Sun se singlem číslo dva, který se jmenuje "We Are The People".


VV Brown
VV Brown - Leave!
žánr: indie / pop punk
info: oficiální web, MySpace.com

VV Brown jsme ve Video Jukeboxu měli minulý týden, ale to ještě s jejím prvním singlem "Crying Blood", který byl tak nějak o vztazích. Lépe řečeno o tom, jak se vypořádat s tím, když je po nich. Teď se v problematice vrátíme o kousíček zpátky, protože druhý singl Vanessy Brown se jmenuje "Leave!". Stejně jako u "Epilepsy Is Dancing" Antony And The Johnsons platí, že videoklip je lahůdka první třídy, která navíc vznikla zcela bez použití počítačových efektů. Vše natočeno a nasvíceno pěkně postaru, ručně. Že jsou tyhle techniky už retro? Jo, stejně jako VV Brown. A stejně atraktivní.


Polly Scattergood
Polly Scattergood - I Hate The Way
žánr: experimental
info: oficiální web, MySpace.com

Skončíme temně. Polly Scattergood vystudovala proslavenou školu The BRIT School, která světu stihla dát už například Amy Winehouse, Leonu Lewis, Adele, Lukea Pritcharda z The Kooks či Kate Nash. Sama Polly se považuje za netradiční vypravěčku, své písně staví na hlubokých a intenzivních emocích, nebojí se těžkých témat - singl "Nitrogen Pink" byl o jejím příteli, kterého ve třiceti skolila rakovina, aktuální "I Hate The Way" je zase o její vlastní emocionální nestabilitě a talentu na to chodit do postele s nesprávnými muži. Debutové album Polly Scatterhgood je naplánováno na 9. březen.


Je libo přídavek?
Shinichi Osawa - Push (žánr: acid jazz / house)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY