Všechny ztracené duše a jedna navíc k tomu zdarma

17.02.2009 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

James Blunt loni přišel na trh s novou nahrávkou. Byl na ní jistější. Možná s méně jasnými rádiovými refrénky, ale o to uvěřitelnější. Zkrátka si utřel uslzená očíčka. Nyní se tuhle silnější desku, již nedoživovanou pro svou slabost v inkubátoru, rozhodl rozšířit o slušnou dávku materiálů.
7/10

James Blunt - All The Lost Souls Deluxe Edition

Skladby: CD: 1973, One Of The Brightest Stars, I'll Take Everything, Same Mistake, Carry You Home, Give Me Some Love, I Really Want You, Shine On, Annie, I Can't Hear The Music, Love Love Love, Cuz I Love You (Glastonbury 2008), Young Folks (From Jo Whiley Live Lounge), Breakfast In America (Live), Primavera In Anticipo (It's My Song) (With Laura Pausini)
DVD: Same Mistake (Live From Abbey Road), I'll Take Everything (Live From Abbey Road), 1973 (Live From Abbey Road), You're Beautiful (Live In Paris), Carry You Home (Live At The Max Sessions), Wiseman (Live In Ibiza), One Of The Brightest Stars (Live In Ibiza); Music Videos (1973, Same Mistake, Carry You Home, I Really Want You, Ja Realise - Sinik feat. James Blunt); Return To Kosovo: A Documentary; Making Of (1973, Same Mistake, Carry You Home, I Really Want You); T5M Interview
Vydáno: 17.11.2008
Celkový čas: 60:39 + 131:00
Vydavatel: Warner Music
James Blunt je přesně ten případ, u nějž se vyplatí kout železo, dokud je žhavé. Ale nesmí se kout horkou jehlou. A pravda je, že Blunt už chodí se džbánem rozžhaveného železe dost dlouho na to, aby se popálil. Nic naplat, že poctivého nepálí, jednou to přijít musí. Kromě dvou řadovek vydal poměrně slušné množství singlů, k tomu jeden živák v několika verzích a jedno special DVD. Ve dvou letech. Nyní tedy přichází na trh i Deluxe Edition, která rozšiřuje poslední počin "All The Lost Souls".

Jenže James Blunt se alespoň v tomto případě určitě nespálil. Samotné album se dá označit za mnohem vyspělejší a rozumnější sestru dosti mainstreamově vlezlé a přeslazené prvotiny. To, co tam fungovalo na první poslech, ten kýčovitý element, jenž holky nutil k slzičkám a chlapce nutil k slzičkám jakbysmet, tady už naštěstí není. Blunt se vydal vstříc stravitelnější části písničkářské scény. Asi navždy zůstane tím brečícím klukem, kterého zužuje mráz za nehty lezoucí a on nemá nic, čím by se bránil. Jen džíny a alespoň nějaké to teplé slovíčko. Jsi krásná. Naštěstí dělá všechno pro to, aby se staršího stigmatu zbavil. Většina z "All The Lost Souls" je skvěle napsaný materiál, který už naštěstí ani nekulhá po textařské stránce. Navíc obsahuje i hity. "1973" je bezesporu povedená popová píseň.

Jde tu ale spíš o tu přidanou hodnotu. A ta je alespoň pro fanouškovskou základnu jistě zajímavá. Již raritní audio stopy, co by se jistě mezi lidi nikdy nedostaly, jsou vábivé. Minimálně kolaborace s Laurou Pausini určitě. Dévédéčko toho nabízí ještě víc. Kromě slušné řádky live záznamu, ať už z věhlasného studia na Abbey Road, či z krásného prostředí Ibizi, je to především dokument "Return To Kosovo". V něm Blunt společně se štábem a místními pěveckými superstars objíždí místa dobře známá. Zahraje i kamarádům, co v Kosovu pořád slouží. A ti nemají daleko k slzičkám, vždyť jsem to říkal. Blunt je zkrátka válkou protřelý muž se srdíčkem na správném místě. Není mu cizí ani slovo "smrt", ani slovo "láska". Přes pětačtyřicet minut materiálu obsahuje chvíle velmi emotivní, někdy smutné, ale především se na to dobře kouká. Akční a profesionální zpracování dává dokumentu šmrnc. Dále jsou tu aktuální videoklipy a především o všech "Making Of". Navíc leckdy zábavné. Jako poslední bonus zkouknete interview, jež mi jako jediné přišlo už zbytečně navíc.

Zkrátka "All The Lost Souls Deluxe Edition" nabízí skvělý pohled pod pokličku interpreta, co umí proházet hitparády. Pro fanynky je to nutnost, vždyť tolik věcí nenajdete ani na YouTube.com. Pokud se někdo rozhodne dát všanc exkluzivní verzi své desky, měla by vypadat takhle. Žádná horká jehla. Čistá práce a mnoho přidaných hodnot, které odpovídají ceně - tentokrát bez ironie.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY