V Británii se na vrcholu dvakrát zpívá "Hallelujah"

21.12.2008 20:40 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dvě verze klasiky Leonarda Cohena "Hallelujah" vládnou vánočnímu britskému žebříčku. Na jedničce je čerstvá vítězka X Factoru Alexandra Burke, dvojka patří Jeffu Buckleymu a jeho verzi, z níž Burke vychází. V albech šéfují i nadále Take That s albem "The Circus".
Alexandra Burke - Hallelujah
© facebook interpreta
Jeden z nejsledovanějších týdnů v britském žebříčku je u konce, známe skladbu, která stráví na čísle jedna UK Chart vánoční týden. Nuž, o nejprodávanějším singlu vlastně bylo rozhodnuto už dávno, stejně jako v posledních letech je to inaugurační skladba čerstvého vítěze televizní soutěže X Factor. Prestižní žebříček je tím trochu devalvován, ale takový je prostě už hudební byznys v novém tisíciletí. Číslo jedna je tedy jasné - Alexandra Burke a její verze "Hallelujah" Jeffa Buckleyho, původně z repertoáru Leonarda Cohena. Singl se začal prodávat už minulou neděli a jen v první den si ho z internetových obchodů stáhlo 105 tisíc lidí, což je nový rekord. Celkově se v prvním týdnu singlu prodalo 576 tisíc kusů, což nikdy žádná jiná ženská interpretka nedokázala.

Proti hodně bombastické a kýčovité verzi Burke se postavil neobvyklý vyzyvatel - Buckleyho originál z roku 1994. Jeho verze natočená pro album "Grace" je od Cohenova originálu výrazně odlišná. "Hallelujah" Jeffa Buckleyho se prodávalo jen na internetu a na vítězku X Factoru samozřejmě nedosáhlo, i tak je jeho druhé místo velkým úspěchem. (Skladby se prodalo 81 tisíc kusů.) Buckley nikdy v britské Top 40 nefiguroval a navíc je to vůbec poprvé, co máme na dvou nejvyšších příčkách odlišnou verzi jedné písně. Šílenství kolem "Hallelujah" dokonce způsobilo, že na čísle 36 je i úplně původní verze skladby od Leonarda Cohena. Veterán se díky ní poprvé v životě dostal do britské čtyřicítky a za týden by mohl ještě postoupit.

Na trojku ve vánočním týdnu klesá z jedničky Leona Lewis s "Run", Beyoncé si s "If I Were A Boy" polepšila na čtyřku a pětka patří nejúspěšnějšímu vánočnímu singlu letošního roku. Parodii "Once Upon A Christmas Song" si vystřihl komik Peter Kay jako Geraldine McQueen. Charitativní singl napsal s Kayem znovu Gary Barlow, stejně jako "The Winner's Song", který bodoval před měsícem na dvojce.

Duet Jamese Morrisona a Nelly Furtado "Broken Strings" se nakonec ještě zvedl a tento týden mu patří šestka. Pro Morrisona je to největší úspěch od debutového singlu "You Give Me Something", který byl před dvěma lety pátý. Osmička patří Beyoncé a jejímu "Listen". Pokud se divíte, proč se rok starý singl k filmu "Dreamgirls" vrací do žebříčku (a dokonce o osm příček výše než při debutu), pak vězte, že "Listen" byla skladba, kterou Beyoncé zazpívala minulý týden s Alexandrou Burke ve speciálním vydání X Factoru. Na iTunes se však prodává jen původní verze. Mimochodem, druhý singl Beyoncé z její poslední desky a americké číslo jedna "Single Ladies (Put A Ring On It)" tento týden poskočilo na dvacítku.

Čistě vánoční singly nakonec v klíčovém týdnu trochu zklamaly. Svoje postavení si vylepšili jen The Pogues a Kirsty MacColl s "A Fairytale Of New York", i když šlo pouze o postup o jednu příčku - na dvanáctku. "All I Want For Christmas Is You" Mariah Carey například kleslo o pět příček, o deset čísel šli dolů Bandaged s "Little Drummer Boy / Peace On Earth" a tak dále. Švédský producent Basshunter útočil o Vánocích dvěma singly, ani jednomu se ale dvakrát nedařilo. "I Miss You" je v prvním fyzickém týdnu na čísle 32, eurodance verze "Jingle Bells (Bass)" to díky downloadům dotáhla na číslo 35. Z nevánočních novinek zaujme Gabriella Cilmi a její "Warm This Winter", číslo 22 na downloadu a dobré vyhlídky pro Top 10 v příštích týdnech. A na chvostu čtyřicítky máme ještě novinku Girls Aloud "The Loving Kind", která se ale zatím prodává jen na internetu.

    Top 10 - singly:
  1. Alexandra Burke - Hallelujah
  2. Jeff Buckley - Hallelujah
  3. Leona Lewis - Run
  4. Beyonce - If I Were A Boy
  5. Geraldine - Once Upon A Christmas Song
  6. James Morrison feat. Nelly Furtado - Broken Strings
  7. Kings Of Leon - Use Somebody
  8. Beyonce - Listen
  9. Take That - Greatest Day
  10. Britney Spears - Womanizer

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Take That - The Circus
© facebook interpreta
V albovém žebříčku berou číslo jedna Take That s "The Circus". Vládnou pořadí už potřetí v řadě a nenechali si ujít vítězství ani v týdnu největších předvánočních nákupů. Vánoce strávili na jedničce už loni s "Beautiful World". "The Circus" se už dostal mezi tři nejprodávanější alba roku na britských ostrovech, když v tomto týdnu prolomil hranici prvního milionu. Ještě týden mají na to, aby překonali Duffy a Coldplay, kteří figurují před nimi. Podle odhadů z ostrovů stihnou ještě porazit "Viva La Vida", "Rockferry" už patrně nedostihnou.

Pořád skvěle se prodává deluxová verze "Spirit" Leony Lewis, tento týden je na druhém místě a v celoročním žebříčku atakuje Top 5. Kings Of Leon, které Take That vytlačili z Top 3 výročního žebříčku, jsou s "Only By The Night" tento týden bronzoví. Polepšily si holky z Girls Aloud, když poskočily na pětku, a také irské kněžské trio Priests, kterému patří šestka. V předvánočním týdnu si výrazně polepšila i Beyoncé, jejíž "I Am... Sasha Fierce" hlásí dokonce své nejvyšší umístění - číslo devět. Jedinou novinkou v Top 40 jsou Fall Out Boy, číslo 39 za "Folie A Deux" si ale za rámeček nedají. Po trojce minulé desky "Infinity On High" je to velký pád. A nebo si jen prostě nevybrali ten nejvhodnější týden na vydání desky.

    Top 10 - alba:
  1. Take That - The Circus
  2. Leona Lewis - Spirit
  3. Kings Of Leon - Only By The Night
  4. The Killers - Day & Age
  5. Girls Aloud - Out Of Control
  6. The Priests - The Priests
  7. Stereophonics - Best Of - Decade In The Sun
  8. Il Divo - The Promise
  9. Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
  10. Duffy - Rockferry

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY