Příliš vyumělkované Vánoce

25.12.2008 11:30 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Faith Hill se proslavila především na poli country hudby, ale párkrát si odskočila i do popu. Na její vánoční desce najdeme jak jazz, mohutné orchestrální doprovody, sborové zpěvy, tak i klidnější balady. I když to vypadá na zajímavou kombinaci, výsledek může některé její fanoušky přece jen zklamat.
6/10

Faith Hill - Joy To The World

Skladby: Joy To The World, What Child Is This?, Santa Claus Is Comin' To Town, Little Drummer Boy, O Come, Ye Faithful, Holly Jolly Christmas, Away In A Manger, O Holy Night!, Winter Wonderland, Silent Night Holy Night!, A Baby Changes Everything
Vydáno: 29.09.2008
Celkový čas: 36:48
Vydavatel: Warner Music
Konec roku je doba, kdy vedle enormní spousty nových desek vychází takzvaně "vánoční" nahrávky. Letos se na seznam hvězd, které se rozhodly nás obštědřit, zařadila i country star Faith Hill. Její kolekce je složená z provařených vánočních hitů jako "Winter Wonderland", "O Holy Night!" nebo "Santa Claus Is Commin' To Town" a podoba, kterou zpěvačka písničkám dala, je více než překvapivá.

Faith Hill patří mezi mé nejoblíbenější zpěvačky a její hlas pro mě v country hudbě nenachází konkurenci. Jenže tahle deska mě zklamala. Ne že bych očekával, že bude zpívat "Silent Night" za doprovodu banja a houslí, ale stejně tak by mě ani ve snu nenapadlo, že přijde s deskou tak odlišnou všemu, co dosud za svou kariéru spáchala. I když možná mohl varovat šílený obal, na kterém se Faith culí v růžových načechraných šatech a účesem a la Dolly Parton.

"Joy To The World" opravdu není špatná deska a milovníky tradiční vánoční hudby, sborových zpěvů, jazzu a orchestrální muziky určitě nadchne. Faith Hill zkrátka chtěla natočit za každou cenu co nejvelkolepější desku a dokázat, že je po boku svých věrných producentů Danna Huffa a Byrona Gallimore schopná tvořit hudbu i mimo pole country. Z "Joy To The World" dýchá atmosféra filmů pro pamětníky z první poloviny dvacátého století, vánoční kýč a občas i přílišná vyumělkovanost. Přesto skladbami, které si opravdu vychutnám od začátku do konce, jsou "What Child Is This?" a novinková balada "A Baby Changes Everything".

Na vánočních deskách je dobré, že ať vezmete do ruky kteroukoliv, ve většině případů se bude alespoň třetina skladeb shodovat. A právě tam je zajímavé pozorovat jejich rozdílné interpretace. Od Faith Hill bych čekal něco naprosto odlišného. Očividně pro ni byla vánoční deska tak velký sen, že se do jejího nahrávání pustila s takovým odhodláním a nadšením, až to přepískla. Holt nezbývá než se těšit příští rok na její další country album.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY