Video Jukebox 40/2008

28.11.2008 13:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

White Lies
White Lies - To Lose Me Life
žánr: indie / post-punk
info: oficiální web, MySpace.com

Ačkoli bývají nejčastěji přirovnáváni k depresemi sžíraným Joy Division, v našem rozhovoru prozradili, že jsou momentálně šťastní. A kdo by taky nebyl, když může prásknout se školou, aby mohl ve stínu bruselského Atomia nahrávat jeden z nejočekávanějších ostrovních debutů příštího roku? Po povedených a vřele přijatých singlech "Unfinished Business" a "Death" se White Lies představují do třetice - písničkou "To Lose Me Life", která by měla zároveň dát jméno i celému debutovému albu, jež vychází již 19. ledna.


Paramore
Paramore - Decode
žánr: rock / pop
info: oficiální web, MySpace.com

On je Edward Cullen a je vampír. Ona je Isabella Swan, vampír není (zatím?) a miluje ho. Oni jsou Paramore a nahráli jim písničku. Proč? Protože jejich zpěvačka Hayley Williams je obrovskou fanynkou knižní předlohy, a proto příspěvek na soundtrack k filmu "Stmívání" nemohla odmítnout. Pokud někomu lezl konzumní pop-punk, kterým se Paramore na svých prvních dvou deskách "All We Know Is Falling" a "Riot!" prezentovali, krkem, pak v téhle písničce najde i konečně špetku něčeho navíc. Singlovka "Decode" vychází 8. prosince a tady je její videoklip.


The Wombats
The Wombats - Is This Christmas?
žánr: indie rock / pop punk
info: oficiální web, MySpace.com

The Wombats dělí již od svých počátků hudební veřejnost na dva tábory a nová rádiovka "Is This Christmas?" tohle rozhodně měnit nehodlá. Ba spíše naopak. Pokud patříte do té skupiny, kterou již při napsání názvu téhle party chytá záchvat nezkrotitelného vzteku z hudební imbecility skupiny druhé, přejděte k vánoční písničce od Low. Potěší vás. Ostatní si mohou vychutnat jednoho z nejspecifičtějších závodníků o číslo jedna v letošním předstědrovečerním vydání britské singlové hitparády - "Is This Christmas?" totiž vychází 15. prosince. Šanci na vítězství má spíše sporadickou, ale podtrhuje ono provařené coubertinovské heslo.


Low
Low - Santa's Coming Over
žánr: alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Co jsou pro vás Vánoce? Jehličnan za nekřesťanský prachy? Rybinou zavánějící šupinatec na talíři místo štavnatého stejku? Smogově šedá prahmota, která s nasírací pravidelností odlítává z pod kol aut a z pod bot kolemjdoucích přímo na vaše čerstvě vyprané kalhoty? Nenávistné pohledy vašich dětí, případně mladších sourozenců, dávající jasně najevo, že ten poník nebyl v dopise Ježichovi jen tak pro srandu? Ha. Mám pro vás písničku letošních Vánoc. Říkají si Low, vydává je Sub Pop, od jejich debutu uběhlo již čtrnáct let a na letošní Vánoce si nachystali opus "Santa's Coming Over".


Radiohead
Radiohead - 15 Step
žánr: alternative / experimental / rock
info: oficiální web, MySpace.com

Procházka vlastní hlavou, během které se bolestivě potýkáte se svými tužbami a obavami? Vykřikl někdo Radiohead? Ano. Kota Totori se zúčastnil soutěže vyhlášené právě formací Thoma Yorka o nejlepší animovaný videoklip k libovolné písničce z alba "In Rainbows" a jeho stylový manga klip ke skladbě "15 Steps" se stal jedním ze čtyř skupinou vybraných vítězů. Výsledek podtrhuje fakt, že s neoficiálními videoklipy mají Radiohead prostě štěstí - vždyť stačí vzpomenout na fantastický mini film "Push Pulk / Spinning Plates" Johnnyho Hardstaffa z DVDčka "The Most Gigantic Lying Mouth Of All Time".


Je libo přídavek?
Liam Finn - Gather To The Chapel (žánr: experimental / folk / pop)
Ezra Furman - Take Off Your Sunglasses (žánr: indie / folk)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY