shop.musicserver.cz
White Lies - Úvahy o smrti jsou takový základ

White Lies - Úvahy o smrti jsou takový základ

Vydáno: 28.10.2008 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Britští White Lies o sobě dává čím dál hlasitěji vědět. Po úspěšném singlu "Unfinished Business" teď rotuje v rádiích jeho nástupce "Death". A z kraje příštího roku se čeká debutová deska. Že by další zázrak post punku? "Jsme teď opravdu šťastní," chlubí se White Lies v našem rozhovoru.

White Lies
© Tomáš Bláha & Hana Vašátková
Kapele White Lies mnozí prorokují velkou budoucnost, co to pro vás znamená být uvnitř toho všeho?

Harry McVeigh: Myslím, že pro nás všechny je nejlepší asi právě ten pocit, že jsme součástí. Nenapadlo nás, že budeme na tomto místě v tuhle dobu po tom, co jsme před rokem jen něco podepsali a začali.
Jack Brown: Opravdu z toho máme dobrý pocit. Prakticky celý náš život se teď točí kolem naší kapely, což jsme si vždy přáli, aniž by nás napadlo, že by se to vážně mohlo povést. Tak si myslím, že právě teď jsme opravdu šťastní.

A kdyby se to takhle neudálo?

HM: Asi bychom byli pravděpodobně na univerzitě, protože před tím, než jsme začali s kapelou, jsme všichni byli na různých univerzitách po celé zemi. Rozhodli jsme se je odložit, vzít si roční pauzu a zkusit, jestli bude kapela fungovat, což se povedlo.

Proč jste se vlastně rozhodli nahrát album v Bruselu?

HM: Studio, které jsme tam našli, bylo fakt úžasné. Bylo lepší než většina studií v Británii , hledali jsme něco domáčtějšího, kde bychom mohli i zůstat. Taky to nebylo tak daleko od Londýna, Brusel je díky vlakům docela dobře dostupný, takže jsme se mohli vracet na víkendy, navíc to tam vypadalo jak kdekoli v Anglii a Walesu. A hlavně to bylo levnější nahrávat v Evropě - což je asi hlavní důvod naší volby.

White Lies...

White Lies
...jsou londýnské trio - Harry McVeigh (zpěv, kytara), Charles Cave (basa) a Jack Brown (bubny), při koncertování jim ještě vypomáhá klávesák Tommy B., který dříve spolupracoval s dnes již zaniklou kapelou Mumm-Ra. Jako White Lies fungují něco přes rok a po úspěšných singlech "Unfinished Business" a "Death" (UK #52) se napjatě očekává jejich debut "To Lose My Life Or Lose My Love", který má vyjít na začátku roku 2009. Stylem bývají přirovnáváni k Joy Division, Echo And The Bunnyman nebo třeba k The Killers. V současné době koncertují po Velké Británii, zastávky měli i v USA a několika evropských městech. Od 28. listopadu pojedou společné turné s již známějšími Glasvegas. Jsou upsáni labelu Fiction Records, kde vydávají například Elbow, Snow Patrol či Yeah Yeah Yeahs.

Jak dlouho nahrávání trvalo?

HM: Dělali jsme okolo měsíce v Bruselu a pak nahrávali asi další měsíc, celkově nějak okolo devíti, deseti týdnů. A asi další měsíc jsme pracovali v Londýně.

White Lies
© White Lies
V létě kolovaly informace, že byste měli svůj debut vydat už v září, proč ten přesun na leden?

JB: Pořád jsme byli nová kapela, která tu nebyla tak dlouho. Chtěli jsme dát lidem čas vidět nás živě a slyšet některé naše songy, aby do sebe dostali náš sound předtím, než vyjde album. Myslím, že v září by to bylo moc brzy.

Váš singl "Unfinished Business" byl vcelku úspěšný, jeho nástupce "Death" má také solidně nakročeno, nejste trochu pod tlakem vzhledem k celé desce?

HM: Myslím, že teď už to nemusíme moc řešit, už je to hotové. Takže už není nic, co bychom mohli udělat, i kdybychom se toho sebe víc obávali. Na druhou stranu se musím přiznat, že jsme na to album hrdí. Stálo nás hodně práce a víme, že je tam několik opravdu dobrých písní. Takže to snad lidé ocení, i ostatní písně, i příští singl.

Vám všem je kolem dvaceti, ale téma vašich písní se točí hodně kolem smrti. Je to něco, co vás děsí?

HM: Myslím, že je to něco, o čem možná přemýšlíš víc, když jsi starší, ale když je ti dvacet, je to něco, co se v tobě probouzí, dostává se to odněkud zevnitř na povrch. Znáš to, ležíš na posteli a přemýšlíš - občas to může vklouznout do tvojí mysli a ty hloubáš nad tím, co se stane, když umřeš. Takové ty věci jako "jak umřu, co bude po smrti...", to spojí lidi, protože podle mě každý nějakým způsobem o těchto věcech přemýšlí. Je to takový společný základ pro všechny.

White Lies
© Drew Reynolds
Proč jste ukončili Fear Of Flying a založili úplně novou kapelu s naprosto odlišným stylem?

HM: Měli jsme tu kapelu, když nám bylo šestnáct sedmnáct let, možná dokonce mladší. Byli jsme v ní tři čtyři roky. Vždycky jsme dělali hudbu společně. Vždycky jsme společně měnili zvuk a styl. A během té doby jsme se hodně vyvinuli. Nastala doba, kdy přestáváš být teenagerem a začínáš se stávat dospělým, okolo dvaceti jsme docela hodně dospěli a zvuk Fear Of Flying se změnil. Ale není to, že bychom vždycky psali šťastné songy, když jsme byli Fear Of Flying. Taky jsme měli docela dost temných písní. Prostě jsme došli do bodu, kdy jsme napsali pár songů a měli jsme pocit, že to nedává smysl.
JB: A i když to hodně lidem připadá jako ohromná změna, ve skutečnosti tomu tak není. Vždycky jsme se zvukově měnili a posouvali. Našli jsme zvuk, se kterým jsme byli spokojení, a nejednou se stalo, že to jak jsme vždycky chtěli znít, bylo dokonce ještě úspěšnější. Nemyslím, že by fungovalo, kdybychom pokračovali ve Fear Of Flying. Potřebovali jsme změnit jméno, protože tohle bylo příliš odlišné od toho, čím jsme byli coby Fear Of Flying. Podle mě jsme našli odvahu pojmenovat něco nového a věděli jsme, že v tom dokážeme pokračovat. Takže jsme změnili jméno a začali znovu. A myslím, že dobře.

Takže plány na rok 2009 jsou jasné...

HM: Přesně tak, pojdeme další turné na propagaci desky, v létě festivaly. Doufám, že podnikneme pár turné i coby headlineři, pak se vrátíme do Ameriky a zase zpátky. Po tom návratu bychom rádi projeli i Evropu. Lákají nás města jako Paříž, Berlín...

...Praha.

HM: Proč ne, myslím, že v České republice hráli teď Kaiser Chiefs a my máme stejného manažera, takže bych to viděl docela reálně.

Spoluautorkou rozhovoru je Hana Vašátková.

NÁZORY
  • dobry rozhovor (fxado, 28.10.2008 13:14) Reagovat

    thx :) Spoznal som ich ked si ich Crystal Castles prizvali na svoju tour po UK a odvtedy sa ich neviem nabazit :) ... moc zvedavy na album

    • Re: dobry rozhovor (Tomáš Bláha, 28.10.2008 13:49) Reagovat

      díky ;) mam úplně stejný "problém" jako ty, ne a ne se nabažit :)

  • Death (Serba, 28.10.2008 14:42) Reagovat

    Už když jsem slyšel jejich demáč Death někdy začátkem roku,říkal jsem si,že o nich ještě uslyšíme,pak vydali Unfinished Business a opět dobrej song,už se těším na jejich album,jinak dobrej článek.
    Jinak objev roku,spolu s Kabeedies,James Yuill,Red Light Company.

    • Re: Death (Tomáš Bláha, 28.10.2008 23:49) Reagovat

      těm Red Light Company pořád ne a ne přijít na chuť, ale James Yuill je fakt frajer ;) já asi nejvíc čekam na LP Make Model, FrYars (hh, ted sem se dozvěděl, že jeho babička vyrůstala v ČR :) )a nebo na Essera ;)

  • Death (KarbiQ, 31.10.2008 19:12) Reagovat

    No Death je jak kdyby z oka vypadla Joy Division. Ale jakožto fandovi Joy Division se mi to zatraceně líbí. Hodně dobrá muzika a parádní prostorovej zvuk. Těším se na album.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Interpol chystají dokument a desku předělávek vlastních skladeb (27.04.2023 09:56)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Newyorští Interpol přijedou na letošní Colours of Ostrava s novou deskou a ve vrcholné formě (15.02.2023 11:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu