První kvítky čokoládového jasmínu

12.12.2008 05:00 - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Jazmine Sullivan, buclatá svěřenkyně nonšalantní dámy amerického hip hopu Missy Elliot, vydala své debutové album "Fearless". Podobný pokus jí před několika lety nevyšel, a tak musí mít určitě radost. Po jeho poslechu se vám ale nijak zásadně život nezmění.
6/10

Jazmine Sullivan - Fearless

Skladby: Bust Your Windows, Need U Bad, My Foolish Heart, Lions, Tigers & Bears, Call Me Guilty, One Night Stand, After The Hurricane, Dream Big, Live A Lie, Fear, In Love With Another Man, Switch!
Vydáno: 22.09.2008
Celkový čas: 43:30
Vydavatel: Sony Music
Jazmine je mladá holka z Filadelfie, které se začalo dařit na americkém r'n'b trhu. V dětství ji neprovázela žádná traumata, v showbyznysu tolik senzační a žádaná měla naopak milující a podporující rodiče (maminka jí dokonce pomáhala ve studiu při nahrávání). Ale když jí bylo kolem patnácti a upsala se první nahrávací společnosti, byla jí takříkajíc podražena. Na což reagovala - podle svých slov - velkým smutkem. Nicméně se nevzdala a pokračovala ve svých hudebních aktivitách, které nakonec dovedla (nebo dovedly ony ji) až k vydání vlastního alba. Nutno podotknout, že naprostá většina věcí, které se na desce vyskytují, vyšla z Jazmininých textařských rukou a u posluchačů - fanynek i fanynků - mají texty, soudě podle nejrůznějších internetových diskuzí, četný úspěch.

Jazmine, díky komu se oklipovaný song dostal do čela americké rnb/hiphopové hitparády. Spíš to způsobil správně nafoukaný Jazminin ksicht a nápad přimíchat do songu hrstku obratů a efektů z jiných hudebních stylů.

Já jsem se však nedala zlákat nabízeným rytmem výše uvedených producentů a slečna Sullivan mě prostě nedostala. Nevypátrala jsem v její hudbě žádnou originalitu a zajímavost. Desce nechybí standardní základy - rapové výkřiky, hluboko posazené basové linky, syntíkové smyčce, kudrlinky nebo cinkrdlátka ani klasika v podobě různě laděných songů (koketní "Switch!", zadumaná "Live A Lie" nebo dramatická "Call Me Guilty"), i tak mi přijde, jako by někde něco scházelo. Zdá se mi, že atmosféra i zvuk desky plují jen na jakémsi pomyslném povrchu, pod jehož slupku se však nemohou dostat. Na zápletku jsem narazila aspoň v posledně jmenované "Call Me Guilty", avšak jinak mě žádný moment nedonutil protáčet si album nekonečněkrát dokola.

"Fearless" není složité a těžkopádné a při jeho přehrávání nemusíte nad ničím přemýšlet, nic zapeklitého řešit. Zároveň vás však nedonutí k akci (zvednout zadek z otomanu a houpat s ním podle doby). Uvidíme, co přinesou další výtvory mladé hvězdičky. Jestli zůstane jen talentovaným růžolícím se poupětem, nebo se rozvine v bohatý květ jasmínu a pak dozraje v pořádnou bobuli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY