Postpunk v slabším odvaru

16.11.2008 05:00 - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Další z řady britských kytarovek, které se snaží zaujmout něčím novým - The Futureheads je čtyřčlenná parta kámošů ze Sunderlandu. Nevím proč, ale připomínají mi seriálovou čtyřku z "The Big Bang Theory". Seznamte se s "This Is Not The World", třetím pokračováním divoké postpunkové jízdy.
6/10

The Futureheads - This Is Not The World

Skladby: The Beginning Of The Twist, Walking Backwards, Think Tonight, Radio Heart, This Not The World, Sale Of The Century, Hard To Bear, Work Is Never Done, Broke Up The Time, Everything's Changing Today, Sleet, See What You Want
Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: 39:27
Vydavatel: D Smack U Promotion
The Futureheads přicházejí s již třetí deskou ze své dílny. Po debutovém "The Futureheads" a následovníkovi "News And Tributes" se o pozornost hlásí "This Is Not The World". Tak trochu tuctová deska, na kterou lze nahlížet z mnoha pohledů.

Můžete ji brát jako další v řadě, další z tisíců. A nebudete tak daleko od pravdy. The Futureheads až příliš kopírují od svých slavnějších současníků, hned v úvodní "The Beginning Of The Twist" slyším až příliš vlivů z první desky Kaiser Chiefs, dvojka "Walking Backwards" zase jakoby ukradla pár nápadů jejich kámošům od Franze Ferdinanda. "Ale vždyť to dneska dělají všichni!", přesně tohle teď slyším z vašich úst. Ano, ale většina si půjčuje hluboko v minulosti, v sedmdesátkách, od The Beatles a dalších. Ale vykrádat od konkurentů? To se mi nezdá úplně košer.

Je tu však i druhá strana. Vzít to střízlivě, nehrát si na nějaké extra odborníky a touhle deskou se prostě pobavit. I přes pár negativ je to pořád dobrá nahrávka, která nepříliš náročné posluchače nadchne. Jsou tady vyloženě hitovky jako "Think Tonight", "See What You Want" nebo titulní "This Is Not The World". Songy oplývající lehkostí, hravostí a nenáročným experimentováním. Barry Hyde za mirkofonem neexceluje, ale zdaleka nepatří do šedého průměru. Jeho hlas je dobře rozpoznatelný a dodává trackům solidní standard solidní kytarovky.

Nezastírám, že The Futureheads (MySpace.com) pro mě neznamenají tolik jako jiné kytarovky z Británie. Jsou tady prostě lepší, hravější a víc crazy party. Každopádně po jejich eponymním debutu a nepříliš přesvědčivé druhé desce se hoši docela pochlapili. Kaiser Chiefs se pravděpodobně třetí deskou odstřelili z hudební mapy světa, "This Is Not The World" je však pro jejich sunderlandské kolegy alespoň malou záplatou na dva nepříliš povedené starší bratříčky.

P.S.: The Futureaheds zahrají v neděli 16. listopadu v pražském klubu Roxy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY