shop.musicserver.cz
The Futureheads, Fake Tapes, Roxy, 16.11.2008

Dámy a pánové. Smíme prosit?

Vydáno: 17.11.2008 21:56 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Roxy spíše poloprázdné než poloplné, počáteční závany rozpačitosti, několik úsměvných momentů a nakonec pořádná párty. Takový byl nedělní večer s anglickými juchacími post-punkery The Futureheads. Zástupci lehce uvadající deváté vlny britských kytarovek předvedli v Praze solidně zpocenou show.

The Futureheads, Roxy, Praha, 16.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Pojďte víc dopředu. Uděláte to lepší pro sebe i pro nás," zakřičel frontman Barry Hyde k roztroušené skupině lidí, když The Futureheads nastoupili po půl deváté na pódium. Byl to nabitý hudební víkend a nepřidal ani troufalý krok D Smack U Promotion, když stejný večer postavila do Lucerna Music Baru Cold War Kids. Zkrátka lidí přišlo po málu. Mohli si poslechnout domácí předskokany Fake Tapes, již mají venku čerstvý debut "Just Like Superheroes" produkovaný Šmitym z The Prostitues. Trochu jalový projev a neujasněnost, jestli chtějí být spíše Joy Division nebo Placebo, takové jsou mé dojmy z této mladé a hráčsky ještě neusazené party. Kdyby zoufalou neoriginalitu překryli výraznými melodiemi, bylo by lépe, takhle zůstávají prozatím jen dalšími indie wannabes.

The Futureheads, Roxy, Praha, 16.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Sunderlandský kvartet, pojmenovaný podle jedné z písní Flaming Lips, staví hlavně na zpěvných sloganech. Jeden z nejvýraznějších má "Walking Backwards" ze solidního aktuálního počinu "This Is Not The World". Není divu, že ho zvolili jako otvírák pražské energo sady. Už po první skladbě se Barry Hyde i jeho kolegové koupali v potu, absence nasazení nebo amatérismus je poslední věcí, kterou by jim šlo vytknout. Svými nástroji a strojovou přesností hry byli natolik zaujatí, že jim nezbyl prostor na nějaké velké opičky, když nepovažujete kytaru nad hlavou a pár gest za bůhvíjakou show.

Krátké pauzy mezi písničkami patřily vtipným proslovům a verbálnímu pošťuchování s ostrovními krajany, kteří pod pódiem vytvořili tancující kotlíček. "Speed up, guys!" ozvalo se z něj po jednom z nejskočnějších kousků. "You speed yourself up! People, watch him dance," odvětil druhý kytarista Ross Millard, který se poprvé dostal za mikrofon v jednom z nejlepších okamžiků vyrovnaného koncertu "Work Is Never Done". Opravdový candrbál se rozpoutal až s "Beginning Of The Twist". Začalo se pogovat a kapela, jež na aktuálním turné zaznamenává na každé zastávce právě tuto píseň pro své internetové stránky, získala opravdu nabušenou položku. Vlastně celou druhou polovinu koncertu Futureheads dělali s publikem, co se jim zamanulo. Sborový zpěv olé motivu, rytmické tleskání nebo učební lekce z bouncy bouncy dance, jak ho Barry Hyde nazval.

The Futureheads, Roxy, Praha, 16.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nejvtipnější moment přišel před závěrem, když rozdováděný mladík z publika vylezl na pódium, aby se z něj vrhl na hlavy lidí. Celé to na první pohled zavánělo katastrofou jako z filmu "School Of Rock", kde Jack Black skončí rozplácnutý na zemi. Řídký dav ho udržel a dokonce vyslal rockenrolového klučinu na krátkou pouť. Nedostatek lidí ale zavinil, že ve výsledku opsala skupinka malý kruh, nesouce nad hlavami živé prkno. Stage diving vůbec stojí za spoustou humorných momentů, tenhle ukázal, jak se dá rock'n'roll aplikovat i v nepříznivých podmínkách.

Hodina a půl, krátký přídavek. Několik momentů, jež vytrhly z rizika halekačkové jednotvárnosti (třeba "Radio Heart"), podpořilo nekompromisní nasazení na pódiu i pod ním. "It is our best show on this tour so far," zahulákal celkem přesvědčivě Ross Millard k propoceným tanečníkům. Aby ne, když předchozí štací bylo chladné Švédsko. Každopádně, kdyby tu noc bylo Roxy plné, na jeho místě by v den boje studentů za svobodu zely jen trosky. Budoucí Indie, promiňte, Indy Jones by pak za stovky let mohl zkoumat, jak se bavilo dnešní mládí.

Setlist: Walking Backwards, Broke Up The Time, Meantime, Robot, Radio Heart, Hard The Bear, Area, Work Is Never Done, Stupid And Shallow, Decent Days And Nights, Begining Of The Twist, Think Tonight, Skip To The End, Carnival Kids, Hounds Of Love, Man Ray.

Snímky z koncertu můžete vidět ve fotogalerii.

The Futureheads, Fake Tapes, Roxy, 16.11.2008

NÁZORY
  • bylo to super (no name, 18.11.2008 10:33) Reagovat

    Souhlas s autorem, z koncertu mam stejný dojmy, bylo fajn. Je pravda, že lidí bylo pomálu, ale na druhou stranu to byli fandové, co se bavili a ne čumilové, co se nedokážou odvázat. Atmosféra byla dobrá. Ta návštěvnost odráží popularitu stylu v našich končinách.
    Nevíte někdo náhodou, proč jako support nakonec nehráli Southpaw?

    • Re: bylo to super (francis stagediver, 18.11.2008 17:23) Reagovat

      Southpaw nehráli prej proto, že se neprodalo dost lístků a pořadatel by dvě předkapely nezaplatil. Mohli si ale odpustit fake tapes spíš, byli hodně slabí. Southpaw bych viděl radši, i když by se před Futureheads asi taky docela nehodili... Koncert mě bavil, fakt jsem si to užil, i když tam bylo skoro prázdno.

      • Re: bylo to super (Rezzi, 18.11.2008 19:30) Reagovat

        No jo, holt byli FK levnější. Ale taky se přiznám, že Southpaw by mi udělali větší radost, i když stojí jinde než Futureheads. Hlavní hvězdy ale nezklamali.

  • vyborne (fxado, 18.11.2008 22:15) Reagovat

    dikes za pekny report ... vyborny koncert a aj atmoska bola slusna.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours rozžhavily hvězdy a zkropil déšť (15.07.2022 14:49)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku (01.03.2022 14:14)
- Franz Ferdinand oslaví na Colours of Ostrava dvacáté výročí (14.02.2022 11:09)
- Video: Franz Ferdinand v klipu "Curious" tančí pro novou lásku (28.01.2022 16:01)
- Video: Franz Ferdinand zvou na bestofku tanečním singlem "Billy Goodbye", v dubnu zahrají v Česku (06.11.2021 18:33)
- Fotogalerie: Ed Sheeran, The 1975 a ti další aneb První dva dny Szigetu v obrazech (09.08.2019 14:33)
- Naživo: Sziget ve svém druhém dni navštívil oázu britského synth-popu v čele s The 1975 (09.08.2019 14:32)
- Naživo: Rock For People nabídl i ve svém závěru přehršel vynikajících setů a k tomu jednu historku (09.07.2019 21:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Paws Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu