Čaroděj probudil spícího proroka

30.10.2008 22:36 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Britská rocková legenda Uriah Heep si pro Česko v rámci svého aktuálního turné k nové desce "Wake The Sleeper" připravila hned několik vystoupení. Společně s předskokany Seven a Votchi předvedli ve Zlíně skvělý koncert, naplněný od hlavy až k patě rockem a skvělými světelnými efekty.
Uriah Heep, Votchi, Seven, 29.10.2008, Masters Of Rock Café, Zlín
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Uriah Heep na svém vystoupení ve Zlíně probudili k životu kamenného proroka. V přeplněném sále Masters Of Rock Café tento čaroděj roztáhl svůj plášť a na publikum vychrlil svá kouzla. Ještě než ale oživlý prorok vypustil své vojsko, patřila scéna první předkapele Seven. Muzikantům se ale do rukou dostalo ne příliš ochotné publikum, které komunikaci s frontmanem bojkotovalo. Návštěvníky se muzikantům sice nepodařilo strhnout, ale po hudební stránce předvedli dobrý koncert; standardní show, která neurazí. Přivítání další tuzemské kapely Votchi už bylo o něco vřelejší.

Uriah Heep, Votchi, Seven, 29.10.2008, Masters Of Rock Café, Zlín
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Sama jsem byla překvapená, jak se této kapele na pódiu dařilo. I když byl začátek trochu váhavý, po pár minutách si už všichni podupávali do rytmu. Členové Votchi navíc pěkně uspořádali svůj playlist, přičemž jeho velkou část věnovali skladbám z aktuální novinky "New Religion". Zahráli například písně "Nejdou"a "Money" a v originálu duet s Bárou Basikovou "Ztrácím". Publikum na všechny písně reagovalo s nadšením a sami muzikanti byli z vřelých ohlasů překvapeni. Frontman Petr Kutheil se o diváky pečlivě staral a jeho projev neměl jediné chyby. Svůj zpěv doplňoval o trochu teatrálního umění, kde se promítla jeho praxe z účinkování v muzikálech. Kapela naservírovala velmi kvalitní hudbu a publikum bylo připravené na náruč velkého kouzelníka.

Uriah Heep, Votchi, Seven, 29.10.2008, Masters Of Rock Café, Zlín
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Uriah Heep vydali v létě novou řadovku "Wake The Sleeper". Novinka zní v přehrávači možná trochu sterilně a ne tak bombasticky jako díla ze sedmdesátých a osmdesátých let, ale naživo získala na hloubce a razantnosti. Navíc pohled na skoro šedesátileté křepčící dědečky na pódiu (kromě bubeníka Russella Gilbrooka, kterému je něco přes čtyřicet) vzbuzuje pořádný respekt. A nepůsobí nijak groteskně nebo dokonce trapně, z muzikantů byla každým coulem cítit chuť ke hraní. Do své show dali už od úvodní "Wake The Sleeper" všechnu energii. Celý dojem umocňovalo nasvícení scény, do nejmenšího detailu sladěné s dynamikou všech písní.

Uriah Heep, Votchi, Seven, 29.10.2008, Masters Of Rock Café, Zlín
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
S obrovskou vlnou nadšení se setkaly obzvláště dvě skladby z nové desky, "What Kind Of God" a "Angels Walk With You". Obě jsou pomalejší, ale v kombinaci se světelnými efekty vytvořily jedinečnou a kouzelnou atmosféru. Všichni s úžasem pozorovali scénu, vlna rukou či potlesk se zvedl vždy až s pokynem některého ze členů skupiny. Uriah Heep ale samozřejmě zavzpomínali i na starší skladby ze svého arzenálu. Na jednu píseň si ale publikum muselo počkat obzvláště dlouho, ale bez ní by muzikanti scénu opustit nesměli. Záměrně si krásku "Lady In Black" nechali až na přídavek. Zpěvák Bernie Shaw ji uvedl slovy: "Tato píseň pochází ze sedmdesátých let a víc než naše je to skladba našich fanoušků." Zlatý hřeb večera přišel. Všichni ochotně zpívali s frontmanem v refrénu a atmosféra byla svou výbušností podobná té, kterou skupina vykouzlila na svém vystoupení loni na festivalu Masters Of Rock.

Uriah Heep patří vedle Deep Purple k těm skupinám, které už téměř čtyřicet let stráží pilíře ohroženého hudebního stylu jménem hard rock. Show, kterou předvedli ve Zlíně a před tím v Plzni a v Pardubicích, by rozhodně nezvládla skupina, která by byla za zenitem a patřila do starého železa.

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete zde.

Uriah Heep, Votchi, Seven, Masters Of Rock Café, Zlín, 29.10.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY