Velká pocta velkému muzikantovi

13.09.2008 14:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Osm let po jeho smrti a dva roky po začátku prací. Právě letos vychází avizovaná pocta slovenskému skladateli a pianistovi Jaroslavu Filipovi. Pod taktovkou Oskara Rózsi nazpívali Filipovy písně jeho dva souputníci: Richard Müller a herec Milan Lasica. A věřte - výsledek stojí za to.
9/10

Richard Müller - Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa

Skladby: Vyletel vták, Milovanie v daždi, Clivota, Boh aj v pekle prsty má, My sme národ holubičí, Planý poplach duše, Do batôžka, Život, Godot nepríde, Noc, Sťahovaví vtáci, Cigaretka na 2 ťahy
Vydáno: podzim 2008
Celkový čas: 56:00
Až do své smrti patřil Filip (1948 - 2000) k nejproduktivnějším slovenským skladatelům, vedle Mariana Vargy a Deža Ursínyho i k nejtalentovanějším. Jeho společná práce s hereckým duem Lasica & Satinský patří ke zlaté pokladnici slovenské inteligentní zábavy, jeho hudební nápady a především jejich neklesající kvalita jsou dodnes v mnohém nepřekonané. V závěru života spolupracoval Filip především s Richardem Müllerem, se kterým natočil několik alb. To poslední s názvem "01" vyšlo ve stejném roce, kdy zemřel: 2000.

Právě Richard Müller avizoval před dvěma lety "tribute CD" zesnulému příteli. Nápad byl skvělý: společně s Milanem Lasicou nazpívat kamarádovy písně, ale v opačném gardu. Lasica měl tedy odzpívat třeba "Cigaretku na dva ťahy", Müller naopak "Do batôžka". Jak to tak ale chodí, věci se zkomplikovaly. Müller se potýkal s depresemi (na čas dokonce skončil v léčebně) a ohlásil konec kariéry. Tedy alespoň té "komerční". Zdálo se, že celý projekt vyšumí do ztracena a ze skvělého nápadu nezbude nic, když loni protrhl mlčení producent desky Oskar Rózsa. "Podklady jsou hotové, už čekám jen na to, až se oba pánové dostanou do dostatečné konstelace k tomu, aby byli schopni nazpívat své party," řekl v rozhovoru pro musicserver.

Vyjde deska v Česku?

Muller spieva Lasicu...
Přestože je datum oficiálního slovenského vydání stanoveno (poněkud neurčitě) na podzim 2008, posluchači se mohli s deskou seznámit už v červenci na trenčínském festivalu Pohoda. Kromě prodeje speciální limitované edice ji přímo na pódiu představili oba dva hlavní aktéři. Nyní můžete tuto edici koupit přes webové stránky Richarda Müllera, ale pokud jste z Česka, počítejte s tučným poštovným. Je to však jediný způsob, jak si ji koupit. Není totiž vůbec jisté, jestli bude album k dostání i u nás. Vydavatelem není totiž major label, ale de facto Richard Müller osobně.

Osud rozdělanému projektu přál. Müller se vrátil z léčebny, nazpíval polovinu skladeb a letos na podzim desku oficiálně vydá ve svém vydavatelství 44. Bez jakéhokoliv patosu je třeba říct, že jde skutečně o velké dílo. Na jednom albu se sešla genialita Filipových skladeb, invenčnost Rószovy produkce a nezaměnitelný pěvecký projev dvou šansoniérů. Skutečně je vidět, že je-li výběr skladeb do jisté míry Filipovým the best of, vydali ze sebe i ostatní zúčastnění své the best. Rósza uchopil Filipovy melodie velice citlivě a dal jim háv, který jim sluší nejen v roce 2008, ale nebude jim těsný ani v roce 2058. Jemně tepající elektronika, neortodoxně zaranžované bicí, minimalismus tam, kde je ho třeba. Toť vizitka Oskara Rózsi, který jen potvrzuje, že opravdu umí.

Jak se to má s Táslerem

Pocta Jarovi Filipovi - Jarove pesničky
Není to ani rok, co Müllerův dlouholetý spolupracovník přišel s deskou "Pocta Jaro Filipovi / Jarove pesničky". Shromáždil na ni Filipovy písně, které nazpívala aktuální špička slovenské (víceméně rádiové) pop music. Trojka Rózsa-Lasica-Müller tento počin moc nekomentovala, poslední jmenovaný se však o něm rozpovídal v rozhovoru pro hnonline.sk. "Co k tomu mám říct? Já oznámím, že udělám tribute album Jarových písniček a rok na to přijde Tásler s podobnou deskou. Nechci se k tomu víc vyjadřovat, protože on má dostatečné páky na to, aby rozpoutal mediální kampaň," nechal se slyšet. Jak už to bývá, pravda bude asi někde uprostřed. Nicméně i toto album podtrhuje velikost Filipova díla. Zkrátka, ten, čo hrával s Dežom by měl radost.

Velký zážitek (což potvrdí i návštěvníci letošní trenčínské Pohody) je zpěv Lasici s Müllerem. Oba dokáží vystihnout náladu písně, vcítit se do atmosféry a nazpívat song tak, že si z něj sednete na zadek. Lasica to uměl vždy, Müller to v sobě po dvou letech znovuobjevil. Možná, že se v některých písních i sám našel. Třeba ve skvělé "Do batôžka" zpívá o smíření se se světem i s těmi, se kterými se rozhádal. Což naprosto sedí do jeho CV, neboť velký Richard je známý tím, že s kýmkoliv spolupracuje, s tím má později konflikt. Tímto songem vysílá přátelům jasný signál. Deska "Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievaju Filipa" je počinem, který nebude zapomenut. Má vám co nabídnout i tehdy, pokud jste jméno Jaroslav Filip slyšeli dnes poprvé, i tehdy, pokud jeho skladby znáte nazpaměť. V tom je její výjimečnost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY