Nejprodávanější album v Británii mají The Verve

01.09.2008 08:23 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Comeback The Verve se povedl, jejich "Forth" je po prvním týdnu na čísle jedna britského albového žebříčku. Povedlo se jim to po jedenácti letech od "Urban Hymns". V singlech je počtvrté v čele Katy Perry s "I Kissed Girl", ale na číslo jedna si už dělá zálusk švédský mág Erik Prydz.
Katy Perry - I Kissed A Girl
© facebook interpreta
Celý srpen okupovala číslo jedna v britském singlovém žebříčku Katy Perry s "I Kissed A Girl" a nic se nemění ani v poslední den měsíce. Americká zpěvačka si připsala už čtvrté vítězství a skladba si klidně může nárokovat titul hit léta 2008. Alespoň podle žebříčků. Na nejvyšší příčku si brousí zuby švédský eurodance producent Eric Prydz s "Pjanoo". Singl je už na dvojce a zatím se prodává jen na internetu. Prydz možná za týden zopakuje úspěch "Call On Me" a "Proper Education", které na vrchol žebříčku doputovaly. Skladbě výrazně pomohlo, že ji stanice BBC Radio 1 používala celé léto v upoutávce na svůj večírek na Ibize. Podle Wikipedie Prydz skladbu natočil před rokem a zkusmo ji pustil v klubu. Vlažný ohlas tanečníků ho zklamal a nahrávku pustil k vodě. Netušil ale, že si ji někdo nahrál na mobil a následně připíchl na YouTube. Skladba si na internetu získala fanoušky a Prydz se rozhodl vydat ji na oficiálním singlu. Na rozdíl od obou předchozích hitů není "Pjanoo" postavené na noticky známém samplu. Tady je k nejvýše postavené novince týdne videoklip:

Na medailových příčkách je už také Rihanna s "Disturbia". Její šestý Top 3 singl se ale prodává jen na internetu a velmi pravděpodobně už na CD nevyjde. Biffy Clyro poskočili s "Mountains" z desítky na pětku a poprvé v kariéře si užívají umístění v Top 5. Dočkali se ho po devíti letech kariéry. Další novinky máme až v druhé desítce. Skotský rockový objev Glasvegas si vylepšuje svůj žebříčkový osobák, nová verze jejich průlomového singlu "Daddy's Gone" startuje na čísle dvanáct. Skladba původně vyšla vloni v listopadu a ačkoliv do UK Chart nepronikla, všimli si ji hudební novináři a třeba v NME ji umístili na druhé místo pořadí nejlepších skladeb roku 2007. Nechme se překvapit, jestli píseň propagující albový debut Glasvegas půjde ještě výše.

Na čtrnáctku doputovali Little Jackie s "The World Should Revolve Around Me" a singl nového projektu zpěvačky Imani Coppola slaví zatím nejlepší umístění. Dostane se nakonec do desítky? Patnáctí jsou dánští Alphabeat s "Boyfriend". Skladba se doma dočkala žebříčkových ovací už vloni v říjnu, v Británii se hraje a prodává maličko pozměněná verze. Na devatenáctku postoupila Metallica s "The Day That Never Comes", ale singl se zatím stále prodává jen na internetu. Růžky i v Británii vystrkuje americká hvězdička Miley Cyrus, její novinka "See You Again" figuruje na čísle 23 jako vůbec první singl v ostrovní čtyřicítce (jako Hannah Montana se dostala maximálně na příčku 43). Veterán Paul Weller boduje na čísle 28 s dalším staromilským singlem s dvěma A-stranami "All I Wanna Do (Is Be With You) / Push It Along". Poslední novinku ve čtyřicítce má Ne-Yo, jehož "Miss Independent" je zatím díky downloadům na čísle 39.

    Top 10 - singly:
  1. Katy Perry - I Kissed A Girl
  2. Eric Prydz - Pjanno (D)
  3. Rihanna - Disturbia (D)
  4. The Script - The Man Who Can’t Be Moved
  5. Biffy Clyro - Mountains
  6. Kid Rock - All Summer Long
  7. Madcon - Beggin’
  8. Dizzee Rascal feat. Calvin Harris & Chrome - Dance Wiv Me
  9. The Verve - Love Is Noise
  10. Noah & The Whale - 5 Years Time

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

The Verve - Forth
© facebook interpreta
Na číslo jedna albového žebříčku se podle očekávání vyhoupli The Verve s comebackovým diskem "Forth". Navázali na úspěch své poslední desky "Urban Hymns", která vedla žebříček v letech 1997 a 1998. Z vrcholu se usmívala celkem dvanáct týdnů. Prodejní výsledky "Forth" v prvním týdnu bohužel ještě neznáme, jisté je jen to, že porazili maskované americké metalisty Slipknot a jejich novinku "All Hope Is Gone". Jejich minulé album "Vol. 3: (The Subliminal Verses)" bralo pětku, ale předchozí "Iowa" dosáhla v roce 2001 na vrchol. Na trojku spadli The Script s "The Script", ale jako jediní z Top 5 minulého týdne odolali smršti novinek. Další z nich je na čtyřce posmrtně vydané album zpěvačky Evz Cassidy "Somewhere". Je to už sedmá kolekce vydaná po její smrti v roce 1996 a tři z nich dosáhly na vrchol UK Album Chart. Na pětce se umístil Michael Jackson s výběrem hitů "King Of Pop". Zdá se, že je ještě pořád dost Britů, kteří si nekoupili "Number Ones" nebo "The Essential".

Poprvé od března z Top 5 vypadla Duffy s albem "Rockferry", těšit ji ale může, že už překonala milionovou hranici. Dvě novinky jsou ještě na chvostu desítky - rapper The Game tam boduje s "L.A.X", což je o dvě místa hůře než u jeho debutu "Documentary". Desítka patří londýnskému písničkáři Teddu Thompsonovi. "A Piece Of What You Need" je jeho čtvrté album, ale britský žebříček registruje jeho jméno vůbec poprvé. Mimochodem, Thompson vystoupí v Praze jako předskokan Jamese Blunta. Osmnáctí jsou britští metalisté Dragonforce, kteří jsou se svým čtvrtým albem "Ultra Beatdown" vůbec poprvé v britské Top 20. Shaggy hrál tento víkend v Brně a v Británii se vrací do žebříčků díky kolekci "Best Of - The Boombastic Collection", která je na čísle 22. Výrazně pod očekávání dopadli The Automatic s novým albem "This Is A Fix", které najdeme až na čísle 44.

    Top 10 - alba:
  1. The Verve - Forth
  2. Slipknot - All Hope Is Gone
  3. The Script - The Script
  4. Eva Cassidy - Somewhere
  5. Michael Jackson - King Of Pop
  6. Abba - Gold - Greatest Hits
  7. Duffy - Rockferry
  8. Coldplay - Viva La Vida
  9. The Game - L.A.X
  10. Teddy Thompson - A Piece Of What You Need

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY