Koncertní road-movie rockerova života

11.07.2008 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Někdejší tvůrčí mozek Uriah Heep Ken Hensley se spojil s výtečnými muzikanty a před rokem vydal své třetí sólové album "Blood On The Highway". Nyní přichází se stejnojmenným DVD, na kterém zachycuje hamburský koncert, kde zazněly jak písničky z desky, tak největší hity Uriah Heep.
8/10

Ken Hensley - Blood On The Highway

Skladby: Just The Beginning, We're On Our Way, Blood On The Highway, You've Got It, It Won't Last, Think Twice, There Comes A Time, Okay (This House Is Down), What You Gonna Do, Postscript, I Did It All, The Last Dance, Out Of My Control, Brown Eyed Boy, Circle Of Hands, The Wizard, Free Me, July Morning, Rain, Stealin', Easy Living, Lady In Black, Gypsy
Vydáno: 28.04.2008
Celkový čas: 145 minut
Vydavatel: Bohemian Music Service
Hensley si pro DVD vybral koncert z 22. května loňského roku, kdy vystoupil v hamburském klubu Fabrika společně se svojí živočišnou norskou kapelou Live Fire. Vystoupení pak okořenil ještě smyslně nakřáplý a pronikavý zpěv Jorna Landeho, někdejšího vokalisty Masterplan, i bývalý hlas Uriah Heep John Lawton a hutný projev Evy Gallagher. Ti všichni se podíleli na nahrávání "Blood On The Highway", v Hamburku chyběl jenom Glenn Hughes. O skvělou atmosféru se postarali i nadšení fanoušci, kteří útulný klub zaplnili.

Záznam je rozdělený na dvě části. První se věnuje výhradně Hensleyho poslednímu albu, které pojal jako rock'n'rollovou operu o životě pravověrného rockera, jako nezávislou road-movie, jíž jeden z posledních čistokrevných mohykánů hardrocku zpečetil vlastní krví. Zúročil své dosavadní zkušenosti a vytvořil koncepční nahrávku se silnými a svižnými melodiemi, které obklopuje jiskřivé emoční napětí. Písničky postavil na baladické lince typické pro Uriah Heep, k tomu však přidal ještě ostřejší rockový nádech, což vyniklo právě při koncertním podání.

Celé vystoupení energicky otevírá metalista Lande s trojicí nejsilnějších a nejsplašenějších skladeb "Just The Beginning", "We're On Our Way" a titulní "Blood On The Highway". Rychlá a dynamická, ale celkem bezpečná jízda po dálnici pokračuje s melodickou "It Won't Last", která vás v podání Lawtona navrátí do 70. let. Z nostalgického snění vás pak vytrhne žhavá a výrazně odlišná "Think Twice" od Eve Gallagher. K mikrofonu se samozřejmě postaví i sám Hensley, ve skvělé kondici, s rozháranými dlouhými kadeřemi, nápadnou náušnicí v uchu a v kostkované košili.

Druhá část DVD vzpomíná na nejlepší léta skupiny Uriah Heep a její nezapomenutelné hity. Lande skvěle vystřihl například "Easy Living" nebo "Free Me". Hensley s charismatickou indiánskou vizáží a neuvěřitelně mladickým elánem zazpíval například legendární "Lady In Black" a "Gypsy", které si s ním zanotoval celý sál. Ten nadšeně přivítal i "July Morning" či "Circle Of Hands". Jasně, Hensley už nemá tak zvonivý hlas jako kdysi, to se mu ale lehce promine. Jistě pak potěší i závěrečné rozhovory se všemi protagonisty a celkem kvalitní zvuk(surround 5.1 / stereo 2.0).

Na začátku byla strhující deska. Pak se zrodila kniha, nedlouho na to přibyly exkluzivní limitované edice. To vše nyní korunuje DVD. Až to skoro vypadá, jako by Ken Hensley rekapituloval. Má se za čím ohlédnout a ze všech svých vzrušujících zážitků uhnětl zajímavou kolekci působivých hardrockových povídaček. Vypadá však vitálně a nezničitelně, tak doufejme, že po té pomyslné dálnici posviští ve stejně naleštěném fáru ještě dlouho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY