Mladí sice vpřed, ale samo o sobě nestačí

06.06.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Pětice teenagerů ze severu Anglie One Night Only má zatím na triku jeden zásah v první desítce britské singlové hitparády a jejich debutová deska "Started A Fire" zopakovala stejný úspěch v té albové. A co přináší? Hudební trh obohacuje o další tunu nekonfliktní britpopové nudy.
5/10

One Night Only - Started A Fire

Skladby: Just For Tonight, It's About Time, You And Me, He's There, Start Over, Time, Stay At Home, It's Alright, Sweet Sugar, Hide
Vydáno: 21.04.2008
Celkový čas: 43:07
Vydavatel: Universal
Proč nezačít u One Night Only tím nejpodstatnějším: Co s kapelou, která vám - když se dobře vyspíte - maximálně připomene Athlete, kteří jsou sami o sobě dost průměrní a fádní? Jo, jeden večer, jedna noc, dobře se pobavíte, a pak se mezi ploužícími se měsíčními paprsky pokradmu vytratíte do skutečného světa, který se neomezuje jen na pomíjivou krásu rozkvetlých zahrad domků ve zbohatlické čtvrti velkoměsta. Proč tedy nesáhnout do pytle s kýčovými obraty pro ten nejprovařenější, když úplně stejnými kapela na desce "Started A Fire" rozhazuje na všechny strany: One Night Only jsou láskou na jednu noc. Nic víc, nic míň.

Parta náctiletých týpků, co by se k pravému anglickému pubu měla nejblíže přiblížit při poslechu "Definitely Maybe" ve zkušebně, se tady prosadila nedávno. Alex Turner ale byl (a pořád je) talent, který se objeví jednou za deset let a rok 2005 ještě není tak dávnou historií, abychom ho poslali do indie důchodu. Stejně jako u Vopic ale aspoň platí, že na svůj věk zní projev téhle grupy vyzrálým dojmem. Navíc na terásku přeplněných hospůdek a do nekonečných řad u kiosků v okolí přehradních nádrží se hity jako "Just For Tonight", "You And Me" či "Time" budou přímo puntičkářsky hodit. A vezmeme-li v potaz to, že před rokem vás z těch samých beden mučil Mika a předloni James Blunt, tak je to sice z bláta do louže, ale aspoň si už nemusíte umývat nohy.

Debutová deska One Night Only sedí přesně k definici žánru britpop. Se vším, co k tomu patří. Bohužel ale nikde nevyčnívá, v čemž je její zásadní problém. Uhrát to na to, že jste mladí a máte ještě všechno před sebou, vážně nestačí. Elektrické kytary, zpěvné refrény, čtyři radio-friendly songy, co vás dostanou do top tenu britské singlové hitparády, jsou fajn, dobrá, kluci si splnili své puberťácké sny, ale ta pravá hudba o něčem se dělá jinde. A "Started A Fire" není vstupenkou, ba ani ani letenkou do oněch krajů. Spíše jen obdrženou pohlednicí z nich, díky které by je tahle parta mohla začít jednou i hledat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY