shop.musicserver.cz

Global Connection ve velkém stylu

Vydáno: 01.11.2000 04:00 v sekci Naživo - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Na pátek 27. září jsem se těšil už dlouho dopředu. Agentura Wax slíbila přivézt do Čech kapely United Future Organization, Jazzanova a celou řadu známých DJů a z toho všeho ukuchtit globální party, jakou jsme tu ještě nezažili. V podstatě se jim to povedlo.

L&M Global Connection
© facebook interpreta
Program začal na holešovickém výstavišti v pavilónech kolem Křižíkovy fontány už v osm hodin vystoupením T´break s DJi Liquid A a Babe LN ve vstupní hale. Většina lidí se ale teprve scházela, i já jsem ještě seděl v tramvaji. Když jsem dorazil, nejistě jsem se rozhlížel, protože na výstavišti probíhá zároveň Podzimní pouť, okolo hrála diskotéková hudba a z reproduktorů se ozývalo: "Jo jo jo, je to paráda, jízda crazy dance, zvedáme se do výšky!". To byl protřelý kolotočový speakr, který prostě ví, jak dostat lidi na ty svoje crazy labutě. Málem dostal i mě, fakt mě měl na háku, ale odolal jsem.

Vystoupení T´break jsem viděl pouze zvenčí, přes sklo. Hutný drum´n´bass, do kterého se rapovalo, na rozjezd dobrý. V deset hodin se otevřely i ostatní pavilóny - Berlín, Tokyo a Sao Paolo. Problém byl v lidech a v organizaci, místo aby byli uvnitř, čekali venku dlouhou frontu a haly se zaplňovaly pomalu. Šel jsem prozkoumat terén.

V pavilónu Sao Paolo právě začínal DJ Bidlo, který byl kvůli Global Connection party vyslán pracovně přímo do Sao Paola, aby zde načerpal inspiraci, vstřebal atmosféru, nakoupil vinyly a předvedl nám, jaká je taneční scéna na druhém konci světa. Poslouchal jsem ho asi půl hodiny a z jeho setu bylo jasně poznat, jak si ulítnul v Sau na bubíncích. Respektive, jak se tradiční brazilské perkuse promítají do tamější taneční scény a jak to Bidla pekelně baví. A bavily ho i dvě pěkné tanečnice, ale ty už byly místní, stejně jako videoprojekce. Nechyběla snad v žádném pavilónu a když jste neměli nic zajímavějšího na koukání, nezklamala.

Salome
© facebook interpreta
Přesunul jsem se do Tokya, podívat se, jak se nechal inspirovat touto japonskou metropolí DJ Chris Sadler. Z toho, co jsem slyšel, byla patrná veliká láska Japonců k jazzu. Taneční housík, jaký uslyšíte na každé party, skvěle okořenilo saxofonové sólo, kytary a jiné živé nástroje. Takhle má vypadat groove taneční muzika, pomyslel jsem si a s dobrým dojmem, že tady to dneska bude stát za to, jsem spěchal zpět do Entrance hall, neboli vstupní haly. Zde měl už v deset začít hrát DJ Gregory a zpívat Salome de Bahia. DJ už sice hrál, ale Salome se dostavila až kolem půlnoci (!). Vynahradila to širokým úsměvem a živou show. Tato Brazilka se věnovala deset let své tradiční hudbě, až ji před šesti lety objevil v jednom pařížském klubu DJ Yellow. Od té doby spolupracuje nejen s ním a s Bobem Sinclairem na nejen acid jazzových a tanečních projektech. Její vystoupení kazily jen přeskakující CD přehrávače nebo gramofony (používalo se obojí). Publikum dostala hned při nástupu velikou hlavou, příčeskem, ozdobou z peří či co to bylo. Tančili jsme hned, za dalších pár minut jsme i zpívali a nakonec všichni zapěli i Happy birthday někomu k narozeninám. Vystoupení Salome trvalo zhruba dvě hodiny, během kterých předvedla svůj hlasový rozsah, smysl pro humor a cit pro hudbu. Kdybych měl srovnávat její vystoupení s českým ekvivalentem Dara Rolins + DJ Tvyks, vystoupení Salome bylo lepší, protože bylo o něčem. Rozuměl jsem některým textům, věděl, o čem jsou písně, vychutnával si sehranost Salome a DJe a spojení latinskoamerických rytmů s taneční muzikou.

Během vystoupení Salome jsem několikrát proběhl i ostatní pavilóny, abych stihl Jazzanovu, což se mi stejně nakonec nepodařilo. Měli také jisté zpoždění a já navíc chvílemi v pavilónech mezi téměř pěti tisíci lidmi ztrácel orientaci. Prý jsem ale o moc nepřišel. Těšil jsem se především na jejich jazzovou tvář, kterou si ale nechali až na sobotní Global Connection do Liberce, kde hráli v menších prostorách. Když prý viděli při zkoušce velikou halu, kde mají hrát, připravili podvědomě svůj koncert trochu tvrdší, než obvykle.

DJ Marky
© facebook interpreta
Kde to celý večer pěkně šlapalo, bylo Sao Paolo. Bidla vystřídal veliký objev drum´n´bassové scény - DJ Marky. Tento DJ, který stále žije v Sao Paolu, proslul schopností vycítit, co přesně chce publikum slyšet. Nikdy nemá předem připravený set, hodně improvizuje a vše, co dělá, vychází z davu. Dav byl v Tokyu opravdu pořádně hustý a všechny pohledy byly až nezvykle upřeny na DJe. Prý jako by měl čtyři ruce místo dvou…

I když jsem průběžně procházel všechny pavilóny, osobně mě maximálně dostal DJ Norman Jay v Entrance hall. Tenhle sympatický chlapík už se v Praze představil začátkem léta v Roxy po koncertě Monkey Bussines, ale tenkrát mě ničím neoslnil. Na Global Connection mě naopak dostal nejvíce ze všech. Plynule navázal na koncert Salome, rozjel taneční house po americku, hodně groove a náznaky funky, žádná "smažba". Vždy, když jsem procházel ostatní pavilóny, padla na mě různá nálada, kterou znám z parties. Všichni tančí jak blázni, blikají světla a tuc, tuc, drrrrrr, jedou. Kdykoliv jsem se vracel do Entrance hall, prostoupila mě zvláštní pohoda, i světla zde svítila jinak, víc, barevněji. Tolik světla by mi normálně vadilo, ale tady vůbec nebylo na obtíž. Norman, ten malý černoch v klobouku, se spiklenecky spokojeně usmíval a pomalu si začínal ujíždět. Napřed promíchal house s alespoň dvacet let starou rytmickou jazzfunkovou instrumentálkou a když viděl, že to berem, ujížděl si víc a víc.
DJ Norman Jay
© facebook interpreta
Nakonec už hrál převážně originál soulové nahrávky ze sedmdesátých let, které občas promíchal s taneční současnější muzikou a já jsem byl v sedmém nebi. Pokládal jsem si otázky, jak si to vůbec může dovolit? Pustit na techno party Sly and the Family Stone s jejich uječenými vokály a ostrými kytarami, ale přestal jsem to řešit a byl jsem tam s Normanem až do konce jeho setu. Sám Norman druhý den prohlásil, že tak dobře si už dlouho nezahrál a že se mu to hrozně moc líbilo.

A co UFO? United Future Orgaization prý nastoupili bez zpoždění ve dvě hodiny, ale já je zastihl až ke konci jejich vystoupení, které jsem také čekal více acidjazzovější. Při mém příchodu juchali na pódiu asi tři Japonci, jeden jen tančil, jeden ovládal gramofony a třetí mikrofon. Nohy už mě však nechtěly nést, a tak jsem nasednul na svého jelena a odhopsal domů.

Na Global connection mě tedy nejvíce překvapil Norman Jay, od kterého jsem to nečekal a naopak JazzanovaUFO lehce zklamali. Organizátoři si však pochvalovali Global Connection v Liberci, kam dorazila druhý den. Menší prostory prý všem svědčili lépe. Global Connection pokračuje tento víkend v Brně a Ostravě, více se o nich dozvíte na webu agentury WAX.

A na co se můžeme těšit? Pokračování Global Connection bude už v zimě! Na přelomu února a března navštívíme s agenturou Wax New York, Moskvu a Kapské Město a začátkem roku 2001 se v Praze také opět objeví DJ Norman Jay.

Global Connection Party, Výstaviště, Praha, 27.10.2000

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Global Connection, kde jste byli v pátek večer? (22.05.2001 21:11)
- Naživo: Klimax v Roxy - technočaje pro teenagery (30.01.2001 05:00)
- Naživo: Je drum'n'bass v útlumu? Ohm Square vědí, jak dál! (19.12.2000 02:27)
- Naživo: Holandští taneční bohové v Praze (13.12.2000 17:57)
- Naživo: Hudba nového milénia (28.11.2000 05:00)
- Naživo: Connect yourself musel stálého návštěvníka minimálně překvapit (01.11.2000 04:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu