Loď lásky s Erasure

01.11.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po tříleté pauze jsou tu Erasure opět s novým albem "Loveboat", které je představuje v té podobě, kterou od nich všichni očekávají. Jak se to však povedlo či nepovedlo, čtěte v dnešní recenzi.
5/10

Loď lásky s Erasure

Skladby: Freedom, Where In The World, Crying In The Rain, Perchance To Dream, Alien, Mad As We Are, Here In My Heart, Love Is The Rage, Catch 22, Moon & The Sky, Surreal

Kupte si nové album Erasure Loveboat za skvělých 512,40 Kč na CD nebo za 218,38 Kč na kazetě!

Celkový čas: 44:48
Od minulé desky "Cowboy" se Erasure, alias Andy Bell a Vince Clark, vůbec nezměnili. Poprvé si v poslední dekádě tohoto století pozvali producenta Flooda, se kterým natáčeli své nahrávky v osmdesátých letech. Rukopis melodií Vince Clarka poznáte jednoduše, občas mi připadá, že si snad pořád hraje s tím, co vymyslel za svého působeni v Depeche Mode nebo v Yazoo. Andy Bell stále dobře zpívá a texty mu také pořád jdou. Jaké tedy je album "Loveboat"?

Pilotní singl alba "Freedom" předznamenal, že Erasure jsou stále schopni napsat chytlavou melodii s hitovými ambicemi. Bohužel takto povedených skladeb na albu není mnoho. Připadá mi, jako by se Clark a Bell nemohli vymanit z toho, co za svou kariéru vytvořili, každá skladba má v sobě něco, co už znáte. Klávesové rejstříky hrají jednoduché a snadno zapamatovatelné melodie, jen ten rytmus je podmaněn soudobému trendu. Pokus o udělání "tvrdého" tanečního tracku "Moon & The Sky" se nepovedl, začátek je slibný, jakmile však Andy začne zpívat, všechno je pryč a je z toho obyčejná rychlá skladba. Erasure umějí napsat pomalé a příjemné skladby. Ať už to je "Where In The World", která je asi nejlepší skladbou alba nebo "Mad As We Are", do které Clark nedal žádný rytmus, ale namíchal několik vrstev syntenzátorů a smyčců. První polovina alba je více povedenější, v "Crying In The Rain" je poznat vliv Kraftwerk (to samé se děje ve skladbách "Perchance To Dream" a "Catch 22"), postupné přidávání zvuků a syntenzátorů jakoby vypadlo z oka tvorby právě této skupiny. Druhá polovina alba mi připadá obyčejnější, bez výrazné skladby, která by vás zaujala, závěrečná "Surreal" zachraňuje čest a zní velmi dobře.

Erasure na svém novém albu "Loveboat" nepřišli z ničím novým, že by ztráta autorského potenciálu? Povedených skladeb na desce také není moc, paradoxně velmi dobrá skladba "Better", bonus track na singlu "Freedom", zní mnohem lépe, než některé skladby na desce. Album se neposlouchá špatně, ale ta jiskra znamenitých popových hitů už tam není, prostě se někam vytratila.

Album: Erasure - Loveboat
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 44:48
Skladby: Freedom, Where In The World, Crying In The


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY