Video Jukebox 10/2008

25.04.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Ting Tings
The Ting Tings - That's Not My Name
žánr: indie / electronic / pop
info: oficiální web, MySpace.com

"'Great DJ' byla chyba. Jen jsem dala prst na blbé místo a on [Jules De Martino, mužnější část kapely] začal křičet, že to zní fakt dobře," vzpomíná na vznik první pecky téhle manchesterské elektro-popové formace Katie White. První major singl jsme si již ve Video Jukeboxu představili, a tak je čas se podívat taky na kus, kterým mě tahle dvojka dostala. "That's Not My Name" vyjde 12. května a půjde o druhý singl z chystaného prvotiny, která už konečně má i jméno - "We Started Nothing". A co když debut nesplní stoupající očekávání britského tisku? Katie má jasný plán - lépe řečeno o tom mají The Ting Tings dokonce i písničku: "Serem na to. Prostě se odstěhujeme do jiné země."


Adem
Adem - Hotel Lounge (Be The Death Of Me)
žánr: nu-folk
info: oficiální web, MySpace.com

Říká vám něco jméno Badly Drawn Boy? Pak vám zřejmě nebude ani neznámá parta Fridge, která Damona Gougha nějaký čas doprovázela a ve které začínal na basu (ještě v době, kdy neuměl hrát na vše, co vydá slyšitelný zvuk) Adem Ilhan. Adem (vyslovujte striktně Ah-Dem!) se ale vrhl i na sólo kariéru a neválel se zrovna v mainstreamových břečkách, šel revoluci vstříc. Po dvou úspěšných autorských deskách se rozhodl kouknout na své oblíbené skladby a nahrát je zcela po svém: "U těch písniček, kde jsem změnil slova, jsem musel mít povolení od autorů. Takže jsem jim musel své verze hrát - bylo to skličující, víte, jsou to všechno mí hrdinové." Tohle je coververze pecky od dEUS, kompletní album bude venku již počátkem května.


Future Of The Left
Future Of The Left - Manchasm
žánr: rock
info: oficiální web, MySpace.com

Tak pojďme na to: Vezměme si zpěváka a kytaristu Andyho "Falco" Falkouse a bubeníka Jacka Egglestonea z party mclusky a přidejme k nim Kelsona Mathiase z Jarcrew a Hywela Evanse z Truckers Of Husk. Ha, začíná nám to zavánět v poslední době trapně oblíbeným termínem superkapela, co? Alespoň že posledně jmenovaný už je z téhle skupiny dávno pryč, a můžeme tak minimálně zrušit tu kurzívu... Takže: Tohle je superkapela Future Of The Left, která má už přes půlrok venku debut "Curses". Skladba "Manchasm" je její celkově už čtvrtý singl.


Hot Chip
Hot Chip - One Pure Thought
žánr: electro-pop / alternative dance
info: oficiální web, MySpace.com

Dan Hájek napsal v recenzi na třetí desku Hot Chip, že jde o taškařici, ale její název "Made In The Dark" tomu zrovna moc neodpovídá. Jenže oni Hot Chip zvažovali i jiná jména jako "Shot Down In Flames" (já vím, taky nic pozitivního) či "IV" (konečně!). "'IV' bylo můj favorit. Mohlo to fungovat. Vemte si - Fucking Champs mají skvělou placku, která se jmenuje 'IV', a pak tu je 'Volume 4' od Black Sabbathu... Tohle je naše třetí deska, takže pojmenovat ji 'IV' by bylo fajn," zavzpomínal pro Pitchfork před jejím vydáním Alexis Taylor. Název singlu "One Pure Thought" nemá žádné vtipné pozadí, jde jen o dost dobrou písničku. Toť vše.


Anti Emo
chalva7 - Parodie - běžný život emo člověka
žánr: reality-documentary (sort of)
info: oficiální web, MySpace.com

Minulý týden se nám pod článkem o emu (ne, teď nemyslím ty pštrosy, ale však vy víte co...) nahromadila pěkná palba reakcí a hádek o tom, jestli emo je, nebo není hudební styl a jestli si stačí na sebe hodit černé hadry, nebo jestli je třeba se v nich i blbě tvářit apodob. V tomhle klipu sice chybí hudba, ale tak nějak do téhle rubriky patří. I pokud byste do nekonečna tvrdili, že emo prostě hudební styl není, tak musíte přiznat, že hudbu zásadně ovlivňuje. Emo je prostě všude kolem nás, takže je třeba si v něm konečně udělat pořádek - snad i vám pomůže výstup téhle ímou-gérl. A pokud budete v šoku, rozladěni či slova zbaveni, najděte si v bonusech Kašpárka v rohlíku, je taky bez hudby a taky pobaví. I když zase trochu jinak...


Je libo přídavek?
Vypsaná fiXa - Darling (žánr: rokenrol po česku)
Justice - DVNO (žánr: electro house)
Red Light Company - With Lights Out (žánr: emo?!)
Kašpárek v rohlíku - Soňa (žánr: diuaduo puo děti, i puo došpěué!)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY