shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2019 podle musicserveru (20-11)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2019 podle musicserveru (20-11)

Vydáno: 03.02.2020 16:50 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Jaroslav Hrách

Jak říkáme v redakci - rock se s rockem (a popem) sešel, a tak je na čase vše zrekapitulovat a vybrat ta nejlepší alba s letopočtem 2019. Šestnáctka redaktorů a redaktorek by ocenila celkem sto sedmdesát sedm zahraničních desek. Tohle je finální čtyřicítka a příčky dvacet až jedenáct.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1


20. Taylor Swift - Lover

Taylor Swift - Lover
Po zklamání jménem "Reputation" si Taylor Swift svou reputaci napravila. Novinka "Lover" se oproti předchůdci nežene bezhlavě za trendy, ale nenabízí ani záplavu jednoznačných hitů, jako tomu bylo na pět let staré nahrávce "1989". Dost čerpá z dob svých začátků, kdy si získala srdce fanoušků jako něžná písničkářka. Svým romantickým výpovědím však oproti minulosti dává mnohem (synth)popovější charakter. Je třeba podotknout, že co do komerční odezvy znamená "Lover" nevyhnutelný ústup z pozic. Šňůra čtyř desek v řadě, které startovaly v americké hitparádě s více než milionem prodaných kopií, se přetrhla. Částečně za to může tuctovost dvou hlavních singlů "Me!" a "You Need To Calm Down", částečně skutečnost, že "Lover" zkrátka není záležitost na jeden poslech. Silné jednotlivosti začnou vynikat až po několika přehráních. Nenápadná naléhavost "Cruel Summer", retro nádech titulního songu, bolestná melancholie v "The Archer", countryová křehkost "Soon You'll Get Better". Písničky na tomto albu zkrátka nejsou ušity horkou jehlou a v dnešní instantní době by díky tomu nemusely z playlistů posluchačů tak rychle zmizet. (Josef Martínek)


19. Beth Hart - War In My Mind

Beth Hart - War In My Mind
O pohnutém životním osudu americké hudebnice už bylo napsáno dost. Naštěstí se ale nezapomíná vždy zdůrazňovat i její hudební přínos. Žánrový chameleon Beth Hart zvládne rock, pop, jazz i blues. Umí pořádně zařvat stejně jako se při koncertu za klavírem rozbrečet. Do Prahy jezdí každý rok a i díky nepřipravenému setlistu má pořád plno. Co nám dneska zahraje? Bude to právě ta naše? Podobné je to i s její novou deskou "War In My Mind". Bonboniéra plná chutí a nečekaných kombinací nabízí tolik vřelých emocí, že by z toho zjihly i rozhádané páry ve Výměně manželek. Zkuste třeba křehkou klavírní baladu "I Need A Hero", živočišnou "Spanish Lullaby" nebo osudovou titulní věc. Určitě nezůstanete jen u nich. (Jan Trávníček)


Tip Dana Hájka: Bat For Lashes - Lost Girls

Bat For Lashes - Lost Girls
Od přelomových desek "Fur And Gold" a "Two Suns" již uteklo dost času. Bat For Lashes však i po těch letech zůstala věrna svému žánru. Na své páté řadovce "Lost Girls" prožívá reminiscenci osmdestákových sci-fi a fantasy snímků a hudebních odkazů. Album je napěchované jejími vlastními vzpomínkami na LA a dětství, které tam prožila. Zároveň se během necelých čtyřiceti minut, co nahrávka trvá, odehrává jakýsi fiktivní film (možná se tak dočkáme klipů ke všem skladbám). Bez problémů tady pak může fungovat přímočaré disco v "Feel For You" a až moroderovsky zabarvená kráska "So Good". Kolekci dominují hry se synťáky a nezaměnitelný vokál Natashy Khan. V náladách písní tak můžete vnímat to, co v oněch letech minulého století skvěle prezentovaly Bananarama a v přímém protipólu Cyndi Lauper, v baladách zas dostanou slovo táhlé melodie, které by klidně mohly být z dílny Johna Williamse. "Vampires" se nese v módu typických cureovských vybrnkávaček, jen místo hlasu zde pěje saxofon (je to jediná instrumentálka). A naléhavost ukrytá v "Desert Man" naznačuje, že muzikantka je v prvotřídní skladatelské formě.


18. Foals - Everything Not Saved Will Be Lost Part 1

Foals - Everything Not Saved Will Be Lost Part 1
Představte si tento výjev: Nádherný letní den. Neděle. Vyhříváte se u vody s přáteli a nemáte žádné starosti. Co na tom, že zítra skončí volno a budete muset čelit realitě všedních dní? Co na tom, že Země je mezitím - přeneseně i doslova - v plamenech a svět, jak ho známe, se řítí ke svému konci? Možná to je pravda, ale proč by to mělo trápit vás? Vy jste jenom venku s přáteli a žijete nejlepší léta svého života. A v pozadí se z reproduktorů linou příjemné tóny "Sunday" od Foals… Nač ten prozaický začátek? Takhle nějak vlastně zní celá první část jejich vydařené dvojdesky "Everything Not Saved Will Be Lost". Své závažné sdělení předává jenom těm, kteří ho slyšet chtějí. Pro všechny odhaluje, kolik bohatosti může nabízet i na první pohled tak obyčejný žánr, jako je indie rock mixnutý s tanečními rytmy. Z uměleckého hlediska se sice nejedná o žádný velký posun, ale na stranu druhou - proč měnit něco, co jde Foals náramně?(Simona Knotková)


17. Leonard Cohen - Thanks For The Dance

Leonard Cohen - Thanks For The Dance
Umělci mají to štěstí (nebo prokletí?), že s fyzickou smrtí ještě pro tento svět neumírají. Jejich tvorba nemizí, zůstává tu s námi další desítky či stovky let. A to, zda jde o štěstí, nebo o prokletí, záleží na týmu, který spravuje jejich pozůstalost. Na tom, jak s ní nakládá. Jak podstatné či zbytečné nahrávky pouští ven. Leonard Cohen má štěstí. Jeho spolupracovníkem je jeho syn Adam. První jeho posmrtná řadovka tak není vejškrabkem nedostatečně dobrých skladeb, co skončily na dně šuplíků, ale doma nahrávaných posledních básní, pod které Adam Cohen až po jeho smrti smrti dohrával nástroje a zval hosty (tak trochu něco jako "An American Prayer" od The Doors). A plně ctil intimitu té poezie, její hloubku a duši svého otce jako takovou. Nesnažil se zbytečně nafukovat stopáž desky. V půlhodinové sbírce posledních devíti Cohenových básní není nic, co by tu bylo do počtu. Jeh zpěv a recitace uzavírá až symbolicky báseň "Listen to The Hummingbird", pro kterou byl použit záznam hudebníkova hlasu z tiskovky v LA konané jen pár týdnů před jeho smrtí. "Poslouchej kolibříky ... motýly ... boží mysl. Neposlouchej mne." (Honza Průša)


16. Harry Styles - Fine Line

Harry Styles - Fine Line
Když se nedávno Ellen DeGeneres ve svém pořadu zeptala Harryho Stylese, jaké je jeho největší guilty pleasure, mladý Angličan odpověděl, že posilování na songy One Direction. A vy mu vlastně rozumíte - jestli totiž Harryho dvě sólová alba něco ukazují, pak je to skutečnost, že chlapecká skupina byla jen taková legrácka. Skutečnou hudbu začal totiž natáčet až jako sólový interpret. "Fine Line" ho pak ukazuje v naprosto senzační formě. Muzikálnost čiší z každé položky pestrého alba, které se nebojí svým zvukem hrábnout do strun i do minulosti. "Canyon Moon" zní jako zapomenutá skladba od Beatles, zatímco "Adore You" dává vzdáleně vzpomenout na Fleetwood Mac. Harry se ovšem nezasekl v minulosti. Nahrávka zní svěže, moderně a vlivy uplynulých dekád jsou spíše vítanou inspirací než jediným východiskem pro výsledný sound. (Lukáš Boček)


15. MUNA - Saves the World

MUNA - Saves The World
Jak popsat hudbu, kterou dělá trojice MUNA? Snad jako art pop s přesahem. Jsou v tom osmdesátky i současnost zároveň. A nad vším kraluje charismatický hlas ještě charismatičtější zpěvačky Katie Gavin. Platilo to pro debut "About U" z roku 2017 a platí to i pro jeho loňského nástupce "Saves the World". Posluchač na něm tedy dostane dalších dvanáct nádherných písní, které se pohybují na vlnách teskné melancholie ("Grow", "Who") i svižnějších rytmů ("Number One Fun", "Hands Off") nebo obojího zároveň ("Never"). Gavin je jednou naléhavá ("Stayaway", "Taken"), podruhé uvolněně pohodová ("Good News (Ya-Ya Song)"). Na základě tohoto popisu by se mohlo zdát, že album bude pestré tak, že nebude držet pohromadě. Není tomu tak. MUNA totiž umí svou tvorbu zabalit do tváře, kterou poznáte vždy. "Saves the World" rozhodně patří mezi povinný poslech. (David Věžník)


14. Hot Chip - A Bath Full Of Ecstasy

Hot Chip - A Bath Full Of Ecstasy
Málokterá kapela dokáže dát do elektronické hudby tolik srdce a duše jako londýnské uskupení Hot Chip. Na své sedmé řadovce "A Bath Full Of Ecstasy" se jim jejich inteligentní pop navíc daří posouvat zase o kousek dál. Čistá radost ze života se zde potkává s filozofií - pánové i nadále částečně bojují s existenční krizí, v návaznosti na předchozí nahrávku "Why Make Sense?". Velkou změnou je tentokrát přítomnost dalších producentů. A vzhledem k faktu, že si od svých počátků skupina produkovala všechny nahrávky sama, jde o změnu zásadní. Ke spolupráci byli přizváni pánové Rodaidh McDonald a loni bohužel tragicky zesnulý Philippe Zdar, kterým se podařilo obohatit zvuk této britské partičky o sonickou atmosféru. Hudba Hot Chip je tak nyní bohatší, svůdnější a pestřejší a rytmy jsou sebevědomější. A hlavně se nezapomnělo na hity - jsou to hlavně písně jako "Hungry Child", "Melody of Love" nebo "Spell", díky kterým si formace do diskografie připisuje jednu z nejlepších položek v už tak bohaté kariéře. (Jakub Malar)


Tip Ondřeje Hricka: Bones UK - Bones UK

Bones UK - Bones UK
To, že britské duo Rosie Bones a Carmen Vandenberg, známé jako Bones UK, přichystalo ve své hudební kuchyni něco jedinečného, potvrdila i porota žánrových Cen Grammy, která jejich píseň "Pretty Waste" ocenila nominací v kategorii Best Rock Performance. Vítězství jim sice vyfoukl Gary Clark jr. s "This Land", přesto jde o velký úspěch. Eponymní debut nabízí skutečně jedinečný zvuk skvělé kytaristky Carmen Vandenberg, díky které jsou Bones UK okamžitě rozpoznatelní. Syrová deska v sobě snoubí špinavý rock, blues, ale i kousavou elektroniku a provokativní texty. O těchto děvčatech ještě rozhodně uslyšíme.


13. Thom Yorke - Anima

Thom Yorke - ANIMA
Pokud sledujete kroky, které Thom Yorke v posledních letech dělá, dá se říci, že jeho tvůrčí tempo nabralo na obrátkách. O to větším překvapením je, že jeho třetí sólo "Anima" je ve své podstatě nejkompaktnější nahrávkou. I bez Radiohead v zádech. Nechybí však dlouholetý parťák Nigel Godrich, s nímž je Thom neodmyslitelně propojený. Kolekce se taktéž vyznačuje neobvyklými postupy a prací s loopy, inspirací pro dvojici byl Flying Lotus. Zobrazení dystopie a současné pokroucené reality, v níž technologie vítězí nad lidmi a my přicházíme o vlastní já - to jsou témata, kterými se zde Yorke zaobírá.Hudební složky primárně stavějí na elektronických pulsech prověřených na koncertech. Tím se podařilo vtěsnat do "Animy" neskutečnou organičnost a až skličující roviny, jež vás obklopí do posledních taktů závěrečné "Runwayaway". Zaujme i chmurná "Dawn Chorus" nebo stěžejní trojice "Twist", "Traffic" a "Not The News", v níž syntenzátory hrají prim a v níž hutné zvukové roviny bortí minimalistické základy. Thom Yorke je neovladatelným chameleonem, jehož hudba vyžaduje určitou míru pozornosti, a na svém aktuálním počinu toto vše posunul o další level výše. O to větším lákadlem je toto zjištění na jeho koncert, který se uskuteční 12. července v pražském Foru Karlín. (Dan Hájek)


12. Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent

Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent
Letošní rok v mainstreamovém popu patřil jen hrstce jmen. Vedle Billie Eilish, Lizzo a pár dalších to byl také Lewis Capaldi a jeho odzbrojující smysl pro humor. Neskromně si myslím, že jsem u nás byl jeden z prvních, kdo jeho existenci před lety zaznamenali, a proto mě neskutečně bavil jeho postupný růst k výšinám. S chutí jsem sledoval, jak plní stále větší sály a jak se pod tíhou jeho nezaměnitelného hlasu prohýbají nejen první příčky hitparád ve Velké Británii, ale postupně i v USA. Jestli jste tak ještě neučinili, sledujte jeho sociální sítě, kde vás bude svým humorem typu je mi všechno jedno bavit ještě dlouho. Očekávaný debut nezklamal, po cestičce ušlapané Sheeranem, Arthurem, Odellem a Ezrou míří ke hvězdám i Capaldi. (Jan Trávníček)


11. Maggie Rogers - Heard It In A Past Life

Maggie Rogers - Heard It in a Past Life
Dlouho ji bavil hlavně folk, nakonec se ale z Maggie Rogers stala vcelku nenápadná popová hvězda. Písničky z jejího prvního alba vydaného pod velkým labelem se sice nezařadily k rádiovým trvalkám, přesto si našly spoustu posluchačů. Dotáhla to s nimi až na druhé místo americké albové hitparády a deska se objevila v mnoha významných výročních žebříčcích za rok 2019. Korunku tomu dodala nominace na Grammy v kategorii nováčků. I když na albu spolupracovalo mnoho producentů v čele s hvězdným Gregem Kurstinem, Rogers si ponechala svůj folkový odér. Všechny skladby si sama napsala a při jejich finalizaci pečlivě dohlížela na to, aby neztratily autentičnost. Díky tomu můžeme poslouchat kousky jako "Alaska", "Light On" nebo "Fallingwater", jejichž chytlavost není doprovázena vlezlostí ani žádným tlačením na pilu. Zpěvaččin vokál svou konejšivostí připomíná třeba Saru Bareilles nebo Birdy a příjemně laská sluchové ústrojí. I díky zvukové rozmanitosti jednotlivých skladeb posloucháme pop s přidanou hodnotou. A to se v dnešní době opravdu cení. (Josef Martínek)


NÁZORY
  • Reputation že bolo sklamanie? Sorry, ale Reputati... (Anonym, 03.02.2020 20:47) Reagovat

    Reputation že bolo sklamanie? Sorry, ale Reputation je o niekoľko stupňov vyššie nad Lover. A to škriekanie Capaldiho sa nedá počúvať, keď ho počujem v rádiu, okamžite prepínam. Doteraz som nepochopil, čo je na ňom také výnimočné, všetky pesničky na jedno kopyto, taký Sam Smith wannabe.

  • Blbka Taylor se nacpe všude (Adam, 04.02.2020 01:00) Reagovat

    Blbka Taylor se nacpe všude. Měla být až za Madonnou.

    • Re: Blbka Taylor se nacpe všude (Anonym, 04.02.2020 21:25) Reagovat

      Když je dobrá, tak tam prostě patří, lehký jak facka. Poslouchejte si Maddonu a mějte z její hudby radost, já jdu poslouchat Taylor...:)

  • Reputation bylo zklamání v čem? Protože nedost... (Pavel, 04.02.2020 07:23) Reagovat

    Reputation bylo zklamání v čem? Protože nedostalo Grammy a nebylo tak líbívé jako 1989? Aha..

    • Re: Reputation bylo zklamání v čem? Protože nedost... (Good Robert, 04.02.2020 12:07) Reagovat

      Jedině T.Yorke a L.Cohen..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- V Praze už v sobotu zahraje Sari Schorr, jedna z nejlepších blues-rockových zpěvaček současnosti (06.03.2024 15:49)
- Video: Bat For Lashes v klipu "The Dream Of Delphi" odhaluje zranitelnost mateřství (26.02.2024 10:15)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Audio: Bluesman Walter Trout se v nadějeplném duetu "Broken" setkává s Beth Hart (29.01.2024 11:36)
- Beth Hart přesouvá svůj koncert na listopad 2024 (15.12.2023 18:35)
- Taylor Swift smutní: před koncertem zahynula na stadionu jedna z jejích fanynek (20.11.2023 15:22)
- Taylor Swift prosí fanoušky: "Neházejte po mně věci" (16.11.2023 17:38)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu